Samso: κοινότητα της Δανίας, παγκόσμιο κέντρο πράσινης ανάπτυξης
ΕνέργειαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 6 Ιανουαρίου 2020 Αργύρης
Το νέο ρεκόρ της Δανίας που αφορά την παραγωγή από αιολική ενέργεια του 47% του ηλεκτρισμού που κατανάλωσε το 2019, είναι συνέχεια μίας σειράς πρωτοποριακών πολιτικών στη συγκεκριμένη χώρα που αναδεικνύουν, ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αναχαιτιστεί μειώνοντας το αποτύπωματου CO2 μέσα σε λίγα χρόνια.
Δεν είναι τυχαίο, ότι το πρώτο νησί παγκοσμίως, το Samso που πέτυχε ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία μέσω ΑΠΕ, βρίσκεται στη Δανία και σήμερα, αποτελεί casestudyγια την εφαρμογή καλών πρακτικών, η οποία εφαρμόζεται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε άλλα ευρωπαϊκά νησιωτικών συμπλέγματων, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών.
Όλα ξεκίνησαν το 1997 όταν προκρίθηκε σε διαγωνισμό του δανέζικου υπουργείου Περιβάλλοντος. Το πρότζεκτ του υπουργείου προέβλεπε ότι ο νικητής θα προχωρούσε σε δράσεις που θα το καθιστούσαν πλήρως ανεξάρτητο από τα ορυκτά καύσιμα.
Σε λιγότερο από μία δεκαετία, ολόκληρη η περιοχή είχε πλέον αποκτήσει ουδέτερο αποτύπωμα. Μέχρι το 2000, 11 ανεμογεννήτριες του ενός μεγαβάτ (MW) τροφοδοτούσαν 22 χωριά του νησιού με αρκετή ενέργεια για να τα καταστήσουν αυτάρκης.
Το 2002 ανεγέρθηκαν 10 παράκτιες ανεμογεννήτριες δημιουργώντας 23MW ηλεκτρικής ενέργειας για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές από τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, και τα ferries του νησιού που τo συνδέουν με την ηπειρωτική χώρα.
Κατασκευάστηκαν επίσηςσυστήματα θέρμανσης και ζεστού νερού από κεντρικούς λέβητες βιομάζας που τροφοδοτούνται με τοπικά άχυρο.
Το νησί αποτελεί μοναδικό δείγμα βιώσιμης ανάπτυξης με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, αλλά και με ακούραστους καθοδηγητές. Μέσα σε δέκα χρόνια, το νησί πέτυχε να γίνει αυτόνομο 100%και τώρα εξάγει την πλεονάζουσα αιολική ηλεκτρική ενέργεια προς την υπόλοιπη Δανία.
Ακαδημία Ενέργειας
Στο νησί ιδρύθηκε ακαδημία ενέργειας, και αποτελεί παγκόσμιο τόπο συνάντησης, καθώς οργανώνονται από την Ακαδημία εκθέσεις, εργαστήρια και εταιρικές εκδηλώσεις, οι οποίες προσελκύουν τακτικά 6.000 πολιτικούς, δημοσιογράφους και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Ερευνητές από δανικά και ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να διεξάγουν ενεργειακή έρευνα στην Ακαδημία και οι κάτοικοι των νησιών μπορούν να λάβουν δωρεάν συμβουλές για βιώσιμες λύσεις.
Κινητήρια δύναμη πίσω από τη μετατροπή του σε ένα παγκοσμίως γνωστό νησί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οSοren Hermansen. Καθηγητής με ειδίκευση στο περιβάλλον, κατά την πολύχρονη μετάβαση του νησιού στη καθαρή ενέργεια, δούλεψε αγόγγυστα, για να πείσει για τα οφέλη της καθαρής ενέργειας τους κατοίκους του Samsοκατά τη διάρκεια αμέτρητων συναντήσεων στην πόλη.
Ο κ. Hermansen είναι σήμερα Διευθυντής της Ακαδημίας Ενέργειας του Samsο,και το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Gothenborg, το οποίο ορισμένοι αποκαλούν το βραβείο Νόμπελ για το Περιβάλλον. Τακτικός ομιλητής σε συνέδρια και διεθνείς εκδηλώσεις, παρουσιάζει λύσεις για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προωθώντας την εμπειρία του Samsο ως έμπνευση και πρότυπο για άλλα περιφερειακά έργα βιωσιμότητας παγκοσμίως.
Με στοιχεία από:The Guardian
Σχετικά Άρθρα
- ΚΑΠΕ: τα ελληνικά νησιά επιταχύνουν την ενεργειακή τους μετάβαση
- ΔΕΔΔΗΕ: ολοκληρώθηκε το έργο «Άη Στράτης Πράσινο Νησί»
- Κυριακή 21 Ιουλίου 2024: η θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά
- Υπηρεσία Protergia Sun Save για ενεργειακή αυτονομία
- Enel: παγκόσμιο ρεκόρ σε εγκατεστημένη ισχύ, παραγωγή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ
- Άνοιξε ο εθνικός κόμβος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή