ecopress
Η ΠΟΜΙΔΑ εξηγεί στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δοθεί παράταση στους ιδιοκτήτες ακινήτων... Πυροπροστασία: 7 αιτήματα ιδιοκτητών για προθεσμίες, ποινές και πρόστιμα

Η ΠΟΜΙΔΑ εξηγεί στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δοθεί παράταση στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας και τον καθαρισμό οικοπέδων και τι πρέπει να αλλάξει στις εξοντωτικές κυρώσεις και τα πρόστιμα.  

Την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024, τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ, την μη επιβολή του απαράδεκτου προστίμου των 1.000€ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο και την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών, ζήτησε μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ με επείγουσα επιστολή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Βασίλη Κικίλια.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής  με θέμα: “Παράταση προθεσμιών πυροπροστασίας και καθαρισμού οικοπέδων έως την 20.7.2024″, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, που υπογράφουν από την ΠΟΜΙΔΑ ο πρόεδρος Στράτος Παραδιάς Δικηγόρος Α.Π. – Πρόεδρος UIPI και ο γενικός γραμματέας Τάσος Βάππας Δικηγόρος Α.Π. – υ.Δ.Ν.έχει ως εξής:

 Αξιότιμοι κοι Υπουργοί ουδείς παραγνωρίζει την αξία της τεράστιας προσπάθειας των Υπουργείων σας να ελαχιστοποιηθούν οι καταστροφές από τις πυρκαγιές του επερχομένου θέρους. Η οργάνωσή μας από την πρώτη στιγμή, το πρώτο που συνέστησε στα μέλη της και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να κάνουν αμέσως παν το δυνατόν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Εν τούτοις από την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία προωθήθηκε χωρίς καμιά ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς καμιά εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σε εθνικό επίπεδο, και χωρίς να έχει ανοίξει έως σήμερα η πλατφόρμα για τα δασικά, από τους πολίτες εξακολουθεί να ζητείται το αδύνατον, είτε για λόγους υποκειμενικούς, όπως η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων μακράν του τόπου διαμονής τους, η έλλειψη χρημάτων για την πληρωμή των συνεργείων καθαρισμού κλπ., είτε για λόγους αντικειμενικούς όπως είναι η αδυναμία εξεύρεσης συνεργείων καθαρισμού και κυρίως το αστρονομικό κόστος των παράλογων κυριολεκτικά παρεμβάσεων που ζητούνται στις ιδιοκτησίες με κτίσματα εντός ή πλησίον δασικών περιοχών.

Γι΄αυτό και επειδή οι ισχύουσες προθεσμίες είναι απόλυτα ανεπαρκείς και η επικείμενη λήξη τους θα αποθαρρύνει τους πολίτες από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια και προσπάθειά τους, με την παρούσα μας ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ τις εξής απόλυτα αναγκαίες αλλαγές στις ισχύουσες σχετικές ρυθμίσεις, ώστε αυτές να είναι λογικές, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές, και να μην αιφνιδιάζουν τους πολίτες, για τους οποίους η συμμόρφωση με αυτές δεν είναι ούτε πάντοτε εύκολη, ούτε δωρεάν, ιδιαίτερα για όσους κατοικούν μακράν από τα περιουσιακά στοιχεία τους:

1.Την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024.

2.Τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ.

3.Την μη επιβολή του απαράδεκτου προστίμου των 1.000€ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο για την υποχρέωση του εντός ρητής προθεσμίας καθαρισμού του οικοπέδου του.

4.Την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών.

5.Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης επί μέρους καθέτων ιδιοκτησιών, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης καθέτου να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και να μην καθίσταται υπόλογος για το ότι οι ιδιοκτήτες των λοιπών καθέτων ιδιοκτησιών δεν έχουν εκπληρώσει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους.

6.Τη δυνατότητα διόρθωσης των ηλεκτρονικών δηλώσεων και την προσθήκη πεδίου σημειώσεων.

7.Την κατάργηση της δυνατότητας υποβολής ανώνυμων καταγγελιών.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας