ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Μία βεβαιότητα υπάρχει στην αγορά του real estate. Έχουν συντελεστεί αλλαγές και η εικόνα της αγοράς δεν μπορεί να συγκριθεί με... Real estate : θετική επαναφορά μετά το lock down

Της Ντίνας Καράτζιου/

Μία βεβαιότητα υπάρχει στην αγορά του real estate. Έχουν συντελεστεί αλλαγές και η εικόνα της αγοράς δεν μπορεί να συγκριθεί με την προ κορονωϊού εποχή. Σε κάθε κατηγορία , ακινήτου, κάτι έχει αλλάξει είτε προς το καλύτερο είτε προς το δυσμενέστερο, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι οι νέες συνθήκες δεν ευνοούν μεγάλες επενδύσεις και ισχυρό όγκο συναλλαγών σ΄ αυτόν τον τομέα.  Μάλιστα βαρόμετρο για το ξεμούδιασμα της αγοράς, η καλή εικόνα της χώρας διεθνώς, όσον αφορά τη μέχρι σήμερα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.

Το νόμισμα έχει δύο όψεις και παράγοντες με εκτιμητική εμπειρία στην αγορά των ακινήτων θεωρούν ότι η αγορά ακινήτων προφανώς δεν μπορεί να έχει ενιαία εικόνα, Ωστόσο, με τη λήξη του lock down, διαβλέπουν θετική επαναφορά

Επανέρχεται ο όγκος συναλλαγών

«Θεωρούμε ότι η αγορά θα έχει επανέλθει σε επίπεδο όγκου συναλλαγών. Δεν πρόκειται να παγώσει και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έρχονται, απλώς θα έχουν διαφορετικές απαιτήσεις πλέον», εξηγεί στο  ecopress o Διευθύνων Σύμβουλος της εκτιμητικής εταιρείας – Solum Property Solutions, Γενικός Διευθυντής της επίσης εκτιμητικής εταιρείας Protio και Ειδικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Πάνος Χαραλαμπόπουλος.  Οσον αφορά στο ενδεχόμενο μείωσης αγοραπωλησιών ακινήτων αναφέρει: «Υπήρχε μείωση όσο καιρό ήμασταν σε lock down, από τη στιγμή που αυτό έχει αρθεί και μπορεί πραγματικά να γίνει μία αγοραπωλησία ενός ακινήτου, η ζήτηση που δεν έχει ικανοποιηθεί,, θα έρθει και θα ικανοποιηθεί τώρα. Οι αναγκαίες αγοραπωλησίες θα γίνουν. Ο χειρισμός της πανδημίας από το ελληνικό κράτος δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα ευκαιρία, άρα το προϊόν μας καθίσταται πιο ελκυστικό, σε σχέση με προϊόντα άλλων χωρών. Αυτό που είχαμε δημιουργήσει ως χώρα, ότι δεν μπορούσαμε να βγούμε από τον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης, όπως άλλες χώρες που είχαν μπει σε προγράμματα στήριξης, καταφέραμε να το γυρίσουμε λόγω του κορωνοϊου. Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, άλλαξε, λόγω της υγειονομικής διαχείρισης».

Προφίλ του ακινήτου

Στο ενδεχόμενο η κρατική μείωση στα επαγγελματικά μισθώματα να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις αγοραπωλησίες επαγγελματικών ακινήτων, υπό την έννοια ότι οι πωλητές δεν θέλουν μειώσουν τις απαιτήσεις τους και οι αγοραστές να προβούν σε επενδύσεις που θα τους αποφέρουν χαμηλότερα έσοδα, ο κ. Χαραλαμπόπουλος εξηγεί, ότι τα πάντα και οι όποιες διακυμάνσεις σχετίζονται με το προφίλ του ακινήτου:  Ακίνητα όπως super market, φαρμακεία και καταστήματα που δεν επλήγησαν από την κρίση, και δεν έκλεισαν υποχρεωτικά λόγω της πανδημίας, αυτά τα ακίνητα όχι μόνο δεν θα δουν μείωση είναι πολύ πιθανό να δούν και κάποια αύξηση». Και προσθέτει :«Ότι ακόμη και στην περίπτωση  που δεν υπάρξει αύξηση των ενοικίων, θα υπάρξει μείωση των μισθωτικών αποδόσεων που σημαίνει ότι η αξία του ακινήτου θα αυξηθεί κι ας παραμείνει το ενοίκιο το ίδιο. Γιατί οι επενδυτές θα θεωρούν την επένδυση σ΄αυτό το ακίνητο να έχει λιγότερο ρίσκο». Οσον αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, «εκεί θεωρούμε ότι έχουμε κινήσεις που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα μισθώματα. Παρόλα αυτά είναι ακόμη νωρίς, πρέπει να δούμε πως αντιδρά η κάθε αγορά στο άνοιγμα που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε να δούμε την πορεία. Με τα γραφεία επίσης, είμαστε σε μία δοκιμαστική περίοδο.  Αν το θέμα της τηλεργασίας πάρει χαρακτήρα μονιμότητας , ενδεχομένως να μη χρειάζεται πια το 100% του χώρου. Τα ζητήματα είναι σύνθετα και πολυπαραγοντικά»

«Ρεγουλάρισμα» τιμών 

Εξορθολογισμένες μειώσεις σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές  περιοχές οι οποίες είχαν ζήτηση κυρίως από το εξωτερικό και είχαν ανέβει σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα, είναι μία από τις παρενέργειες της πανδημίας στην αγορά ακινήτων: « Ισως όχι όσον αφορά τον όγκο των πραγματοποιούμενων πράξεων, αλλά κυρίων των ζητούμενων τιμών. Εκεί θα υπάρξει ρεγουλάρισμα». Εξηγεί ο κ. Χαραλαμπόπουλος,  και τονίζει, ότι «η αγορά του real estate είναι αγορά ψυχολογίας. Αν λοιπόν γίνουν κάποιες πράξεις από κινέζους ή ισραηλινούς,  η γειτονιά «εκτροχιάζεται» και ανεβαίνει κατά 30% η αξία της. Εφεξής, ότι πράξεις θα γίνουν μπορεί να είναι μειωμένες όσον αφορά το τίμημα, κι ας μην έχει αλλάξει κάτι στο διά ταύτα του ακινήτου. Μπορεί να είναι μικρές μειώσεις της τάξεως του 5 ή 7% που αναγνωρίζουν έστω και συμβολικά, ότι κάτι μεσολάβησε. Άλλα, μεγάλα deals  θα προχωρήσουν ανεπηρέαστα. Ανάλογα με την κάθε κατηγορία ακινήτου βλέπουμε να κινούνται διαφορετικά πράγματα. Σε κάθε κατηγορία ακινήτου κάτι έχει αλλάξει είτε προς το καλό είτε προς το κακό».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας