
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Σε μαζική αδειοδότηση υβριδικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε νησιά (Κρήτη, Ρόδο, Κω, Χίο, Λήμνο, Λέρο, Κάσο, Κω, Κάλυμνο και Ανάφη) προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις τελευταίες συνεδριάσεις της.
Συνολικά εκδόθηκαν 33 νέες άδειες παραγωγής ή αναθεωρήσεις για ισάριθμες μονάδες συνολικής ισχύος 270 MW που αποτελούνται από φωτοβολταϊκά ή / και αιολικά συνδυασμένα με αποθηκευτικά μέσα.
Στην πλειονότητα τους πρόκειται για απλά συστήματα, τα οποία απέχουν κατά πολύ από το πρότυπο του διεθνούς καταξιωμένου και βραβευμένου υβριδικού σταθμού παραγωγής και «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ «Τήλος», στο ομώνυμο νησί της Δωδεκανήσου, που έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία από πέρυσι καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού από «πράσινη» ενέργεια.
Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι σταθμοί συνδυάζονται με μπαταρίες.
Είναι ενδεικτικό ότι οι μονάδες που αδειοδοτήθηκαν – εφόσον φυσικά υλοποιηθούν στο σύνολό τους – θα συνδυάζονται με περισσότερες από 6.800 μπαταρίες που θα εγκατασταθούν στα εν λόγω νησιά. Εξαίρεση αποτελεί η μονάδα ισχύος 4,5 μεγαβάτ στην Κάσο που συνδυάζει ανεμογεννήτρια με αντλησιοταμίευση που θα τροφοδοτείται με θαλασσινό νερό.
Οι άδειες που εξέδωσε η ΡΑΕ ρυθμίζουν τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους για την έγχυση ή απορρόφηση ενέργειας από και προς το υβριδικό σύστημα. Οι 32 υβριδικές μονάδες κατανέμονται ως εξής:
-Μία στη Χίο, ισχύος 10 μεγαβάτ.
-Τρείς στην Κρήτη (2 στα Χανιά και μία στη Σητεία), ισχύος 35 μεγαβάτ.
-Δεκατρείς στη Ρόδο, ισχύος 107 μεγαβάτ.
-Μία στη Λήμνο, 13 MW.
-Δύο στη Λέρο, 10 MW.
-Δέκα στην Κω, 81 MW.
-Από μία στην Κάσο, την Κάλυμνο και την Ανάφη ισχύος 4,5 , 9 και 1 MW αντίστοιχα.
Σχετικά Άρθρα
- Άδειες σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: επενδύσεις σε μονάδες ενέργειας ισχύος 7 γιγαβάτ
- Αη Στράτης: αυτονομία από ΑΠΕ, λουκέτο στο σταθμό ντίζελ της ΔΕΗ
- EUNICE: ελληνική επένδυση σε τέσσερα νέα «πράσινα» νησιά, με μοντέλο Τήλου
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: προχωρά η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος
- ΡΑΕ: νέες ΑΠΕ ισχύος 538 μεγαβάτ
