ecopress
Τη μείωση κατά 10 μονάδες των φορολογικών συντελεστών για μισθώματα κύριας κατοικίας ζητεί από την κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ. Με αυτή τη ρύθμιση όπως υποστήριξε... ΠΟΜΙΔΑ: «Μπόνους» φορολογίας για ενοίκια κατοικίας

Τη μείωση κατά 10 μονάδες των φορολογικών συντελεστών για μισθώματα κύριας κατοικίας ζητεί από την κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ.

Με αυτή τη ρύθμιση όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς  κατά την ομιλία του στο 37ο συνέδριο της Ομοσπονδίας, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών θα ενθαρρυνθεί να επαναφέρει τα ακίνητά του από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ απορρίπτει μέτρα που θα στρέφονται ευθέως εναντίον της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και μέτρα «που θα μας γυρίζουν πίσω στον μεσαίωνα του ενοικιοστασίου».

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ όσοι σπεύδουν να κατονομάσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση ως υπαίτια για την έλλειψη κατοικιών κύριας κατοικίας ξεχνούν «ότι στην χώρα αυτή, στην οποία δεν υπάρχει η έννοια της «κοινωνικής κατοικίας», η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 95%, ότι εξοβελίστηκε η αντιπαροχή και εξ αυτών δεν κατασκευάστηκε ούτε ένα σπίτι για ενοικιαστές κύριας κατοικίας, ότι o συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ ανάγκασε τους εκμισθωτές σε ξεπούλημα των κατοικιών τους, ότι οι ΜΚΟ μίσθωσαν μεγάλο αριθμό κατοικιών για τα προγράμματά τους και ότι οι τράπεζες επί χρόνια αδυνατούσαν να δώσουν δάνεια για αγορά κατοικίας.  Γι΄ αυτό και προτείνεται να ληφθούν μέτρα εναντίον της αλλά και μέτρα ενοικιοστασιακού χαρακτήρα που θα «προστατεύουν» τους ενοικιαστές κύριας κατοικίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας «μεγάλος αριθμός κατοικιών στις πόλεις της χώρας μας αποπερατώθηκαν, ανακαινίστηκαν, επιπλώθηκαν και αναρτήθηκαν στις διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε προηγούμενα χρόνια όταν ακόμη η μη δήλωση των εισοδημάτων τους φαινόταν εύκολη λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, αλλά και η ζήτηση καταλυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά τους».

Όπως επισημαίνεται στην τεκμηρίωση της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ «η θέσπιση της ήδη ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, η αύξηση της προσφοράς σε σχέση με το ότι δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχα αυξημένη ζήτηση καταλυμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και η μη αφαίρεση των τρεχουσών δαπανών (κοινοχρήστων, λογαριασμών κοινής ωφελείας, αποκατάσταση ζημιών κλπ.) από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών των κατοικιών αυτών, τους απέτρεψαν να λάβουν αριθμό μητρώου (ΑΜΑ) στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, δηλαδή να λειτουργήσουν μέσα στο νέο νομικό πλαίσιο.

Οι κατοικίες αυτές που υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες θα αποσυρθούν πολύ σύντομα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, πριν εφαρμοστεί το άρθρο 29 του νέου φορολογικού νόμου 4646/2019.  Όμως ο στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η άμεση επιστροφή τους στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας».

Για να συμβεί αυτό από την ΠΟΜΙΔΑ προτείνεται το εξής φορολογικό κίνητρο:

Στα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων, (όπου παρέμεινε αμετάβλητη η φορολογική κλίματα της προηγούμενης κυβέρνησης, σε αντίθεση με τις λοιπές δύο κλίμακες (μισθωτών-συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών) όπου έγιναν αξιόλογες μειώσεις), προτείνεται να γίνει μείωση αποκλειστικά και μόνον στο φορολογικό συντελεστή για τα μισθώματα από μισθώσεις κύριας κατοικίας (των κωδικών 103 & 104 φορολογίας εισοδήματος ακινήτων) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε ισχύον φορολογικό κλιμάκιο, ήτοι:

Για μισθώματα κύριας κατοικίας μέχρι 12.000€ από 15% σε   5%

Για μισθώματα από 12.001 – 35.000€                    από 35% σε 25%     

Για μισθώματα από 35.001€ και άνω                     από 45% σε 35%.

«Το φορολογικό αυτό μέτρο, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της προσφοράς των διαθέσιμων κατοικιών για κύρια κατοικία, καθιστώντας την ανταγωνιστικότερη από την προσφορά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα σπεύσουν να προσφέρουν κάθε διαθέσιμη κατοικία, σε ενοικιαστές αποκλειστικά κύριας κατοικίας ως προτιμητέους ενοικιαστές, και να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις κύριας κατοικίας. Έτσι θα διατεθεί στην αγορά, για πρώτη φορά μετά από χρόνια,  και μεγάλος αριθμός πλήρως ανακαινισμένων κατοικιών, σε άριστη κατάσταση».

Για τη δημοσιονομική απώλεια από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 10 μονάδες, μόνο για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας, και όχι για τις επαγγελματικές και τις βραχυχρόνιες και κάθε άλλου είδους μισθώσεις, ο κ. Παραδιάς προέβλεψε ότι «θα ισοσταθμιστεί απόλυτα από τη φορολόγηση δεκάδων χιλιάδων νέων μισθώσεων κύριας κατοικίας που θα επακολουθήσουν». Κατά τον ίδιο «η μεγάλη αύξηση της προσφοράς που θα επακολουθήσει και από την επανεκκίνηση της αντιπαροχής σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία της τραπεζικής δανειοδότησης που θα επιτρέψει σε πολλούς ενοικιαστές και πάλι να αγοράσουν ιδιόκτητη κατοικία, θα σταθεροποιήσουν και το ύψος των ενοικίων, λειτουργώντας πολύ πιο αποτελεσματικά από την επιδότηση ενοικίου, η οποία δεν θα χρειάζεται πλέον».

Στο 37ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανήγγειλε απλοποίηση των διαδικασιών για τη φορολογία κεφαλαίου (φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής) με την λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας