ecopress
Εκδήλωση “Καθαρός Ασωπός – Από την Ιδέα στην Πράξη”  συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Τανάγρας  “Είμαστε εδώ, διότι οφείλουμε να... Σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αποκατάστασης της περιοχής του Ασωπού ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ

Εκδήλωση “Καθαρός Ασωπός – Από την Ιδέα στην Πράξη”  συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Τανάγρας 

“Είμαστε εδώ, διότι οφείλουμε να αποδείξουμε ότι τα πράγματα στη χώρα μας μπορούν να γίνουν αλλιώς. Η ανάπτυξη και η εργασία μπορούν και πρέπει να υπακούσουν και να στηριχτούν στη φύση και το περιβάλλον”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε  στην εκδήλωση “Καθαρός Ασωπός – Από την Ιδέα στην Πράξη”, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Τανάγρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τελέστηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου σημειώνεται ότι ο Αν. ΥΠΕΝ, παρουσίασε το σχέδιο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και αποκατάσταση της περιοχής του Ασωπού, το οποίο περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις, καθώς και μακροπρόθεσμα έργα. “Βασική αρχή και κανόνας για έναν καθαρό Ασωπό είναι η εφαρμογή των κανόνων. Αν και το θεσμικό πλαίσιο υπήρχε, αυτό που έλειπε για χρόνια ήταν η βούληση”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

-Άμεσες ενέργειες: Ειδικότερα, οι άμεσες ενέργειες που εφαρμόζονται ήδη στην περιοχή του Ασωπού αφορούν: Στην ενιαία παρακολούθηση και τον συντονισμό των υπηρεσιών περιβάλλοντος και αδειοδότησης, που ανέλαβε με πρωτοβουλία του το ΥΠΕΝ προ μηνός. Η εφαρμογή των όρων αδειοδότησης είναι κανόνας απαράβατος για τις δράσεις όλων (πολιτείας, αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών) και παράγοντας ισοτιμίας και δικαίου. Στην ενίσχυση των ελέγχων. Στον έλεγχο παλαιών και νέων παράτυπων απορρίψεων και την απομάκρυνσή τους. Στην απορρύπανση των υπόγειων υδροφορέων και την οριοθέτηση του Ασωπού.  Τα βραχυπρόθεσμα αυτά μέτρα υλοποιούνται από τις δημόσιες δομές περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι έχουν μπει στο μάτι των μνημονίων. Εξάλλου, και η υγιής επιχειρηματικότητα απαιτεί ισχυρές υπηρεσίες περιβάλλοντος. Ως προς τις μεσοπρόθεσμες δράσεις, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: Τη χαρτογράφηση όλων των δραστηριοτήτων και των απορρίψεών τους. Την προώθηση έργων για την ασφαλή διαχείριση των υδατικών πόρων, κάτι που προωθείται με τα δύο έργα ΕΣΠΑ του Δήμου Τανάγρας, τις μελέτες για την ύδρευση και την άρδευση και την ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων, και την προώθηση έργων για τα στερεά απόβλητα, κύρια τα βιομηχανικά και επικίνδυνα, όπου προγραμματίζονται λύσεις, έως το τέλος του χρόνου, στο νομό Βοιωτίας.

Μακροπρόθεσμα σχέδια: Στα μακροπρόθεσμα σχέδια συμπεριέλαβε: Την οργάνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από ένα Ολοκληρωμένο Χωρικό Σχέδιο, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Υπουργείο Οικονομία, καθώς και   την ανάπτυξη και κατασκευή υποδομών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στο πλαίσιο της χωρικής οργάνωσης της περιοχής. “Η ισόρροπη σχέση φύσης-πόρων-εργασίας-οικονομίας σε μια κοινωνία της γνώσης, περιγράφει την οδό εξόδου από την κρίση και τα σύγχρονα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, για την ανθρωπότητα και τη χώρα μας”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα όπως αυτό του Ασωπού “δεσμευόμαστε να πετύχουμε μέσα από τη συνεργασία Πολιτείας – Αυτοδιοίκησης – Επιχειρηματικότητας – Κοινωνίας”. Στη χώρα μας “το περιβάλλον, το κλίμα και οι φυσικοί πόροι αποτελούν τη βάση της οικονομίας και ποιότητας ζωής. Το περιβάλλον είναι η ταυτότητα της Ελλάδας, μαζί με τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Για το λόγο αυτό, αξίζει και πρέπει η υπεύθυνη περιβαλλοντική στάση να είναι η ταυτότητα της καθημερινότητάς μας”.

 

Δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στα Οινόφυτα ανακοίνωσε ο αν υπουργός Οικονομίας

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για την εξυγίανση της ζώνης του Ασωπού και τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στα Οινόφυτα, τον οποίο το Υπουργείο Οικονομίας στηρίζει τόσο θεσμικά όσο και χρηματοδοτικά. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε στην ομιλία του ότι: «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ένα δευτερεύον θέμα, δεν είναι κάτι που μπορούμε να μεταθέσουμε στις επόμενες γενιές. Η οικολογική διάσταση πρέπει να είναι βασικός πυλώνας μίας σύγχρονης αναπτυξιακής πολιτικής. Στο Υπουργείο Οικονομίας υπηρετούμε αυτή την κατεύθυνση με όλα τα διαθέσιμα μέσα και με ένα εύρος από χρηματοδοτικά προγράμματα. Από την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, μέχρι την οργάνωση της παραγωγικής δραστηριότητας σε κατάλληλα επιχειρηματικά πάρκα και την στήριξη ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων για τη μείωση των ενεργειακών τους αναγκών και τον περιορισμό των ρύπων. Στόχος μας είναι μία οικολογικά βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών». Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός εστίασε την ομιλία του στο σχέδιο εξυγίανσης του Ασωπού επισημαίνοντας ότι: «Το Υπουργείο Οικονομίας, όπως και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αποτελεί βασικό εταίρο του σχεδίου για την εξυγίανση του Ασωπού και τη συγκρότηση επιχειρηματικού πάρκου στα Οινόφυτα. Ενισχύουμε τις προσπάθειες με όλα τα χρηματοδοτικά και θεσμικά μέσα που διαθέτουμε, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες και κινητοποιώντας τους απαραίτητους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους για την υλοποίηση του. Είναι μία πρωτοβουλία που βασίζεται στη στενή και ισότιμη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αποτελεί παράδειγμα δημοκρατικού διαλόγου που εμπλέκει ουσιαστικά τους πολίτες και εξασφαλίζει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, στοιχεία που είναι κεντρικά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό που υλοποιούμε».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας