ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ανυπέρβλητα  εμπόδια αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί  να εργαστούν από την αναγκαία βεβαίως εφαρμογή των μέτρων της  πολιτείας  για την προστασία... Πως οι μηχανικοί δεν μπορούν να εργαστούν αλλά και να αποζημιωθούν

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανυπέρβλητα  εμπόδια αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί  να εργαστούν από την αναγκαία βεβαίως εφαρμογή των μέτρων της  πολιτείας  για την προστασία και αποφυγή διάδοσης της πανδημίας.

Ταυτοχρόνως όμως από την ίδια την πολιτεία οι μηχανικοί μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται ως κανονικά εργαζόμενοι, αφού σχεδόν το σύνολο του τεχνικού κόσμου (μηχανικοί, τεχνικά γραφεία, κατασκευές κ.α), σύμφωνα με τον κατάλογο των κλάδων με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στον οποίο ανήκουν, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών εξαιρούνται από το επίδομα των 800 ευρώ, λόγω αναστολής της απασχόλησης τους.

Η εξαίρεση των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών από τα μέτρα στήριξης για την πανδημία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, οι οποίες συνεχίζονται. Χαρακτηριστικά:

 H Νάνσυ Καπούλα πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας παρουσιάζει τα αντικειμενικά δεδομένα, που εμποδίζουν τους μηχανικούς να εργαστούν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αφού το ΦΕΚ της Κυβέρνησης λοιπόν λέει ότι δουλεύουμε να μας πει και τον τρόπο. Αλλιώς δουλευόμαστε μεταξύ μας».

-«Ζητάμε να αντιμετωπισθούμε, ως τεχνικός κόσμος, όλοι ως πληττόμενοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Με ίσους όρους, με ίδια δικαιώματα, με ίση μεταχείριση», τονίζει σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής.

-«Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί έχουμε ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας όσο ποτέ άλλοτε» τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση παρατάξεων του ΤΕΕ στην οποία διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις.

Νέες αποφάσεις  

Το ΤΕΕ διαβεβαίωσε με ανακοίνωση του ότι «Και οι μηχανικοί θα ενισχυθούν ως πληττόμενοι από την κρίση» σημειώνοντας ότι:

-«Μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και κατόπιν επικοινωνίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ζητήσαμε ίση αντιμετώπιση με όλους όσοι πλήττονται από την κρίση. Ο Υπουργός Ανάπτυξης με διαβεβαίωσε σήμερα, καθώς η λίστα που ανακοινώθηκε είναι δυναμική, ότι και οι μηχανικοί θα ενισχυθούν, όπως όλοι οι κλάδοι που πλήττονται. Τον ευχαριστώ θερμά. Αναμένουμε από την κυβέρνηση τις λεπτομέρειες αλλά και την υλοποίηση και των άλλων προτάσεών μας.»

Παράλληλα  το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας στη δημοσιότητα τη λίστα των ΚΑΔ,  με την οποία εντάσσονται στα μέτρα στήριξης στην οποία περιλαμβάνονται περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ, σημείωσε ότι « αυτή η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση».

Και οι μηχανικοί θα ενισχυθούν ως πληττόμενοι από την κρίση

Μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και κατόπιν επικοινωνίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζητήσαμε ίση αντιμετώπιση με όλους όσοι πλήττονται από την κρίση. Ο Υπουργός Ανάπτυξης με διαβεβαίωσε σήμερα, καθώς η λίστα που ανακοινώθηκε είναι δυναμική, ότι και οι μηχανικοί θα ενισχυθούν, όπως όλοι οι κλάδοι που πλήττονται. Τον ευχαριστώ θερμά. Αναμένουμε από την κυβέρνηση τις λεπτομέρειες αλλά και την υλοποίηση και των άλλων προτάσεών μας.»

Πως οι μηχανικοί δεν μπορούν να εργαστούν

Η Νάνσυ Καπούλα πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας σημειώνει σε ανακοίνωση της ότι:

-«Οι μηχανικοί έχουν εξαιρεθεί από τα οικονομικά μέτρα μέριμνας της Κυβέρνησης. Ο λόγος υποθέτουμε πως είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε πάρει εντολή για υποχρεωτική αναστολή της δραστηριότητάς μας λόγω κορωνοιού, όπως άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ας δούμε λοιπόν πώς ένας μηχανικός – ελεύθερος επαγγελματίας “μπορεί” να εργασθεί αυτές τις ημέρες.

 1. Να συμμετάσχει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες ΔΕ μπορεί γιατί τα δικαστήρια δεν εκδίδουν πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, που είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για τη συμμετοχή.
 2. Οι  διαγωνισμοί έργων π.χ. στο Δήμο Βόλου με απόφαση οικονομικής επιτροπής ΔΕ γίνονται επ’ αόριστον για λόγους έκτακτων συνθηκών.
 3. Το αρχείο της Πολεοδομίας έχει κλείσει με εντολή Δημάρχου άρα υπαγωγές αυθαιρέτων και Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης ΔΕ μπορούν να κάνουν.
 4. Οι υπηρεσίες ΥΔΟΜ, Δασαρχεία κλπ λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. ΔΕΝ πραγματοποιείται συναλλαγή με το κοινό.
 5. Όσοι έχουν οικοδομές ΔΕ μπορούν να προχωρήσουν τις εργασίες γιατί μάντρες υλικών και λοιποί προμηθευτές υπάγονται στη λιανική εφόσον κόβουν απόδειξη στον ιδιοκτήτη-οικοπεδούχο.
 6. Καταστήματα αναλώσιμων γραφείων και φωτοτυπιών κλειστά! Άρα ΔΕ μπορούμε να προμηθεύσουμε τα γραφεία μας με τα απαραίτητα. Μπορούμε όμως να κεράσουμε καφέ αφού τα μάρκετ είναι ανοιχτά!!!
 7. Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και ΣΥΠΟΘΑ έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ είχαν συγκροτηθεί και ΔΕΝ λειτουργούσαν και πριν τον κορωνοιο!
 8. Με την  (Τεύχος B’ 936/19.03.2020)  Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 19738 ΚΥΑ ΔΕΝ λειτουργούν τα κτηματολογικα γραφεία.

Αφού το ΦΕΚ της Κυβέρνησης λοιπόν λέει ότι δουλεύουμε να μας πει και τον τρόπο. Αλλιώς δουλευόμαστε μεταξύ μας.

Όλα αυτά θα καταγραφούν από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας  σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συλλόγους της Μαγνησίας, με τους οποίους επικοινωνώ από το πρωί, και θα τα στείλουμε εγγράφως. Ως μηχανικοί είμαστε παρόντες για να σταθούν οι υποδομές της χώρας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ως άνθρωποι και επαγγελματίες όμως είμαστε όπως όλοι οι άλλοι. Με τις ίδιες ανάγκες. Γιατί οι υποχρεώσεις μας να είναι περισσότερες;»

Ίσους όρους, με ίδια δικαιώματα, με ίση μεταχείριση  

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής αναφέρεται ότι:

-«Με μεγάλη ικανοποίηση και θετική ανταπόκριση το σύνολο του τεχνικού κόσμου άκουσε χθες τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης στο διάγγελμά του να εξαγγέλλει πρόνοια και ευνοϊκές ρυθμίσεις για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων της χώρας που πλήττονται από το πρωτοφανές κύμα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας και των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του SARS COVID-19.

Με την σημερινή όμως έκδοση του πίνακα των κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ) που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών μετά εκπλήξεως μας πληροφορηθήκαμε ότι το σύνολο σχεδόν του τεχνικού κόσμου (μηχανικοί, τεχνικά γραφεία, κατασκευές κ.λ.π.) τελικά δεν πλήττεται!!!

Δηλαδή, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο του τεχνικού και κατασκευαστικού κλάδου εργάζεται ανεμπόδιστα, μέσω κανονικών συνθηκών εργασίας και υγιούς ανταγωνισμού, με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς να δέχονται τους πολίτες, που στριμώχνονται, για να μπουν στα γραφεία τους. Ενώ παράλληλα και οι ίδιοι μελετούν, εξυπηρετούνται από τις Υπηρεσίες Δόμησης, τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών, τις Διευθύνουσες Υπηρεσίες, τα γραφεία Πυρασφάλειας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τις Υπηρεσίες Μεταφορών & Συγκοινωνιών της αυτοδιοίκησης κ.ο.κ., μιας και όλες αυτές οι υπηρεσίες, οι οποίες παρεμπιπτόντως σφύζουν από εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό, υποδέχονται κοινό με το σύνολο των υπηρεσιών τους σε πλήρη λειτουργία και εξυπηρετούν, επιβλέπουν, αναρτούν και επεξεργάζονται τα αιτήματα του κάθε συναδέλφου επαγγελματία μηχανικού όπως και κάθε πολίτη άλλωστε!!!

Μέσα σε αυτό το κλίμα «κανονικότητας» συνεχίζουν να υλοποιούνται και όλες οι κατασκευές στην χώρα ιδιωτικές και δημόσιες μιας και ακόμη και σήμερα λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις πώλησης οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών υλικών από τις οποίες γίνεται η προμήθεια των πρώτων υλών ενώ ταυτόχρονα οι εντολές εκτέλεσης ιδιωτικών έργων έχουν πληθύνει σε βαθμό κορεσμού!!!

Κύριοι, συγγνώμη για το ύφος, αλλά έτσι νιώθουμε …πλήρη εμπαιγμό και περιφρόνηση. Πλήρη απαξία και ευτελισμό σε αυτό που προσφέρουμε και υλοποιούμε καθημερινά.

Εμείς που ως τεχνικός κόσμος αναλάβαμε μεγάλο μέρος από το φορτίο της κρίσης, που ουδέποτε ζητήσαμε ειδική μεταχείριση από την Πολιτεία για τα δεινά που χτυπούσαν και συνεχίζουν και χτυπούν τον κλάδο, δεν ανεχόμαστε άλλον εμπαιγμό.

Ζητάμε να αντιμετωπισθούμε, ως τεχνικός κόσμος, όλοι ως πληττόμενοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Με ίσους όρους, με ίδια δικαιώματα, με ίση μεταχείριση

Ο καθένας στον «πόλεμο» αυτό πρέπει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Kοινή ανακοίνωση παρατάξεων

Σε κοινή ανακοίνωση παρατάξεων του Τ.Ε.Ε. για τον αποκλεισμό των διπλωματούχων μηχανικών από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας, την οποία υπογράφουν οι:

 • ΕλΕΜ – Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών & Συνεργαζόμενοι
  Δημοκρατική Επιμελητηριακή Συμπαράταξη Μηχανικών (Δ.Ε.Σ.Μη)
 • ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧ.ΠΕΡ.
 • ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΜΗΧ.Ο.Π.

Σημειώνονται τα ακόλουθα:

-«Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί, που με μεγάλη δυσκολία προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης και πολιτικής μνημονίων, βλέπουμε για άλλη μια φορά τη δραστηριότητά μας να καταρρέει, με αυτή τη νέα κρίση που έφερε η πανδημία του COVID-19.
Το συμπέρασμα κοινό: τόσο στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όσο και κατά την πρωτοφανή πανδημία των ημερών μας, οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί αντιμετωπίζονται ως οι έχοντες. Η πολιτεία σε δράσεις στήριξης των πληγέντων συστηματικά τους ξεχνά, αλλά ταυτόχρονα, όποτε χρειάζεται τροφοδότηση κάποιας μαύρης τρύπας στο ασφαλιστικό σύστημα πάντα είναι οι πρώτοι που θυμάται για την επιβολή αναδρομικών.
Σήμερα ζήσαμε την τραγελαφική κατάσταση με την ανακοίνωση των ΚΑΔ για το επίδομα των 800 ευρώ, από όπου έλειπαν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί καθώς, ως φαίνεται, οι ιθύνοντες πιστεύουν ότι δεν επηρεαστήκαμε από τον κορονοϊό. Παρά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν την οικονομική υποστήριξη της Πολιτείας, έκπληκτοι είδαμε ότι στην πρώτη ανακοίνωση για τα μέτρα στήριξης επαγγελματικών ομάδων, δεν υπήρχαν οι δραστηριότητες των Διπλωματούχων Μηχανικών. Αναρωτιόμαστε: είναι ισχυρότερο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, πολιτικού προϊσταμένου του εκάστοτε Υπουργού, ή οι ανακοινώσεις του Υπουργείου.
Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί βλέπουμε τις δραστηριότητες μας να έχουν συρρικνωθεί πλήρως. Ξεχνούν πώς δουλεύει η οικονομία, παραβλέπουν ότι έχουμε ελαχιστοποιήσει ως μηδενίσει τις δραστηριότητες μας, σεβόμενοι τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και ότι οι εμπορικές δραστηριότητες των συνεργατών μας έχουν πληγεί και έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Τα τεχνικά μας γραφεία είναι κλειστά.
Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί, ότι και αν πιστεύει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στασινός, δεν είμαστε οι πλούσιοι και ευγενείς συγγενείς των ελευθέρων επαγγελματιών.
Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί έχουμε ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας όσο ποτέ άλλοτε.

Διεκδικούμε άμεσα η Πολιτεία να νομοθετήσει τα απαραίτητα ώστε:
• Να δοθεί το έκτακτο επίδομα σε όλους τους Διπλωματούχους Μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες με την ενσωμάτωση στην υπουργική απόφαση όλων των ΚΑΔ που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι ανεξαρτήτως ειδικότητας, μέχρι την πλήρη εξομάλυνση των έκτακτων συνθηκών που κυριαρχούν.
• Να ανασταλούν και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών συναδέλφων για τους μήνες που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.
• Να ανασταλεί η πληρωμή ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου 2020 μέχρι την πλήρη εξομάλυνση των έκτακτων συνθηκών που κυριαρχούν.
• Να ανασταλούν οι δόσεις των ρυθμίσεων σε εφορία κ ασφαλιστικά ταμεία.
• Να υπάρξει μέριμνα για τις τραπεζικές συναλλαγές μας που σχετίζονται με τη δραστηριότητα μας, προθεσμία επιταγών, πληρωμή δανείων κίνησης κλπ για το διάστημα που διαρκεί αλλά και επηρεάζει η πανδημία.
• Να υπάρξει η δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας με ψηφιακή αίτηση και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία, καθώς και κάθε αίτημα σχετικού με την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού, θα πρέπει να έτη 2020 να κατατίθεται ψηφιακά και να διεκπεραιώνεται με το τρόπο αυτό».

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας