Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» έβαλε φρένο στην αναβλητικότητα των καταναλωτών και τονώνει την εσωτερική αγορά, βοηθώντας στην επιβίωση και εξέλιξη του κλάδου των δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου, τονίζει σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών – ΠΟΒΑΣ, Θεόφιλος Παγιάτης.
Ταυτοχρόνως ο κ Παγιάτης θέτει σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα της αδειοδότησης του επαγγέλματος των αλουμινοσιδηροκατασκευαστών, τονίζοντας ότι η «άδεια άσκησης του επαγγέλματος πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση σε συνδυασμό με κατάλληλη πιστοποίηση, για να συμμετέχει κάποιος σε προγράμματα επιδοτήσεων έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα».
Ο ίδιος σημειώνει ότι βασικός στόχος της ΠΟΒΑΣ είναι η εκπαίδευση των κατασκευαστών και των εργαζομένων στον κλάδο, καθώς και την ουσιαστική σύνδεση του κλάδου μας με τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση και τη μαθητεία νέων ανθρώπων στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Η συνέντευξη
Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ Θεόφιλος Παγιάτης στον απόηχο της επιτυχημένης διοργάνωσης του 7ου Συνεδρίου Κατασκευαστών στα Τρίκαλα Θεσσαλίας παραχώρησε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο “Aluminium Magazine” η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:
- Κύριε Παγιάτη εκλαμβάνετε ως μια δικαίωση των προσπαθειών και των κόπων σας την ομολογουμένως επιτυχημένη διοργάνωση του 7ουΣυνεδρίου Κατασκευαστών στα Τρίκαλα;
Το 7ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη πόλη των Τρικάλων σε μια περίοδο ανασυγκρότησης των επιχειρήσεων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος περιλάμβανε σύγχρονα θέματα, τα οποία αφορούν όλους τους ανθρώπους του κλάδου μας. Αντικειμενικά στέφθηκε με επιτυχία, δικαιώνοντας τους κόπους πολλών ανθρώπων, οι οποίοι κατέβαλλαν σημαντικές προσπάθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Συνέδριο της ΠΟΒΑΣ είναι μια διαρκής διαδικασία, με προσυνεδριακές εκδηλώσεις και συναντήσεις, μέσα από την οποία πιστεύω ότι καταφέρνουμε να προσεγγίζουμε σε μεγάλο βαθμό τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας. Με παράλληλες συναντήσεις κατά τη διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου μας, μεταξύ των συνέδρων και των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, αναδείχθηκαν περισσότερα θέματα από όσα θα περίμενε κανείς. Πρωτεύουσα σημασία αυτή τη χρονική περίοδο έχει η υποστήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
Το Συνέδριο των κατασκευαστών είναι μια σημαντική ομαδική προσπάθεια, της οποίας η επιτυχία εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, αλλά πρωτίστως διακρίνεται για τον σεβασμό που προάγει μεταξύ των ανθρώπων του κλάδου μας, που δίνει την ευκαιρία σε όλους να εκφραστούν ελεύθερα, προστατεύοντας τον διάλογο και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις απόψεις των συμμετεχόντων από όπου και αν προέρχονται.
- Είναι κοινώς αποδεκτό ότι υπό την ηγεσία σας η ΠΟΒΑΣ έχει αποκτήσει μια διαφορετική δυναμική με έντονη κινητικότητα και πολυδιάστατες δράσεις. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την Ομοσπονδία και τους κατασκευαστές από εδώ και πέρα;
Θα ήθελα πριν απαντήσω στην ερώτηση σας να σας επισημάνω ότι στην ΠΟΒΑΣ έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να συμμεριζόμαστε τις αγωνίες των συναδέλφων και να ακούμε με ευήκοα ώτα τις προτάσεις και τις ιδέες, ώστε αφού αξιολογηθούν να μετουσιώνονται σε δράσεις με μια δυναμική που φέρνει επιτυχία στις περισσότερες προσπάθειές μας. Η δύναμη της συνεργασίας μεταξύ των μελών του Δ.Σ., των Επιστημονικών Συμβούλων, των Περιφερειακών Αντιπροσώπων και των Σωματείων μελών μας, μας επιτρέπει να βάζουμε δύσκολους στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη σημασία που έχει η μετουσίωση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου μας σε δράσεις και διεκδικήσεις στο πεδίο άσκησης πολιτικής.
Οι στόχοι μας είναι εφικτοί συγκεκριμένοι και συμφωνημένοι με χρονοδιάγραμμα, όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Η Ομοσπονδία κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:
- Την εκπαίδευση των συναδέλφων κατασκευαστών και των εργαζομένων στον κλάδο, καθώς και την ουσιαστική σύνδεση του κλάδου μας με τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση και τη μαθητεία νέων ανθρώπων στις επιχειρήσεις του κλάδου.
- Τη διευκόλυνση για πιστοποίηση προϊόντων, διαδικασιών και προσώπων, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.
- Την προστασία των βιοτεχνιών και των επιχειρήσεων του ευρύτερου κλάδου.
Προσπαθούμε να ανοίξουμε το δρόμο της σύνδεσης του κλάδου με τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση και τον δρόμο της μαθητείας νέων ανθρώπων στις επιχειρήσεις του κλάδου, αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της ανεργίας των νέων ανθρώπων, αλλά και την αμείλικτη πραγματικότητα που μαρτυρά ότι δεν υπάρχον νέοι εξειδικευμένοι τεχνίτες ή τεχνίτριες στον κλάδο μας.
Ένας κλάδος που παρέμεινε όρθιος στη δύσκολη περίοδο μπορεί και πρέπει να δώσει προοπτική στη νεολαία της τεχνικής εκπαίδευσης για ένα καλύτερο μέλλον με προσβάσεις στην εργασία. Η ΠΟΒΑΣ, επειδή έκρινε ότι υπάρχει ανάγκη, προωθεί το ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Παραγωγής ΠΟΒΑΣ – FPC με στόχο την εκπλήρωση των απαιτήσεων της Σήμανσης CE, για τις βιοτεχνίες κατασκευής συστημάτων (πορτών και παραθύρων) αλουμινίου. Ένα νέο, σύγχρονο, απλό, πλήρες και ορθά δομημένο σύστημα, προσαρμοσμένο στις ελάχιστες ανάγκες του σύγχρονου κατασκευαστή κουφωμάτων.
Πιστεύουμε ότι οι φορείς δεν δημιουργήθηκαν για να έχουν ρόλο διακοσμητικό. Οι δρόμοι μας με τη βιομηχανία είναι παράλληλοι και όχι αντίθετοι. Ο προστατευμένος κατασκευαστής είναι αυτός που θα δώσει ζωή στην οικογένειά του, αλλά παράλληλα ανάπτυξη στη βιομηχανία.
Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που η κοινωνία, οι βιοτέχνες, οι επιχειρήσεις κατέβαλλαν και καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την επιβίωση τους, η ΠΟΒΑΣ ενισχύει την όποια προσπάθειά τους, με κοινές δράσειςπου εκφράζονται από τη συνισταμένη ομόρροπων δυνάμεων, έχοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του κλάδου μας με ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους.
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι και η σύνταξη Τεχνικής Οδηγίας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ) και με την βοήθεια του ΤΕΕ, για την τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου και στη κατεύθυνση αυτή οι επιστημονικοί σύμβουλοί μας έχουν συντάξει ένα προσχέδιο, το οποίο έχουμε ήδη καταθέσει στην ομάδα εργασίας που ξεκίνησε τις συναντήσεις της.
Η Ομοσπονδία μας επίσης μελέτησε με τη βοήθεια του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και σχεδίασε ένα συνεργατικό σχηματισμό (cluster) και προσπαθεί να του δώσει σάρκα και οστά. Θα ασχολείται με θέματα πιστοποίησης προϊόντων, έκδοσης τεχνικών προδιαγραφών, παροχή τεχνικών συμβουλών, πιστοποίηση συστημάτων ελέγχου παραγωγής, δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και προώθηση προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού για αύξηση της εξωστρέφειας του κλάδου. Μέχρι σήμερα έχουν πιστέψει σε αυτή την προσπάθεια και έχουν ενταχθεί στον συνεργατικό σχηματισμό ALUCERT πενήντα περίπου επιχειρήσεις.
- Αν έπρεπε να εστιάσετε σε ένα ζήτημα προς πλήρη επίλυση, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία σήμερα έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται συγχρόνως πολλά θέματα, αλλά θεωρώ ότι το θέμα της αδειοδότησης του επαγγέλματος είναι αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε. Το θέμα αυτό μας απασχολεί από κοινού και με άλλες Ομοσπονδίες τεχνικών επαγγελμάτων και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με πιστοποίηση προσόντων.
Η άδεια άσκησης του επαγγέλματος πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση σε συνδυασμό με κατάλληλη πιστοποίηση, για να συμμετέχει κάποιος σε προγράμματα επιδοτήσεων έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα. Επίσης για να ολοκληρωθεί μία νέα οικοδομή και να ηλεκτροδοτηθεί, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το έργο της κατασκευής και της τοποθέτησης των κουφωμάτων έχει πραγματοποιηθεί από αδειοδοτημένο επαγγελματία με σχετικό έγγραφο, το οποίο θα φέρει την σφραγίδα του.
Εφόσον ευοδωθεί αυτή η διαδικασία, πιστεύουμε ότι θα μειωθούν και τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού, των παράνομων εισαγωγών και άλλα πολλά, τα οποία συναντά ο κατασκευαστής στην καθημερινότητά του. Επιπροσθέτως θα ανέβει το επίπεδο ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα και ο κατασκευαστής θα μπορεί να ανταμείβεται σωστά για το έργο του.
- Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» είναι σε πλήρη εξέλιξη, θεωρείτε ότι βοηθά τους κατασκευαστές και έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά; Επιπρόσθετα τι νομίζετε ότι πρέπει να βελτιωθεί σε μελλοντικά επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης;
Καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών φαίνεται να διαδραματίζει η συνεισφορά του προγράμματος στον κλάδο, καθώς και η ανάπτυξη του τουρισμού. Παράλληλα, η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» έβαλε φρένο στην αναβλητικότητα των καταναλωτών που θεωρούσαν ότι θα ενταχθούν σε αυτό. Το πρόγραμμα τονώνει την εσωτερική αγορά, βοηθώντας στην επιβίωση και εξέλιξη του κλάδου των δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας από τον κτιριακό τομέα έως το έτος 2030 που έχει αποδεχθεί η Ελλάδα, αναμένεται να διενεργούνται περίπου 50.000 παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας ετησίως. Αυτό που θα πρέπει να αποσαφηνισθεί το συντομότερο, είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί και τα κίνητρα που θα δίδονται για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης ως κλάδος αναμένουμε μια καλύτερη τιμή / τ.μ. στο κόστος των εξωφύλλων, για τα οποία είχαμε προτείνει μια απλή παραμετροποίηση σε σχέση με την κοστολόγηση και την τυπολογία κατασκευής, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από το Υπουργείο.
Σημαντικό είναι να ισχύει για όλους ο Οδηγός Εφαρμογής και συγκεκριμένα αναφέρομαι κυρίως στο χρόνο αποπληρωμής των κατασκευαστών, διότι σήμερα η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, συνεπώς η όποια καθυστέρηση αποπληρωμής προκαλεί σοβαρά προβλήματα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Σχετικά Άρθρα
- Οι μηχανικοί «εξιλαστήρια θύματα» δυσλειτουργιών στα «Εξοικονομώ»
- Architectural Aluminium Academy: με όραμα την ανάπτυξη του κλάδου
- ΥΠΕΝ: αναμορφωμένο Εξοικονομώ 2024, με συντελεστή επιδότησης ανά γειτονιά
- Αντικατάσταση αλουμινίων από δίκτυο αξιόπιστων και έμπειρων κατασκευαστών
- 3DsEnergy: προσφορά δωρεάν συμμετοχής στο «Εξοικονομώ 2021»
- ΥΠΕΝ: ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»