ecopress
Του Φώτη Κόλλια. Δύο νέες προτάσεις για την κατασκευή και διαχείριση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κατατέθηκαν στην Ειδική...

Του Φώτη Κόλλια. Δύο νέες προτάσεις για την κατασκευή και διαχείριση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κατατέθηκαν στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας, ενώ προχωρούν και οι αδειοδοτήσεις για την κατασκευή των μονάδων σε Ηπειρο και Σέρρες. Οι δύο νέες προτάσεις αφορούν στην κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας στη Ρόδο και στον δυτικό τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η τελευταία εξέλιξη χαρακτηρίζεται σημαντική από όσους παρακολουθούν την εξέλιξη των έργων διαχείρισης καθώς αφορά περίπου 300.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και προωθείται από τον φορέα διαχείρισης (ΦΟΣΔΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας που έχει ήδη την εμπειρία από το ΣΔΙΤ των Σερρών. Αν προχωρήσει, θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη σύμβαση μεταξύ των αντίστοιχων έργων διαχείρισης καθώς ξεπερνά σε ποσότητες απορριμμάτων το αντίστοιχο έργο της Πελοποννήσου (που βρίσκεται επί χρόνια στα χαρτιά).

Σημειώνεται πως με βάση το μοντέλο που προωθούν οι δήμοι της περιφέρειας (που συμμετέχουν στον ΦΟΣΔΑ), θα χρειαστεί και άλλο ένα έργο για τον ανατολικό τομέα, για τη διαχείριση 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Για το συγκεκριμένο έργο επιχειρείται η κατασκευή με εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, δηλαδή χωρίς ΣΔΙΤ, και μένει να αποδειχθεί αν θα εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το προτεινόμενο έργο ΣΔΙΤ για τον δυτικό τομέα συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκρ. Φάμελλο. Ο κ. Φάμελλος, που προέρχεται από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, δεν έχει κρύψει τις ενστάσεις του για τα έργα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα.

Κινητικότητα καταγράφεται και στα άλλα έργα διαχείρισης που προωθούνται με ΣΔΙΤ, ακόμα και στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου το σίριαλ με την υπογραφή της σύμβασης έχει κλείσει πλέον τρία χρόνια.

Στην αγορά επισημαίνουν την ταχύτητα με την οποία έλαβε τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις (αρχαιολογικά, οικοδομική άδεια κ.λπ.) η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί τη μονάδα της Περιφέρειας Ηπείρου. Οπως λένε, μέσα σε δύο μήνες η εταιρεία έλαβε όλες τις άδειες και σύντομα θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής της μονάδας. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έργο 52 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως.

Λίγο πιο αργή είναι η διαδικασία για την αδειοδότηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες, την οποία έχει αναλάβει η κοινοπραξία Archirodon – Intrakat – Envitec. Το έργο είναι ύψους 36,2 εκατ. ευρώ και όλα δείχνουν πως θα ληφθούν οι τελευταίες άδειες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζονται οι αντιδράσεις ορισμένων δημάρχων, αλλά προ ημερών εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση από το περιφερειακό συμβούλιο και αναμένεται η έγκρισή της και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με την υπογραφή του συγκεκριμένου κειμένου ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία είναι προσωρινός μειοδότης από τον Αύγουστο του 2014! Η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει το έργο των 160 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση περίπου 200.000 τόνων ετησίως συνδέεται, όμως, με τις νέες προσφυγές που αναμένεται να κάνουν όσοι αντιδρούν με τη σύμβαση ΣΔΙΤ.

Εξελίξεις αναμένονται και στο έργο ΣΔΙΤ του νομού Ηλείας, ύψους περί τα 40 εκατ. ευρώ, στο οποίο προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος. Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, ώστε να προχωρήσει και η υπογραφή της σύμβασης.

Πηγή euro2day.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας