ecopress
Μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η Πολιτεία και παρά τις συγκεκριμένες, διαυγείς και κατανοητές οδηγίες που έχει δώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,... Πρόστιμα για μετακινήσεις μηχανικών  – παρέμβαση ΤΕΕ, καταγγελίες παρατάξεων

Μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η Πολιτεία και παρά τις συγκεκριμένες, διαυγείς και κατανοητές οδηγίες που έχει δώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως περιγράφονται και στην ιστοσελίδα forma.gov.gr, τα όργανα επιτήρησης των μέτρων φαίνεται να επιβάλλουν πρόστιμα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς μηχανικούς που προσπαθούν, υπό αντίξοες συνθήκες, να κάνουν τη δουλειά τους. Και αυτό την ώρα που δεν έχει απαγορεύσει ακόμη η Πολιτεία τις εργασίες.

Αυτά τονίζονται σε ανακοίνωση του ΤΕΕ στην οποία σημειώνεται ότι:  Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 26/3, υπάρχουν ήδη επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιβολής προστίμων, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια, όπου σε επιβλέποντες έργων μηχανικούς, στο δρόμο προς εργοτάξια ή οικοδομές, τα οποία επιβλέπουν (και δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη δική τους ευθύνη ΚΑΙ για λόγους ασφαλείας), επιβάλλονται πρόστιμα κατά την κίνησή τους, ενώ διαθέτουν τόσο τη φόρμα μετακίνησης εργαζόμενου, όπως προβλέπεται (σφραγισμένη κλπ) όσο ακόμη και αποδεικτικά των έργων στα οποία κατευθύνονται. Μάλιστα πληροφορίες από την περιφέρεια, τις οποίες το ΤΕΕ προσπαθεί να ελέγξει, μιλούν ακόμη και για συλλήψεις! Επίσης σημειώνεται ότι συνεργεία έργων και οικοδομών, με ποικίλες ειδικότητες μηχανικών και άλλων επαγγελματιών, δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και ειδικά στη μετακίνηση από και προς τη νησιωτική χώρα.

Η Πολιτεία οφείλει να αποφασίσει τί και πώς επιτρέπεται να λειτουργεί και να δώσει σαφείς εντολές επιτήρησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας (και των εξαιρέσεων) στα όργανα της τάξης και στους πολίτες.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Είτε κινδυνεύουμε όλοι, παντού, άμεσα, από τη διάδοση του κορωνοϊού, και η Πολιτεία πρέπει να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις, είτε όσοι καλούνται να δουλέψουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να έχουν την αρωγή και βοήθεια των οργάνων της τάξης. Δυστυχώς σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Αντί η Πολιτεία να επαινεί και να αναγνωρίζει όσους προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους, λαμβάνοντας πρωτοφανή και δύσκολα μέτρα ασφαλείας, τους τιμωρεί με μια αδιανόητη υπέρβαση των διαταγών που ανακοίνωσε η Πολιτεία από αστυνομικά όργανα. Ζητάμε ξεκάθαρες κουβέντες, γραπτές οδηγίες και απαντήσεις τώρα.»

Πρόστιμο σε μηχανικό για μετακίνηση σε έργο

Η Συμμαχία ΤΕΕ για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ κατήγγειλε ότι επιβλήθηκε πρόστιμο σε μηχανικό για μετακίνηση σε έργο.

Στην ανακοίνωση την οποία υπογράφουν για την παράταξη  οι N. Aνδρεδάκης – Π. Παντελαιος σημειώνεται ότι η σχετική παρέμβαση των εκπροσώπων  της παράταξης  στη Δ.Ε. του ΤΕΕ έχει ως εξής:

Σύμφωνα με πληροφορίες, και με πάσα επιφύλαξη καθώς δεν έχουμε άμεση γνώση του ζητήματος, σήμερα το πρωί φέρεται να δόθηκε πρόστιμο λόγω μετακίνησης σε Μηχανικό σε έλεγχο στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο συνάδελφος είχε μαζί του τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, όμως του ανέφεραν ότι βρέθηκε μακρυά από την έδρα του. Τους εξήγησε ότι στην περιοχή που τον εντόπισαν είχε οικοδομικό έργο σε εξέλιξη και μάλιστα είχε μαζί του το ΑΜΟΕ του έργου καθώς και τα στοιχεία των εργαζομένων σε αυτό. Παρόλα αυτά του επιβλήθηκε πρόστιμο.
Πέρα από το ότι είναι αδιανόητο να θεωρούμαστε «ελαφρώς πληγέντες» (καθώς δικαιούμαστε τμήμα όσων δικαιούνται άλλοι), είναι δυνατόν να μη μπορούμε να μετακινηθούμε προς τους χώρους που αποδεδειγμένα προσφέρουμε την εργασία μας, ειδικά όταν έχουν τηρηθεί και τα τυπικά;
Προκύπτουν λοιπόν μία σειρά ερωτημάτων:

  1. Αφού στη ΥΔ αναφέρεται Περιφέρεια στην οποία κινείται κάποιος, με ποιο σκεπτικό επιβάλλονται πρόστιμα εντός αυτής της περιφέρειας;
  2. Πως είναι δυνατόν να κρίνει κάποιος αν είμαστε μακριά ή κοντά στο γραφείο, όταν αυτό δεν προβλέπεται πουθενά;
  3. Η παρουσία του μηχανικού στην επίβλεψη του έργου και τις αντίστοιχες εργασίες δεν θεωρείται απαραίτητη;

Βάσει των παραπάνω θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη παρέμβαση προκειμένου να είναι ενημερωμένοι σχετικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να μην αντιμετωπίζουμε, πέραν των άλλων δυσκολιών, και τέτοια προβλήματα.

Yγειονομικές βόμβες

Ο  Τάσος Ηλίας  στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών κατήγγειλε στα κοινωνικά δίκτυα:  «Μόλις ενημερώθηκα ότι στο νησί της Κω συνελήφθησαν μηχανικοί για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού διότι επιτηρούσαν οικοδομικές εργασίες.

Πώς μπορεί ο επιβλέπων να διαφυλάξει τα μέτρα ασφάλειας σε αυτές τις συνθήκες; Όχι μόνο αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε υγειονομικές βόμβες, αλλά θα έχουμε και ποινικές κυρώσεις» δείτε εδώ

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας