ecopress
  Της Ντίνας Καράτζιου/ Ποσό ύψους 5,5 δις ευρώ αθροίζουν οι πόροι  του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα σε Δήμους... Πως θα χρηματοδοτηθούν τα έργα των Δήμων από το «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Της Ντίνας Καράτζιου/

Ποσό ύψους 5,5 δις ευρώ αθροίζουν οι πόροι  του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα σε Δήμους και Περιφέρειες,  λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς project των δήμων θα μπορούν να μεταφέρονται προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.  

Tο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης αθροίζουν πάνω από 5,5 δις ευρώ, για έργα με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα που μπορούν να μετασχηματίσουν την όψη των τοπικών κοινωνικών και να συμβάλλουν, δυναμικά, στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ.

Ορθή αξιοποίηση

Όσον αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος  Σταϊκούρας, στη διαδικτυακή ημερίδα της ΚΕΔΕ και του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ανέφερε, ότι έχει ενταχθεί πακέτο άνω των 3 δις ευρώ για τοπικά και περιφερειακά έργα ανάπτυξης μέσω δήμων και περιφερειών. Τόνισε επίσης, ότι χρηματοδοτείται μία ευρεία γκάμα έργων που επεκτείνονται από το χωροταξικό σχεδιασμό και το οδικό δίκτυο, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι για ένα ποιοτικό άλμα στο μέλλον πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις: να αξιοποιηθούν ορθά οι πόροι, να υπάρξει συνεργασία κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα

Μεταφορά project

Στις νέες εξελίξεις που αφορούν τη μάχη που θα δοθεί μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων είναι η μεταφορά πρότζεκτ από το ένα χρηματοδοτικό εργαλείο στο άλλο.Μία αναγκαιότητα που προφανώς προκύπτει  και από  την ανασύνθεση των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα με τη επιβολή του πλαφόν ανά πρόσκληση. Ο  αν. υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας στο  προαναφερθέν διαδικτυακό forum,  στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι καθώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι παρόμοια, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στα χέρια τους διαθέτουν μεγάλη ευελιξία. Όπως είπε: «Για παράδειγμα, το project ενός Δήμου που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μπορεί να μεταφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, για πιο γρήγορη ή και μεγαλύτερη χρηματοδότηση».

 

120 αξιολογημένα έργα

Με την τελική παράταση που δίνεται στους Δήμους να είναι η 31η Μαΐου 2021, ο κ. Πέτσας σημείωσε, ότι μέχρι τέλος Μαΐου περίπου 120 ήδη αξιολογημένα έργα -έπειτα από τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής- περνούν στη φάση υπογραφής και ένταξης. «Αναμένουμε, το επόμενο διάστημα, ένα μπαράζ εντάξεων έργων, που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνικών, με πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για τους Δημότες και με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Οσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε χαρακτηριστικά:  «475 εκατ. ευρώ προβλέπονται για αστικές αναπλάσεις, 290 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και 230 εκατ. ευρώ για δράσεις αστικών λυμάτων».

Απαραίτητες βελτιώσεις

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.  Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη των πόλεων της Ελλάδας μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν με τις απαραίτητες: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η επόμενη μέρα περνάει μέσα από την ανάπτυξη. Στοίχημα όλων μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Έχουμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες και η κατανομή του οποίου χωράει ακόμη πολλή κουβέντα, έχουμε όμως και το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το νέο ΕΣΠΑ. Ο ρόλος μας στον σχεδιασμό και τις αποφάσεις του νέου ΕΣΠΑ πρέπει επιτέλους να γίνει διακριτός. Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του παρατηρητή. Μπορούμε να συμβάλουμε στην χάραξη και εφαρμογή έργων που θα αλλάξουν τις πόλεις μας και τελικά την εικόνα της Ελλάδας. Οφείλουμε να δούμε ολιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, να επενδύσουμε σ’ αυτά και να σχεδιάσουμε έργα με αναπτυξιακό αποτύπωμα που παράγουν προστιθέμενη αξία, πλούτο για τους πολίτες και την τοπική οικονομία. Φυσικά πάντα με το βλέμμα μας στο περιβάλλον, τον σεβασμό και την προστασία του.  Συνεπώς στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε το εξής: Βιώσιμη ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας