ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Παρά τις αντιδράσεις η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των νέων προτύπων για τους λογαριασμούς και τις αιτήσεις... ΡΑΕ: προχωρούν νέοι λογαριασμοί και αιτήσεις προσφοράς ρεύματος

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Παρά τις αντιδράσεις η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των νέων προτύπων για τους λογαριασμούς και τις αιτήσεις προσφοράς ρεύματος, (η σχετική απόφαση αναμένεται την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021), καθώς και για την κατάργηση υπό προϋποθέσεις της ρήτρας αποχώρησης των καταναλωτών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Σημειώνεται ότι οι νέοι λογαριασμοί και οι αιτήσεις προσφοράς ρεύματος τέθηκαν σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ και καταγράφηκαν αντιδράσεις από τους προμηθευτές αλλά θετική ανταπόκριση από τους καταναλωτές. Δείτε εδώ στο ecopress

Ο προγραμματισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας,  για τις νέες εφαρμογές, που αφορούν στη διαφάνεια στους λογαριασμούς ρεύματος, την τυποποίηση των σχετικών εντύπων και την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ανάλογα με το ρίσκο που ενσωματώνουν, να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2022.

Οι νέοι λογαριασμοί

Τα νέα έντυπα λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας  της ΡΑΕ έχουν  στόχο ενημερωθούν έγκυρα και υπεύθυνα οι καταναλωτές, να ενισχυθεί η διαφάνεια και να καταστεί εφικτή με απλό τρόπο η σύγκριση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.  Το έντυπο του λογαριασμού πέρα από τα στοιχεία της παροχής και του πελάτη, περιλαμβάνει σε ξεχωριστά σημεία ενδείξεις για:

-Τον τύπο του τιμολογίου (σταθερή ή κυμαινόμενη χρέωση)

-Την περιοδικότητα του λογαριασμού (πχ 1, 2, 4 μήνες )

-Το αν ο καταναλωτής είναι δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

-Αν ο λογαριασμός περιέχει πάγιο.

-Ποια είναι η βασική χρέωση προμήθειας και το όριο διακύμανσης (π.χ. από – 30% ως +30 % όπως έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ).

-Αν προβλέπεται έκπτωση συνέπειας ή άλλες εκπτώσεις, επαναλαμβανόμενες ή εφάπαξ.

-Αν υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, ρήτρα αναπροσαρμογής, ρήτρα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή άλλου τύπου ρήτρα.

-Αναλυτική περιγραφή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

-Ξεχωριστή αναγραφή της βασικής τιμολόγησης και των επιπλέον ποσών που προκύπτουν από προσαυξήσεις ρητρών όπως και των εκπτώσεων που εφαρμόζονται.

– Ξεχωριστή αναγραφή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για δίκτυα, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ΕΤΜΕΑΡ, δημοτικών τελών, φόρων, κ.α.

Αιτήσεις προσφοράς ρεύματος

Παράλληλα προωθείται από τη ΡΑΕ νέο «Έντυπο Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας», οι βασικές τομές του οποίου  είναι:

  •     η ενίσχυση της διαφάνειας της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης και της συγκρισιμότητας των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, με την κατηγοριοποίηση τιμολογίων ΧΤ βάσει συστήματος διαβάθμισης του κινδύνου τιμών,
  •     η ενίσχυση της διαφάνειας της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης των καταναλωτών με την τυποποίηση εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης και
  •     η ενίσχυση της διαφάνειας, της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης και της συγκρισιμότητας με την τυποποίηση λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το Δεκέμβριο θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριο).

Όπως είπε, τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα μας (που επηρεάζει καθοριστικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής) βασίζονται στο μοντέλο month ahead, δηλαδή στις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα. Έτσι τον Νοέμβριο οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν επειδή βασίστηκαν στις υψηλές τιμές του αερίου για τον Οκτώβριο ενώ τον Δεκέμβριο, όπως είπε, οι τιμές θα είναι χαμηλότερες. Αντίθετα δεν υπάρχουν προβλέψεις για μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Για τις τιμές λιανικής ανέφερε ότι οι προμηθευτές μετακυλίουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, εφόσον έχουν ρήτρες, διαφορετικά όπως ανέφερε θα είχαν χρεωκοπήσει. Σημείωσε ότι η ΡΑΕ εξετάζει πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Νομοσχέδιο για λιγνιτικές περιοχές

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φυσικά πλεονεκτήματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση αλλά και το κόστος της ενέργειας. “Μακροπρόθεσμα αυτό θα είναι πολύ επωφελές για την ελληνική οικονομία, γι αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Ο χρόνος είναι χρήμα, θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη της πράσινης ενέργειας”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε ότι αυτήν την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με εξασφαλισμένους πόρους και λιγότερη γραφειοκρατία ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων είπε πως είναι αυτονόητο ότι οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται εκεί που έχει περισσότερο αέρα.

Μέτρα επιδότησης των καταναλωτών

Σε μήνυμα του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα επιδότησης των καταναλωτών που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς και στο νέο κλιματικό νόμο που θεσπίζει στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μέσα για την επίτευξη τους.

Χειραγώγηση τιμών

Κριτική στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλος, λέγοντας ότι δεν οφείλονται μόνο στη διεθνή κρίση αλλά και σε εσωτερικά προβλήματα που αποτυπώνουν τις κυβερνητικές ευθύνες. «Έχουμε ολιγοπωλιακή αγορά και χειραγώγηση τιμών, όπως καταγγέλλει και η βιομηχανία», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. Σημείωσε ακόμη ότι η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Νοέμβριο με 229 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα επηρεάσει τους καταναλωτές το επόμενο δίμηνο και ζήτησε να αξιολογηθούν οι συνέπειες της νέας δομής της αγοράς (target model) που εφαρμόστηκε πέρυσι.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας