ecopress
«Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, υπονομεύει το οικοσύστημα, καταστρέφει τις ζωές των πολιτών» ανέφερε, μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κηρύσσοντας...

«Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, υπονομεύει το οικοσύστημα, καταστρέφει τις ζωές των πολιτών» ανέφερε, μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας για την Κλιματική Αλλαγή στο Μουσείο της Ακρόπολης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής. Στην ημερίδα με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι εδώ: Προκλήσεις και Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου πήραν μέρος ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι οργανισμών, κ.ά.

«Στόχος της ημερίδας είναι να μπουν οι βάσεις για νέες προτάσεις και πολιτικές, στη βάση συναντίληψης και συνεργειών μεταξύ κυβέρνησης-τοπικής αυτοδιοίκησης-επιστημονικής κοινότητας-κοινωνίας των πολιτών» σημείωσε η κ. Δούρου.

Όπως πρόσθεσε, η Περιφέρεια είναι παρούσα «με έργα όχι με λόγια ή εξαγγελίες, χωρίς μικροπολιτικές στοχεύσεις, στο προσκλητήριο για τη φύση». «Έχουμε διαλέξει πλευρά, εκείνη του περιβάλλοντος, της λογικής, του μέλλοντος των παιδιών μας» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής «είναι εδώ και δεν απειλεί μία περιοχή ή ένα δήμο». Το χαρακτήρισε «πολυπαραγοντικό», καθώς «πλήττει όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας», υπογραμμίζοντας ότι η «αντιμετώπισή του προϋποθέτει τουλάχιστον την τεκμηριωμένη γνώση, σχεδιασμό, στρατηγική».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, είπε η κ. Δούρου, εντάσσεται και η διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, που «αποτελεί έναν κρίκο μίας μακράς αλυσίδας πρωτοβουλιών και ενεργειών». «Η Περιφέρεια δεν περιμένε τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες για να ανακαλύψει το διακύβευμα της κλιματικής αλλαγής και από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψε την αποσπασματική πολιτική αντιπλημμυρικών έργων, δίνοντας έμφαση σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, επιχειρώντας έτσι να βάλει τέλος στην εγκληματική αδιαφορία, την οποία, πλέον, μετράμε σε ανθρώπινες ζωές» συμπλήρωσε.

Η ίδια υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Αττικής δημιουργεί και εκσυγχρονίζει υποδομές, ανατρέποντας τη «στρεβλή κανονικότητα που υπηρετούσε μία εξίσου στρεβλή αντίληψη περί ανάπτυξης και αστικού ιστού». Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 160 έργα, ύψους μισού δισ. ευρώ, στο πλαίσιο «ενός, κυριολεκτικά, αγώνα δρόμου που κάνουμε απέναντι σε χρόνιες παθογένειες, γραφειοκρατίες, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και πολυνομία». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί -λόγω επικαιρότητας- και στην έγκαιρη λήψη κάθε προβλεπόμενου μέτρου προκειμένου να συνδράμει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Περιφέρεια, «απαντώντας στις προκλήσεις του σήμερα, εκπονεί γοργά το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» ανέφερε η κ. Δούρου και εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο άντλησης πληροφοριών για τα επόμενα επτά χρόνια, για την άμεση εφαρμογή πολιτικών για τη διαχείριση της ξηρασίας, της λειψυδρίας, την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, από τα οποία πλήττεται η Περιφέρεια και η χώρα ολόκληρη».

Σ. Φάμελλος: Η προσαρμογή δεν μπορεί να αφορά μόνο την πολιτεία και το Δημόσιο, αλλά χρειάζεται ενεργοποίηση και του ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αφού συνεχάρη την περιφερειάρχη Αττικής για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντικός ή οικονομικός τομέας που να μην επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από την κλιματική αλλαγή. Όπως τόνισε, και στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της θερμοκρασίας, και πάλι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες συνέπειες «πολλές από τις οποίες είναι ορατές και σήμερα».

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι «από το 2016 η χώρα μας έχει θεσμοθετήσει την εθνική της στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, σε συνεργασία του υπουργείου με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ακαδημία Αθηνών», η οποία περιλαμβάνει «στόχους, δράσεις και κατευθύνσεις για τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας σε βασικούς τομείς, όπως η γεωργία, τα δασικά οικοσυστήματα, η βιοποικιλότητα, η προστασία της ακτογραμμής, ο ενεργειακός σχεδιασμός, κ.ά.». Επίσης, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «η προσαρμογή δεν μπορεί να αφορά μόνο την πολιτεία και το Δημόσιο, αλλά χρειάζεται ενεργοποίηση και του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικής κοινότητας». Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης του αντιπλημμυρικόυ σχεδιασμού στην Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε, ήδη, η δημοσίευση (από τις 6 Ιουλίου) των ΦΕΚ με τα κυρωμένα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών.

Gaetano Leone: Η λεκάνη της Μεσογείου είναι μία από τις δύο περιοχές, παγκοσμίως, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Στην ημερίδα απέστειλε μήνυμα ο Gaetano Leone, συντονιστής του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme, Mediterranean Action Plan – UNEP/MAP), στο οποίο αναφέρθηκε στις πρωτοφανείς απειλές που αντιμετωπίζει η λεκάνη της Μεσογείου «δεδομένου ότι έχει αναγνωριστεί ως μία από τις δύο περιοχές, παγκοσμίως, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή».

Τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Μίλησε για το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (MAP), το οποίο εγκρίθηκε από το σύνολο των 21 παράλιων χωρών της Μεσογείου και από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη 19η Συνεδρίαση των Συμβαλλόμενων Μερών στην Αθήνα, καθώς και για ένα άλλο στρατηγικό πλαίσιο καθοδήγησης, τη «Μεσογειακή Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη» (MSSD) 2016-2025, που εγκρίθηκε το 2016, στην Ελλάδα, έχοντας ως έναν από τους έξι βασικούς στόχους της την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, αναγνώρισε την Ελλάδα ως «ένα εξόχως σημαντικό συμβαλλόμενο μέρος και πρωτοπόρο στην ενίσχυση της απόκρισης της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή, καθώς φιλοξενεί τη Συντονιστική Μονάδα του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης, και διοργανώνει εκδηλώσεις που προωθούν αυτόν τον σκοπό. Τέλος, υπογράμμισε ότι «όλοι οι παράγοντες της κοινωνίας πρέπει να συνεργαστούν και να καθορίσουν τους δικούς τους φιλόδοξους στόχους για μία υγιή Μεσόγειο με θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα».

Γ. Καπάκης: Ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, επισήμανε την ποικιλία των συνεπειών που επιφέρει στη ζωή μας η αλλαγή του κλίματος μετά τη συσσωρευμένη «ανθρώπινη απόπειρα υποταγής της φύσης». Όπως σημείωσε, συνέπειες, όπως οι πλυμμύρες που επιμένουν σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και η ξηρασία, η λειψυδρία κ.ά., οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου καθιστούν την κοινωνία μας πιο ευάλωτη με ανυπολόγιστο κόστος ζημιών, από τη στιγμή που προσμετρώνται απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ο κ. Καπάκης ενέφερε ότι το υπολογισθέν κόστος είναι ιδιάιτερα υψηλό σε παγκόσμιο επίπεδο «κοντά στα 400 δισ. ευρώ στην οικονομία και το εμπόριο». «Απαιτείται ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για την αύξηση της ανθεκτικότητας της ανθρωπότητας και της μείωσης του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή» παρατήρισε. «Αυτός ουσιαστικά είναι ο στρατηγικός στόχος τού Πλαισίου Δράσης του Sendai, στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας ενώ απαιτείται μεγαλύτερη και συντονισμένη προσπάθεια» πρόσθεσε.

Με αφορμή την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε, ο γγ Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκης υπογράμμισε την πλήρη ανάπτυξη του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και τον καλύτερο εξοπλισμό που διαθέτει, όπως και αυτόν των εθελοντών που στηρίζει η Περιφέρεια.

Οι παρεμβαίνοντες στην ημερίδα, η οποία είναι σε εξέλιξη, εστιάζουν στην αναγκαιότητα κατάρτισης κοινού σχεδίου αντιμετώπισης του ζητημάτων τρωτότητας και ανθεκτικότητας, μέσα από συνεργασίες όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, καθώς και ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης τόσο της επιμέρους, όσο και της συνολικής κρίσης που πλήττει κάθε περιοχή, ειδικότερα αυτή της λεκάνης της Μεσογείου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας