ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Στη θέση ενός σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου στο Δήμο Μαραθώνα, αντάξιο της ιστορικής  βαρύτητας του τόπου, υπάρχει ένα νεκρό εργοτάξιο και ένα ... Πως λαμπερό έργο στο Μαραθώνα κατάντησε «κουφάρι» του ΕΣΠΑ

Της Ντίνας Καράτζιου/

Στη θέση ενός σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου στο Δήμο Μαραθώνα, αντάξιο της ιστορικής  βαρύτητας του τόπου, υπάρχει ένα νεκρό εργοτάξιο και ένα  έργο – κουφάρι του ΕΣΠΑ.

Αναδεικνύει  με τον πιο εύγλωττο και θλιβερό τρόπο, πως στη χώρα μας,  ακόμη και έργα με εγγυημένη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, ευρισκόμενα μάλιστα ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής τινάζονται στον αέρα! Το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και τα σπασμένα του σχετικού προστίμου που ανέρχεται σε ένα ευρώ, καλούνται σήμερα να πληρώσουν οι πολίτες!

Η απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ

Το έργο  «Πολιτιστικό Κέντρο Μαραθώνα», αδειοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε, και  χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2007-2013 με κωδικό Πράξης MIS 396163) και εντέλει μετατράπηκε σε κουφάρι, αφού απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και η προοπτική ολοκλήρωσης του έργου μετατέθηκε οριστικά στις καλένδες, ενώ ο  Δήμος καλείται να πληρώσει με τα χρήματα των δημοτών  ένα  1.000.000.

Το έργο έχει μείνει κουφάρι

Στα δικαστήρια

Η αδυναμία αποπεράτωσής του, ξαναήλθε στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος κατόπιν προτροπής του Δημάρχου Μαραθώνα κ  Στεργίου Τσίρκα, επισκέφθηκε το εργοτάξιο. Για το θέμα ο κ. Τσίρκας δήλωσε στο ecopress, ότι «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Περιφερειάρχη κ.. Γιώργο Πατούλη για το θέμα, και δραστηριοποιούμαστε στην κατεύθυνση υλοποίησης των απαιτούμενων  ενεργειών, ούτως ώστε το έργο να ενταχθεί σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος λέει στο ecopress τι θα γίνει με το πρόστιμο

Όσο για το πρόστιμο τους ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα επιβαρύνει τις τσέπες του δημοτών, ανέφερε, ότι έχει κινηθεί διαδικασία ένδικων μέσων κατά της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης  (ΕΕΤΑΑ), ως ασκούσα αρχή καθηκόντων διαχείρισης στο ΕΣΠΑ 2007-2013 για το συγκριμένο έργο. Και η υπόθεση του προστίμου βρίσκεται στα δικαστήρια. Οσον αφορά στα αίτια της τελμάτωσης του έργου, ο δήμαρχος Μαραθώνα ανέφερε: « Δεν πιστεύω ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ήθελε να ολοκληρώσει το έργο. Υπήρξαν όμως διαχειριστικές αστοχίες από την πλευρά της όσον αφορά τις απορροφήσεις των κονδυλίων, οι οποίες  μας οδήγησαν στο αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε».

Οι εργασίες εκσκαφής ξεκίνησαν με προσδοκίες

Νεκρή ζώνη αντί για διεθνές κέντρο πολιτισμού

Από το Δεκέμβριο του 2016, στη θέση του σημερινού νεκρού εργοταξίου θα έπρεπε να δεσπόζει μία σύγχρονη κατασκευή,  βιοκλιματικών χαρακτηριστικών. Όταν τον Ιούλιο του 2013 το  έργο δημοπρατήθηκε τα τοπικά φύλα μιλούσαν για το σημαντικότερο έργο της δεκαετίας (Marathon press) στην περιοχή. Και όχι αδίκως. Δεδομένου  του ιστορικού και πολιτιστικού φορτίου της περιοχής, το συγκεκριμένο έργο καλούνταν να παίξει ένα διεθνή ρόλο στον Μαραθώνα.

Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της μελέτης προέβλεπαν «ένα υπερσύγχρονο κτίριο, σε συνδυασμό και συλλειτουργία με την υπάρχουσα διαμόρφωση του χώρου της Αφετηρίας του Κλασικού Μαραθώνιου Δρόμου. Στόχος, «να δημιουργηθεί ένας υπερσύγχρονος χώρος φιλοξενίας βασικών Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου.  Ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα διεθνών συναντήσεων. Ένα Πολιτιστικό Πάρκο με συνεκτικό στοιχείο το άθλημα του Μαραθώνιου Δρόμου και την ιστορία του τόπου που θα αποτελούσε ένας πόλος έλξης για τον διεθνή και τοπικό αθλητικό τουρισμό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην περίληψη ανακήρυξης του ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου.

Αναδεικνύοντας, ότι η δημιουργία ενός διεθνούς πολιτιστικού κέντρου δεν αποτελούσαν ευσεβείς πόθους της εκάστοτε δημοτικής αρχής, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ο Μαραθώνιος, είναι μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις στο κόσμο και αποτελεί όνειρο χιλιάδων αθλητών αλλά και ανθρώπων ανά τον κόσμο, να πραγματοποιήσουν τη εν λόγω ιστορική διαδρομή. Ο δε ετήσιος όγκος των επισκεπτών είναι τεράστιος με την έλλειψη κτιριακών υποδομών που θα αναδείκνυαν την ιστορικότητα της περιοχής, να είναι διαρκής.

Ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο

Σύμφωνα τα στοιχεία που είχαν γνωστοποιηθεί την εποχή της δημοπράτησης του έργου, επρόκειτο για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής, που θα αναπτύσσονταν σε δύο ορόφους, συνολικού εμβαδού 2,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Στο σύγχρονο δημοτικό συγκρότημα προβλέπονταν χώροι προβλέπονταν χώροι Πολυμέσων και Βιβλιοθήκης, Αμφιθέατρο, χώροι φιλοξενίας Ανταποκριτών Ελληνικού και ξένου Τύπου και υλικοτεχνικές και μηχανολογικές υποδομές για τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών, ιστορικών και πολιτιστικών συνεδρίων. Αισθητικά και λειτουργικά το πολλά υποσχόμενο κτίριο θα ήταν σε απόλυτη αρμονία με υφιστάμενο περιβάλλον της Αφετηρίας του Κλασικού Μαραθώνιου Δρόμου.

Η απόφαση απένταξης του έργου εκδόθηκε  το 2017

Το χρονολόγιο του έργου

Τον Ιούλιο του 2011, ύστερα από αίτηση του τότε Δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου, εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Παλλήνης η οικοδομική άδεια ανέγερσης του κτιρίου. Η δημοτική αρχή καταφέρνει να πείσει για την αναγκαιότητα του έργου, το οποίο εντάσσεται στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2007-2013 με κωδικό Πράξης MIS 396163 και προϋπολογισμό 8.410.000,00 (προϋπολογισμός δαπάνης των εργασιών που δημοπρατούνται είναι 8.410.000,00 ευρώ (με Φ.Π.Α. 23,00 %). Προϋπολογισμός χωρίς Φ.Π.Α. : 6.837.398,37 ευρώ). 

Το 2013 το έργο δημοπρατείται και τον Δεκέμβριος του 2013, υπογράφεται η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία (Λάμδα Τεχνική Α.Ε.), στην οποία κατακυρώθηκε το έργο με έκπτωση 44,06%, συνολικό κόστος 4.704.759,80€, το οποίο θα έπρεπε να είναι παραδοτέο τον Δεκέμβρη του 2015.

Τον Νοέμβριο του 2015 παρουσιάζει πολύμηνη παύση εργασιών και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, λήγει η Συμβατική Προθεσμία Εκτέλεσης του Έργου.

Τον Φεβρουάριο του 2017 με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ Π. Σκουρλέτη, ανακαλείται η απόφαση ένταξης του έργου. Με νέα απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, τον Μάιο του 2017 καταλογίζεται στον Δήμο Μαραθώνα το ποσό των 984.592,24 ευρώ.

*Οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν το ρεπορτάζ παραχωρήθηκαν από το αρχείου του Marathon Press

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας