ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Προχωράει κανονικά το πολύπαθο έργο ΧΥΤΥ Άνδρου, που η υλοποίηση του εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας στο μεταξύ  προκαλέσει έντονες... Δημοπρατείται ο ΧΥΤΥ Άνδρου – Όλη η απόφαση του ΥΠΕΝ  

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Προχωράει κανονικά το πολύπαθο έργο ΧΥΤΥ Άνδρου, που η υλοποίηση του εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας στο μεταξύ  προκαλέσει έντονες τριβές και αντιπαραθέσεις στην τοπική κοινωνία. 

Φαίνεται ότι φθάνει στο τέρμα του και κλείνει το κεφάλαιο, όπου η Άνδρος από “νησί των ναυτικών” έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε «νησί των σκουπιδιών»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΥ ΑΝΔΡΟΥ

Συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη απορρίφθηκαν μία προς μία και στο σύνολό τους, οι αιτιάσεις προσφυγής κατοίκων του νησιού, κατά της ΑΕΠΟ ΧΥΤΥ Άνδρου, ενώ η αποδοχή τους θα οδηγούσε σε οριστική ματαίωση του έργου.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωράει πλέον κανονικά η ολοκλήρωση της τεχνικής μελέτης κατασκευής του έργου. Προγραμματίζεται η παράδοση των τευχών δημοπράτησης εντός του Οκτωβρίου 2018, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από το  ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ , με  δυνατότητα ένταξης του έργου στο πρόγραμμα εντός του 2018, σύμφωνα με την σχετική πρόταση του φακέλου χρηματοδότησης,   που ήδη έχει καταθέσει ο δήμος Άνδρου και είναι στο στάδιο της αξιολόγησης.

H  Άνδρος, ενώ είναι ένας όμορφος τόπος, πόλος έλξης των τουριστών ταυτοχρόνως καταφέρνει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των προστίμων και ποινών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απειλούν τη χώρα για τις ανοιχτές πληγές των παράνομων ΧΥΤΑ και της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των απορριμμάτων. Ταυτοχρόνως το νησί αντιμετωπίζει εντονότατα προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, όλο το χρόνο, ιδίως τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε διακινδύνευση η οικονομική, κοινωνική ζωή και η τουριστική του απήχηση

Τα 9 σημεία της προσφυγής

Από την απόφαση του ΥΠΕΝ, όπως δημοσιεύτηκε στην «Διαύγεια» προκύπτει ότι οι προσφεύγοντες πρόβαλλαν  και υποστήριξαν συνολικά 9 λόγους κατά της ΑΕΠΟ ΧΥΤΥ Άνδρου, οι οποίοι έχουν ως εξής :

  1.  Η ΑΕΠΟ είναι ακυρωτέα, λόγω παράβασης ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, διότι για την έκδοσή της ελήφθησαν υπόψη συμπληρωματικά στοιχεία, που δεν δημοσιοποιήθηκαν και που κατά τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων ,όφειλαν να δημοσιοποιηθούν γιατί συνιστούν ουσιώδη τροποποίηση βασικών παραδοχών της δημοσιοποιηθείσας ΜΠΕ.
  2. Προβάλλεται περαιτέρω ως πλημμελής η αιτιολογία της γνώμης του ΠΕΣΠΑ και συνακόλουθα της προσβαλλομένης απόφασης.
  3. Ως τρίτος λόγος ακυρώσεως, προβάλλεται η διαπερατότητα του εδάφους και του υπεδάφους της περιοχής χωροθέτησης του έργου και κατ επέκταση η ακαταλληλότητα της προκριθείσας θέσης «Πλούσκα».
  4. Προβάλλεται περαιτέρω ως ανεπαρκής η επιστημονική τεκμηρίωση της συμπληρωματικής υδρογεωλογικής μελέτης και η κατ αποδοχή της, πλημμελώς εκδοθείσα γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων Νοτίου Αιγαίου που συνεκτιμήθηκε για την έκδοση της προσβαλλομένης.
  5. Προβάλλεται παράβαση της αρχής της εγγύτητας υπό την έννοια της ανάγκης ύπαρξης εγκαταστάσεων διαθέσεως των αποβλήτων ,όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τόπο παραγωγής και ως εκ τούτου πλημμελής αιτιολογία της προσβαλλομένης.
  6. Προβάλλεται πλημμέλεια της προσβαλλομένης σχετικά με την εναρμόνιση του έργου με τα αναφερόμενα στο νέο ΕΣΔΑ και το οικείο Π.Ε.Σ.Δ.Α ,με τον ισχυρισμό ότι σύμφωνα με το κεφάλαιο 3.7 του Ε.Σ.Δ.Α ,το οποίο αναφέρεται στα κριτήρια καταλληλότητας για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, αποκλείεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων εντός ζώνης 150 μέτρων εκατέρωθεν της κοίτης ποταμών ή υδατορεμάτων μόνιμης ροής ως οικολογικά ευαίσθητων ζωνών και συνεπώς αποκλείεται η χωροθέτηση του έργου στην συγκεκριμένη θέση και κατ επέκταση ”πάσχει” και η απόφαση της Διεύθυνσης Υδάτων Ν.Αιγαίου με αριθμό 18629/27.3.2018 και ως προς το μέρος που δι αυτής παρέχεται αξιολόγηση της ύπαρξης ή μη ρέματος.
  7. Προβάλλεται ως λόγος ακυρώσεως η αντιφατική αιτιολογία της προσβαλλομένης κατά την εξέταση των εναλλακτικών λύσεων, καθώς επίσης ότι εξεδόθη κατά πλάνη περί τα πράγματα άλλως με πλημμελή αιτιολογία.
  1. Προβάλλεται ως λόγος ακύρωσης της προσβαλλομένης η παράλειψη αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα την αποφυγή χωροθέτησης του έργου εντός δασικής έκτασης.
  2. Προβάλλεται ως λόγος ακύρωσης της προσβαλλομένης η παράνομη πρόβλεψη του όρου Δ2.1.7. Ο λόγος αυτός κρίνεται απορριπτέος ως απαραδέκτως προβαλλόμενος καθόσον δεν εμπίπτει στη σφαίρα ελέγχου νομιμότητας ,σε κάθε περίπτωση όμως όπως άλλωστε σχετικά αναφέρει και στο υπ αριθμ 47409/13/8/2018 έγγραφο της η Διεύθυνση Πε.Χωσχ Νοτίου Αιγαίου αποτελεί «συνήθη όρο στις ΑΕΠΟ, που αφορά τη φάση οριστικής μελέτης του έργου, και όχι την εκτίμηση της καταλληλότητας και της ευστάθειας της γεωλογικής δομής και του εδάφους.»

Το σκεπτικό της απόρριψης

Στην απόφαση του ΥΠΕΝ αφού γίνεται αντίκρουση και απόρριψη των αιτιάσεων, που πρόβαλλαν  οι προσφεύγοντες σε ένα προς ένα στα 9 σημεία, συμπερασματικά σημειώνεται ότι:

  • «Επειδή όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου με την προσβαλλομένη έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι επιπτώσεις στο φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον και έχει επιλεχθεί , μεταξύ περισσοτέρων εναλλακτικών λύσεων, η βέλτιστη από περιβαλλοντική πλευρά και όπως προκύπτει έχουν εκτιμηθεί και συναξιολογηθεί όλα τα στοιχεία του φακέλου, όπως ο τρόπος και η μέθοδος κατασκευής και λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου και ο ειδικότερος χαρακτήρας του δημοσίου συμφέροντος που θα εξυπηρετηθεί από αυτό.
  • Επειδή η κρινομένη απόφαση , όπως προκύπτει και στο υπ αριθμ 47409/2018 έγγραφο της Διευύθυνσης Πε.Χωσχ Νοτίου Αιγαίου που ελήφθη υπόψη , ανταποκρίνεται προς τις απαιτήσεις του νόμου και το περιεχόμενό της είναι επαρκές και σύμφωνο με τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας, καθώς και με τις συνταγματικές επιταγές.
  • Επειδή στο ως άνω πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας, όλοι οι προβαλλόμενοι λόγοι της προσφυγής είναι απορριπτέοι καθώς επίσης όπως προκύπτει και στο υπ αριθμ 47409/2018 έγγραφο της Διευύθυνσης Πε.Χωσχ Νοτίου Αιγαίου, έχουν κατ’ επανάληψη τεθεί υπόψη της διοικήσεως και έχουν αντιμετωπισθεί.
  • Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε: Απορρίπτεται η από 20.7.2018 προσφυγή των α) Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων -Διαμερισμάτων «Άγιος Φίλιππος» εδρεύοντος στο Δήμο Άνδρου, όπως νομίμως εκπροσωπείται β) Λεονάρδου Οδυσσέως Βλάμη και γ) της Επαγγελίας Πάνου του Αναστασίου».

«Πράσινο φως»

Σημειώνεται ότι η χωροθέτηση του έργου ΧΥΤΥ Άνδρου πριν την απόφαση του ΥΠΕΝ έχει κριθεί  και έχει πάρει «πράσινο φως» από:

  • Όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, που στο σύνολο τους  γνωμοδότησαν θετικά.
  • Το αρμόδιο όργανο περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το ΠΕΣΠΑ, που ομόφωνα ενέκρινε την χωροθέτηση του έργου στη Θέση Πλούσκα.
  •  Τις θετικές γνωμοδοτήσεις 4 καταξιωμένων καθηγητών του Προέδρου Γεωλογικής Εταιρείας καθ ΑΠΘ Σ Παυλιδη , του Προέδρου Υδρογεωλογικής Εταιρείας αν.καθ Κ Βουδούρη , του Προέδρου ΟΑΣΠ καθ ΕΚΠΑ Ε, Λεκκα και του πρ. Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και πρώην πρύτανη ΕΜΠ καθηγητή Α Ανδρεοπουλου.

Μετά την  απόφαση του ΥΠΕΝ, που απέρριψε την προσφυγή κατά της ΑΕΠΟ, το έργο ΧΥΤΥ Άνδρου προχωρά σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα για δημοπράτηση το 2019.

Η νομική  υπεράσπιση των θέσεων του δήμου από την καθ. Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης δικηγόρο Α Καλλία, ήταν σημαντική για την δικαίωση των θέσεων του Δήμου.

 

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας