Rural Broadband: Στην τελική ευθεία το έργο για το γρήγορο «αγροτικό internet»
ΑποδελτίωσηΈργαΥποδομές 30 Νοεμβρίου 2017 Αργύρης
Του Θοδωρή Καραουλάνη
Με καθυστέρηση ενός χρόνου (ο οποίος μάλλον είναι χρόνος ρεκόρ τελικά, με βάση τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν) αλλά και με βράβευση ως καλή πρακτική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες (μέσα στον Δεκέμβριο η Β φάση – ορόσημο), το έργο Rural Broadband – το λεγόμενο «αγροτικό internet», όπως αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις στους νομούς που ήδη λειτουργεί. Το Αγροτικό Ίντερνετ σε λίγο καιρό θα καλύπτει 5.493 χωριά και οικισμούς της χώρας με περισσότερους από 525.000 κατοίκους που βρίσκονται σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας παρέχοντας πρόσβαση σε αναβαθμισμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες και γρήγορο Internet έως 50Mbps.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε χαρακτηριστικά στη Greenagenda ότι «το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αποτελεί μια μεγάλης κλίμακας δημόσια παρέμβαση, στοχευμένη στην εξυπηρέτηση περιοχών και πολιτών που παρουσιάζουν υστέρηση στη διαθεσιμότητα ευρυζωνικών υπηρεσιών. Οι πολίτες αυτοί γίνονται πλέον συμμέτοχοι της ψηφιακής κοινωνίας, ενώ διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Δίνουμε έτσι κι ένα σημαντικό μήνυμα ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι για όλους τους πολίτες και αποτελούν όχημα για την ισότιμη πρόσβαση στα σύγχρονα αγαθά και για την καταπολέμηση των αποκλεισμών».
Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, από το βήμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, της Gaia Επιχειρείν, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κάλυψε η Greenagenda.gr, είναι αναγκαία η άρση της ψηφιακής απομόνωσης της υπαίθρου για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, με επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων στις περιφέρειες εκτός αστικού ιστού. «Το Rural Broadband καλύπτει όλα τα κενά στην ευρυζωνική κάλυψη της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.
Οι νέες ευρυζωνικές ταχύτητες αναμένεται να βελτιώσουν την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας. Ειδικά για τις περιοχές και τους οικισμούς που επιλέχθηκαν, είναι σαφές ότι δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, λόγω της μικρής αγοράς που κάλυπταν και έτσι επιλέχθηκε η παρέμβαση του κράτους για τη δημιουργία των υποδομών μέσω υλοποίησης μίας μεγάλης ΣΔΙΤ – και στη συνέχεια η εμπορική (χονδρική) διάθεση προς όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που ενδιαφέρονται. Ήδη σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί πλήρως το έργο, έχει ξεκινήσει η εμπορική διάθεση προς τους καταναλωτές από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που «αγοράζουν» πρόσβαση στις υποδομές από τη ΣΔΙΤ και «πουλάνε» πρόσβαση στο διαδίκτυο στους πολίτες.
Το γρήγορο Internet διευκολύνει την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καθώς μεγάλα αρχεία «κατεβαίνουν» και «αποστέλλονται» εξαιρετικά γρήγορα, ενώ κάθε χρήστης μπορεί να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα και με πολλές ηλεκτρονικές συσκευές online. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες για επικοινωνία, και συνδεσιμότητα, ενώ παράλληλα δίνεται σημαντική ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, η παιδεία, η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός κ.α.
Σύμφωνα μάλιστα με τις μελέτες που παρουσιάζονται στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο πρόσβασης επόμενης γενιάς, υπάρχει σαφής αλληλεπίδραση μεταξύ ισχυρή συσχέτιση μεταξύ αύξησης της ευρυζωνικής διείσδυσης και της αύξησης του ΑΕΠ. Κατά τις περισσότερες μελέτες μια αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης κατά 10% οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά ποσοστό μεταξύ 0.25%-1.5%, ενώ ταυτόχρονα έχει αποδειχθεί ότι μια αύξηση κατά 10% στο ποσοστό του πληθυσμού με πρόσβαση σε FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) οδηγεί σε διάστημα 2.5 ετών σε αύξηση της απασχόλησης έως και 0.2%.
Πριν λίγες ημέρες, τη Δευτέρα 20/11/2017 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η τελετή απονομής των πανευρωπαϊκών βραβείων για έργα ευρυζωνικότητας (European Broadband Awards 2017), όπου το έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές, Λευκές περιοχές», της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), βραβεύτηκε στην Κατηγορία 3: Έργα προώθησης εδαφικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Η βράβευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του έργου που ονομάζεται εν συντομία “Rural Broadband” ή «αγροτικό internet», όπως έχει καθιερωθεί σε πολλές από τις περιοχές που προχώρησε, είναι μια πολύ σημαντική διάκριση, για ένα εμβληματικό έργο για τη χώρα μας, η οποία υστερεί στους ευρωπαϊκούς δείκτες ευρυζωνικότητας και με το έργο αυτό προσπαθεί να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της περιφέρειας από τους πολίτες που διαμένουν σε αστικά κέντρα. Μέσω του έργου αυτού, σχεδόν 500.000 πολίτες που διαμένουν σε 5.000 περίπου οικισμούς σε απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές όλης της χώρας, που δε διαθέτουν κανενός είδους σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αποκτούν πρόσβαση σε σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Ένα έργο πολύ μεγάλης κλίμακας, που καλύπτει σχεδόν το 45% της συνολικής έκτασης της χώρας και για το απαιτήθηκαν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα εκσκαφών και εκτεταμένες εργασίες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εγκατασταθούν οι απαραίτητες υποδομές.
Για το σχεδιασμό και τη συμβασιοποίηση του έργου αυτού απαιτήθηκαν πολύχρονες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων – ΓΓΤΤ, Διαχειριστική Αρχή Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», ΚτΠ Α.Ε.) και συνεργασία με άλλες εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες της ΕΕ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη Greenagenda ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας «κατά την υλοποίηση του έργου ανέκυψαν πολλά προβλήματα που έπρεπε να διαχειριστούμε, σε συνεργασία με τους αναδόχους και τις τοπικές αρχές, προκειμένου να ξεπεράσουμε διαδικαστικά και ουσιαστικά προβλήματα (ξεκινώντας από τις αδειοδοτήσεις και φτάνοντας στον προγραμματισμό εργασιών σε υψηλό υψόμετρο κατά τους χειμωνιάτικους μήνες) και να φέρουμε εις πέρας το έργο επιτυγχάνοντας τα ορόσημα προόδου. Η βράβευση από την ΕΕ, στο πλαίσιο αυτού του πολύ σημαντικού διαγωνισμού, αποτελεί επιβράβευση των κόπων μας, αναγνώριση της σπουδαιότητας του έργου αλλά και μια επιβεβαίωση ότι στη χώρα μας μπορούμε να δουλέψουμε με συνέπεια και μεθοδικότητα προκειμένου να φέρουμε σε πέρας σπουδαία έργα. Τώρα που το έργο αυτό ολοκληρώνεται, επόμενος στόχος μας είναι η βέλτιστη αξιοποίησή του, ώστε οι υποδομές που αναπτύχθηκαν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Μέχρι τώρα παρακολουθούσαμε την πρόοδο του έργου με δείκτη τα χιλιόμετρα των εκσκαφών και το πλήθος των οικισμών. Στο εξής θα παρακολουθούμε τον αριθμό των συνδέσεων, τη διείσδυση δηλαδή της ευρυζωνικότητας στις περιοχές αυτές».
Το έργο Rural Broadband υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ και από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, αξιοποιούνται κονδύλια από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», «ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς επίσης και των «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020» στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020. Η ΣΔΙΤ υλοποιείται από εταιρείες ειδικού σκοπού των ομίλων ΟΤΕ και Intrakat, που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη ΣΔΙΤ.
Όπως κατέγραψε πρόσφατα η Greenagenda, ο όμιλος ΟΤΕ ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την Β φάση ανάπτυξης και λειτουργίας του δικτύου ευρυζωνικών υποδομών μέσω οπτικής ίνας σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα και έχει ξεκινήσει ήδη την εμπορική διάθεση.
Ακολουθεί το επόμενο διάστημα και η ολοκλήρωση του έργου του ομίλου της Intrakat, στην Κεντρική Ελλάδα, το οποίο αντιμετώπισε και τα περισσότερα (κυρίως γραφειοκρατικά) προβλήματα.
Γενικότερα ολόκληρο το έργο – και από τους δύο αναδόχους – αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να βρίσκεται σε λειτουργία και εμπορική διάθεση σε όλες τις περιοχές μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.
Αναλυτικά, το «Rural Broadband» αναπτύσσεται στις εξής περιοχές:
Από τον όμιλο ΟΤΕ, μέσω καλωδίων οπτικών ινών, σε:
– Σε 804 οικισμούς 19 Νομών της Βόρειας Ελλάδας (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χίου).
– Σε 1.443 οικισμούς 17 Νομών της Νότιας Ελλάδας (Αργολίδος, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδος, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Ρεθύμνης και Χανίων).»
Από τον όμιλο της INTRAKAT, μέσω συνδυασμού οπτικών ινών με μικροκυματικές ζεύξεις ασύρματης πρόσβασης, σε:
– Σε 1.411 οικισμούς 15 Νομών της Κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Λάρισας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χαλκίδας).
Η Greenagenda έχει στη διάθεσή της στοιχεία για την πρόοδο και τις εκκρεμότητες στις περιοχές (Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα) που αντιμετωπίζουν προβλήματα (κυρίως αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά), αλλά δεδομένου ότι το έργο προχώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη αξία στην ανάδειξη των τεχνικών λεπτομερειών.
Και άλλα προγράμματα ευρυζωνικότητας σε λίγο καιρό
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας στην Greenagenda, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, καθώς η ολοκλήρωση του έργου Rural Broadband συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης των νέων δράσεων του επικαιροποιημένου ευρυζωνικού σχεδίου. Συγκεκριμένα, η ΓΓΤΤ σχεδιάζει το έργο Regional Broadband Extension, προϋπολογισμού 60 εκ. €, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο θα καλύψει τα κενά ευρυζωνικής κάλυψης που ενδεχομένως θα παραμείνουν μετά την υλοποίηση του Rural Broadband και των ιδιωτικών δικτύων των παρόχων – και πάλι σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και γενικότερα απομακρυσμένες περιοχές. Όπως έχει γίνει γνωστό, μέσω της δράσης RBE θα δίνεται δυνατότητα σύνδεσης με τουλάχιστον 100 Mbps – downlink στη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού (κάλυψη τουλάχιστον στο 95%) των περιοχών που δεν έχουν γρήγορη ευρυζωνική κάλυψη – και δεν μπορούν να αποκτήσουν λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδαιφέροντος από ιδιώτες. Ειδικότερα, η δράση RBE θα αφορά την παροχή υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικών υπηρεσιών NGA μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ το διαγωνιστικό πλαίσιο της δράσης θα βασιστεί στο μοντέλο υλοποίησης του σε εξέλιξη έργου Rural Broadband (αγροτικό Ιντερνετ) με τις κατάλληλες προσαρμογές. Δικαιούχοι θα είναι εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs).
Επιπλέον, με τις δράσεις Super-Fast Broadband και Connected Enterprise, προϋπολογισμού 400 εκ. €, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020, χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων (από 100Mbps έως 1Gbps). Στόχος είναι η δράση Superfast Broadband (SFBB) να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και σύμφωνα με πληροφορίες θα υλοποιηθεί μέσω κουπονιών για την ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας, που θα καλύπτουν για τον πολίτη μέρος του εφάπαξ και του μηνιαίου κόστους σύνδεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα διατεθούν σε κουπόνια περίπου 250 ευρώ ανά χρήστη. Δικαιούχοι του κουπονιού θα είναι όλοι οι πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν μια νέα υπηρεσία λιανικής Super-Fast Broadband (ή να αναβαθμίσουν την υφιστάμενη που έχουν) από οποιονδήποτε πάροχο SFBB υπηρεσιών, εντός των περιοχών όπου θα αναπτυχθούν οι συγκεκριμένες υποδομές. Η δράση αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανότατα στις αρχές του νέου χρόνου. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι στη δράση αυτή θα υπάρχει προϋπόθεση το δίκτυο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου (οπτική ίνα) θα φθάνει έως το κτίριο (FTTB) ώστε να είναι δυνατή η επιδότηση του καταναλωτή. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται κίνητρο στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να πάνε γρηγορότερα την οπτική ίνα στον καταναλωτή και ως εκ τούτου θα επιτευχθεί το τεχνολογικό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα στα δίκτυα επόμενης γενιάς. Το ίδιο σχέδιο, σε γενικές γραμμές, αναμένεται να ακολουθηθεί και στο έργο Connected Enterprise που θα αφορά επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι παράλληλα η ΓΓΤΤ προχωρά σε συνεργασία με το ΕΔΕΤ στην αναβάθμιση των υποδομών ΤΠΕ των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. Τέλος, μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι και η σύναψη Προγραμματικής Συμφωνίας με το Δήμο Πατρέων και το Δήμο Τρικκαίων για την ανάπτυξη πιλοτικών δικτύων 5G. Στις πόλεις αυτές θα αναπτυχθούν –πιλοτικά- τα δίκτυα 5ης γενιάς, τα οποία θα παρέχουν εξελιγμένες υπηρεσίες «έξυπνης πόλης» στους πολίτες.
πηγή http://greenagenda.gr/
Σχετικά Άρθρα
- Eurostat: στην Ελλάδα το πιο αργό internet
- Απευθείας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ένα κλικ στον υπολογιστή σας
- Εκτός σχεδίου: οι εξελίξεις για ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτικές κατασκευές
- COSMOTE: σε 650.000 σπίτια και επιχειρήσεις έφτασε η οπτική ίνα
- Ψηφιακός μετασχηματισμός: όλος ο χάρτης των έργων ύψους 5 δις
- «Βραδιά του Ερευνητή»: βραβεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις από την ΕΑΤ