ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Προσανατολισμένο και σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης,  συστήματα έξυπνων πόλεων αλλά και κτιριακές ενεργειακές αναβαθμίσεις θα είναι το  νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα... “Αντώνης Τρίτσης”, το νέο πρόγραμμα έργων της αυτοδιοίκησης

Της Ντίνας Καράτζιου/

Προσανατολισμένο και σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης,  συστήματα έξυπνων πόλεων αλλά και κτιριακές ενεργειακές αναβαθμίσεις θα είναι το  νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης,  το  οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», που καταργήθηκε.

 

Νεότερη ενημέρωση: Την Πέμπτη το πρωί  οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, θα συνυπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σε στενή συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Δημιουργεί, όμως, και το σχέδιο για την επόμενη μέρα, με νέες υποδομές, νέα έργα, για να είναι όλες οι πόλεις και οι περιοχές της Ελλάδας ασφαλείς, βιώσιμες, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.

Το νέο πρόγραμμα έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι να αναδειχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης.

Το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης (2020- 2023), θα φέρει το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου Αθηναίων Αντώνη Τρίτση, που έφυγε από τη ζωή πριν από 28 χρόνια (7-4-1992). Ενός πολιτικού που συμβολίζει την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση, την ενότητα του ελληνισμού, τις ριζοσπαστικές ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος, με ισχυρή ανεξάρτητη σκέψη, ενός ανθρώπου που ένωσε δυνάμεις και «έχτισε γέφυρες»  στην κοινωνία και στην πολιτική.

ΚΕΔΕ

«Ο σχεδιασμός είναι να μη χαθεί κανένα έργο και να συνεχιστούν απρόσκοπτα όλα όσα έχουν ξεκινήσει. Γεγονός που υπογραμμίστηκε και από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ», αναφέρει στο ecopress ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Και προσθέτει: «Τα έργα που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα θα προχωρήσουν. Επιπλέον, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και παρεμβάσεις που είναι προσανατολισμένες στη λογική της πράσινης ανάπτυξης και προσβλέπουν σε ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον, όπως είναι τα έργα που αφορούν συστήματα έξυπνων πόλεων αλλά και  ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιριακών εγκαταστάσεων».

Project 1,5 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή  Τράπεζας Επενδύσεων για το « νέο Φιλόδημο»

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, βασικό στοιχείο και αυτού του προγράμματος θα είναι η δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόσφατα άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός, είχε αναφερθεί στην ενεργό συμμετοχή της ΕΤΕπ με  ένα project 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ «και με την επεξήγηση, ότι, όταν θα φθάσουμε στο 80% της απορρόφησης αυτού του ποσού, θα μπορούμε να συνεχίσουμε και περαιτέρω».

Επιπλέον το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εξασφαλίσει, πέραν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και άλλες πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος, «για να πραγματοποιηθούν χιλιάδες έργα υποδομής, τα οποία θα προκαλέσουν μικρές θετικές αλλαγές στη ζωή μας»,  όπως είχε υπογραμμίσει ο κ. Θεοδωρικάκος σε μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις του.

Κατά τη διάρκεια της  τηλεδιάσκεψης με την ΚΕΔΕ, ο  υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε, ότι «έχουμε οργανώσει πλήρως -και με την ΠΝΠ- όλα όσα χρειάζονται σε συνεννόηση και με το σύνολο της κυβέρνησης, τον πρωθυπουργό και υπουργούς οι οποίοι εμπλέκονται, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης, και υπολογίζω ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη, θα κάνουμε τις ολοκληρωμένες ανακοινώσεις μας για το νέο Πρόγραμμα έργων, ανάπτυξης και αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το Πρόγραμμα που διαδέχεται το «Φιλόδημος» το οποίο έχει ολοκληρωθεί από τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς δεν υπήρχαν οι χρηματοδοτήσεις που χρειάζονταν για να ολοκληρωθούν τα έργα. Είμαστε πλέον στο τελικό στάδιο και επαναλαμβάνω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία και μεγάλη πρόκληση να ετοιμάσουμε τα έργα. Στόχος μας είναι να μη χαθεί κανένα έργο. Οι χρηματοδοτήσεις όπως σας είχα πει είναι διασφαλισμένες. Οι διαδικασίες προχωρούν και όταν έρθει το τέλος της κρίσης, σε ό, τι αφορά στην υγειονομική πλευρά, πρέπει να μας βρει με ακόμη μεγαλύτερη ωρίμανση πολλών εκατοντάδων έργων σε όλους τους τομείς».

Και στην υπηρεσία αντιμετώπισης του κορωνοϊού το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό το υπό ανακοίνωση αναπτυξιακό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και: «Ένα πακέτο δράσεων και προμηθειών οι οποίες θα χρειαστεί να γίνουν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα αυτό». Και δεύτερον είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε πολύ ισχυρές χρηματοδοτήσεις και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γι’ αυτό το σκοπό. Θεωρώ ότι έχουμε διαμορφώσει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό πλαίσιο αντιμετώπισης των δυσχερειών ώστε να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στο ρόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής και στη συνέχεια σε ένα ισχυρό αναπτυξιακό ρόλο, μέσα από την υλοποίηση έργων τα οποία θα φέρουν και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, πράγμα που θεωρώ ότι θα είναι ζητούμενο και για την επόμενη μέρα τώρα»,

Μέσω ΠΕΠ και ΕΣΠΑ πολλά από τα έργα που έχουν ξεκινήσει

Στον προγραμματισμό επίσης του υπουργείου, είναι,  πολλά από τα έργα που έχουν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα με βάση και την αναγκαιότητα που έχουν και οι Περιφέρειες, να μεταφερθούν στα ΠΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα θα μπουν στο καινούργιο πρόγραμμα. «Θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τις Περιφέρειες, ώστε να μεταφέρουμε αυτά τα έργα από ένα πρόγραμμα που δεν είχε πόρους, στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν, τα σημαντικά έργα από αυτά, να γίνουν με άλλη χρηματοδότηση, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ», είχε αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Τα έργα του Φιλόδημου που θα συνεχιστούν

Η χρηματοδοτική ενίσχυση έργων, προμηθειών,  υπηρεσιών,  μελετών και δράσεων που προέρχονταν  μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος αφορούσε σε πέντε τομείς:  ύδρευσης αποχέτευσης, αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αγροτικής οδοποιίας, ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων, αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές και ο πολιτικός προγραμματισμός, είναι αυτά να συνεχιστούν. Αρκετές φορές μέσω των δηλώσεων του, ο αρμόδιος υπουργός είχε αναφέρει, ότι στο νέο πρόγραμμα θα προταθούν έργα  εκτεταμένων αντικαταστάσεων στα δίκτυα ύδρευσης σε ολόκληρη τη χώρα, όπως κατασκευές και ανακαινίσεις σχολικών κτιρίων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας