ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που προβλέπει αναστολή οικοδομικών εργασιών σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα που έχουν «πρόσωπο» στο ρέμα της... Ρέμα Πικροδάφνης: αναστολή οικοδομικών εργασιών κατά μήκος τεσσάρων Δήμων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που προβλέπει αναστολή οικοδομικών εργασιών σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα που έχουν «πρόσωπο» στο ρέμα της Πικδροδάφνης, κατά μήκος τεσσάρων Δήμων, από τις παρυφές του Υμηττού μέχρι τη  θάλασσα του Σαρωνικού αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων για την οριοθέτηση, προστασία και ανάδειξη του φυσικού οικότοπου της νότιας Αττικής.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σπεύδει να εναρμονιστεί με τις επιταγές της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2313/20120), η οποία εκδόθηκε μετά από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής, ακυρώνοντας την κατασκευή μεγάλου τσιμεντένιου αγωγού ομβρίων υδάτων στο ανοιχτό τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, που αποτελεί ένα από τα τελευταία ρέματα του λεκανοπεδίου της Αττικής, το οποίο διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την φυσικότητα του οικοσυστήματός του.

Η ίδια απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου παράλληλα υποχρεώνει την πολιτεία:

– να προχωρήσει σε άμεση οριοθέτηση του ρέματος στο σύνολό του,
– να προστατεύσει ουσιαστικά το ρέμα και να μην επιτρέψει την ανέγερση νέων οικοδομών εντός του ρέματος,
– να απογράψει τα αυθαίρετα εντός του ρέματος και να μην επιτρέψει αποφάσεις αναστολής ή εξαίρεσης της κατεδάφισής τους.

Αναστολή οικοδομικών εργασιών

 

Η υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», προβλέπει ότι  «αναστέλλεται για ένα έτος η έκδοση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών (πλην κατεδαφίσεων) στην περιοχή που εμπίπτει εντός των προτεινομένων οριογραμμών, χωρίς έργα διευθέτησης, του τμήματος του ρέματος Πικροδάφνης, από την οδό Σαρανταπόρου Δήμου Ηλιούπολης έως την εκβολή του, στην περιοχή των Δήμων Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, και Παλαιού Φαλήρου  του Ν. Αττικής και στα γήπεδα που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με αυτές».

Η απόφαση που είναι άμεσης εφαρμογής από τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ. Συνοδεύεται από σχεδιαγράμματα απόφασης της Διεύθυνσης Τοπικών Εφαρμογών του ΥΠΕΝ, που οριοθετούν την έκταση των περιοχών και των ιδιωτικών ακινήτων στα οποία επιβάλλεται η αναστολή οικοδομικών εργασιών, «όπως αυτή φαίνεται περικλειόμενη με μπλε διακεκομμένη γραμμή και προσδιορίζεται με τις αναγραφόμενες σε πίνακες με τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ’87 των κορυφών της στα δέκα τρία (13) σχετικά πρωτότυπα διαγράμματα, με αρίθμηση 5.1 έως 5.13, σε κλίμακα 1:500, που θεωρήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τοπογραφικών Εφαρμογών με την …. /2021 πράξη του και αντίτυπα τους σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύονται με την παρούσα απόφαση».

Τεχνικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η αναστολή των οικοδομικών εργασιών αφορά κατά αρχήν όλα τα οικοδομικά τετράγωνα ακινήτων, που έχουν «πρόσωπο» ένθεν και εκείθεν της κοίτης και της οριογραμμής του ρέματος κατά μήκος των Δήμων Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, και Π. Φαλήρου. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι υπάρχει πολεοδομική απόφαση για εφαρμογή στο ρέμα της Πικροδάφνης της λεγόμενης «γραμμής πλημμύρας», εξηγώντας ότι σε αυτή την περίπτωση με εγκυκλίους που θα ακολουθήσουν προς τις Υπηρεσίες Δόμησης και τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής της Νότιας Αττικής η αναστολή οικοδομικών εργασιών θα καλύψει μεγαλύτερη έκταση σε βάθος περισσότερων οικοδομικών τετραγώνων κατά μήκος του ρέματος.

Εργολαβία κατεδαφίσεων αυθαιρέτων

Η απόφαση του ΥΠΕΝ για την αναστολή οικοδομικών εργασιών σημειώνεται ότι εκδίδεται σύμφωνα με την απόφαση  του ΣτΕ 2313/20120 η οποία επιτάσσει την οριοθέτηση του ρέματος. Παράλληλα έχει προκηρυχτεί μεγάλη εργολαβία κατεδαφίσεων αυθαιρέτων.

Την κατεδάφιση 20 αυθαιρέτων ( 13 στον Άγιο Δημήτριο και 7 στο Παλαιό Φάληρο), τα οποία έχουν τελεσιδικήσει, στα όρια των δύο δήμων και βρίσκονται κοντά ή μέσα στο ρέμα της Πικροδάφνης περιλαμβάνει ο νέος ηλεκτρονικός ανοιχτός διαγωνισμός τον οποίο προκήρυξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για συνολικά 201 κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς, παραλίες και αναδασωτέες εκτάσεις στις 23 Δεκεμβρίου. Η  εργολαβία είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.413.600 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Η επιλογή των προς κατεδάφιση αυθαιρέτων στο ρέμα της Πικροδάφνης, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, έγινε από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης βάσει των τελεσίδικων εκθέσεων αυτοψίας και διαβιβάστηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Περιγράφονται δε κυρίως ως κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοίχους πλήρωσης από οπτοπλινθοδομές, κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία και στέγη από μπετόν ή ελενίτ, κατασκευές από αμίαντο (ελενίτ), ξύλινες ή μεταλλικές κατασκευές (πέργκολες, στέγαστρα, στέγες κ.λπ.), περιφράξεις – περιτοιχίσεις – διαμορφώσεις εδάφους – επιχωματώσεις κ.λπ.

Στο μεταξύ πρόσφατα ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου προχώρησε σε κατεδάφιση κτισμάτων, για τα οποία έχουν εκδοθεί από την αρμόδια ΥΔΟΜ (Υπηρεσία Δόμησης) τελεσίδικες αποφάσεις, ως αυθαίρετα και επικίνδυνα.  Αυτά βρίσκονταν στην περιοχή του Ρέματος της Πικροδάφνης και στον χώρο πραγματοποιήθηκε παράλληλα καθαρισμός από τα σκουπίδια και τα αδρανή υλικά, καθώς και αποψίλωση όλων των πρόχειρων κατασκευών που επιβαρύνουν το ρέμα.

“Περιβαλλοντικό ριφιφί”

Παράλληλα στο ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης του θέματος εξετάζονται νέα μέτρα,  σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και φορείς κατοίκων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από  το μεγάλο «περιβαλλοντικό ριφιφί» στο ρέμα της Πικροδάφνης, που έφεραν στο φως αυτοψία ακτιβιστών και τεκμηριωμένες καταγγελίες για ρύπανση , από πετρελαιοειδή, βοθρολύματα από  το πεπαλαιωμένο δίκτυο  της ΕΥΔΑΠ και κάθε λογής απόβλητα, που ρυπαίνουν το ρέμα και τη θάλασσα Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας