Της Ντίνας Καράτζιου/ Πρόσκληση μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προκήρυξη «EuropeanGreen Deal», ύψους 1.δις, είναι τελευταία του προγράμματος Ορίζοντας 2020 για την τρέχουσα... Πράσινη συμφωνία: Πρόσκληση μαμούθ για χρηματοδοτήσεις 1 δις ευρώ

Της Ντίνας Καράτζιου/

Πρόσκληση μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προκήρυξη «EuropeanGreen Deal», ύψους 1.δις, είναι τελευταία του προγράμματος Ορίζοντας 2020 για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και αφορά χρηματοδότηση επενδύσεων και ερευνητικών προγραμμάτων που συμβάλλουν στους στόχους της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Πρόσκληση μαμούθ προκήρυξε η Κομισιόν με κεντρική κατεύθυνση την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επενδύσεις ύψους 1 δις που φέρει την ονομασία  «EuropeanGreen Deal», είναι η τελευταία και μεγαλύτερη πρόσκληση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντες 2020» και αφορά σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν «σε έργα έργα έρευνας και καινοτομίας που αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση και συμβάλλουν στην προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης».

Τα επιλέξιμα έργα

Ειδικότερα, οικύριοι στόχοι της προκήρυξης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και η εξεύρεση λύσεων για έναν δίκαιο και βιώσιμο κοινωνικό μετασχηματισμό. Η προκήρυξη θα περιλαμβάνει 8 θεματικές και 2 οριζόντιες περιοχές και εκτός από τις τεχνολογικές λύσεις ενθαρρύνει την κοινωνική καινοτομία.  Ειδικότερα, οι συνολικά 10 περιοχές είναι οι εξής:

  • Αύξηση των κλιματικών φιλοδοξιών –διατομεακές προκλήσεις
  • Καθαρή, οικονομικά προσιτ΄και ασφαλής ενέργεια
  • Βιομηχανία για μια καθαρή και κυκλική οικονομια
  • Κτίρια αποδοτικά ως προς την κατανάλωση ενέργειας και πόρων
  • Βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα
  • Από το αγρόκτημα στο πιάτο
  • Βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα
  • Περιβάλλον μηδενικής ρύπανσης απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες
  • Ενίσχυση της γνώσης για την υποστήριξη της Ευρώπης.

Όπως σημειώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η πρόσκληση για την πράσινη που είναι η τελευταία και η μεγαλύτερη στο πλαίσιο του Ορίζοντες 2000  διαφέρει σε σημαντικές πτυχές από τις προηγούμενες Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα των προκλήσεων τις οποίες αφορά, αποσκοπεί σε σαφή, ορατά βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά με προοπτική μακροπρόθεσμης αλλαγής. Υπάρχουν λιγότερες, αλλά περισσότερο στοχευμένες, ευρύτερες και ορατές δράσεις, με έμφαση στην ταχεία κλιμάκωση, τη διάδοση και την υιοθέτηση.

Οι προθεσμίες

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «EuropeanGreen Deal»   λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2021 και τα έργα που θα επιλεγούν αναμένεται να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2021.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας