ecopress
Ένα νέο, σύνθετο και πρωτοποριακό επενδυτικό εργαλείο αναδείχθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου επενδυτικό φόρουμ  της Α- Energy για τα έργα ΣΔΙΤ .... ΣΔΙΤ: πως τα έργα παράγουν νέα κεφάλαια και επενδυτικές αποδόσεις

Ένα νέο, σύνθετο και πρωτοποριακό επενδυτικό εργαλείο αναδείχθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου επενδυτικό φόρουμ  της Α- Energy για τα έργα ΣΔΙΤ . Πρόκειται για την πρώτη πώληση έργου ΣΔΙΤ στη δευτερογενή αφορά, που ανοίγει νέους δρόμους στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Στο θέμα, έκανε ειδική αναφορά ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Ματζούφας, ο οποίος και μετέφερε την είδηση «για την πρώτη ενεργοποίηση δευτερογενούς αγοράς σε έργο ΣΔΙΤ. Το να λειτουργεί δευτερογενής αγορά είναι πολύ σημαντικό κριτήριο για να έρθει να επενδύσει κάποιος σε ένα οποιοδήποτε πρωτογεννές asset», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ότι ήταν ένα κρίσιμο πρώτο test και το ο οποίο απέδειξε στην πράξη ότι είμαστε σε ένα άριστο επίπεδο.

Τα σχολεία της Αττικής σε σουηδικό όμιλο

Συγκεκριμένα,  η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ προχώρησε στη πώληση της συμμετοχής της στο έργο ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση, κατασκευή και διαχείριση 10 σχολικών μονάδων στην περιοχή της Αττικής.   Η μεταβίβαση των σχολείων της Αττικής σε επενδυτή του εξωτερικού, πραγματοποιήθηκε μέσω της θυγατρικής εταιρείας JPA A.E., που ήταν το επενδυτικό «όχημα» του εν λόγω έργου, εισπράττοντας το ποσό των 8,8 εκατ. ευρώ. Με τη συμφωνία δηλαδή, μεταβιβάζονται, έναντι του προαναφερθέντος ποσού,  στην Sterner Stenhus, το σύνολο των μετοχών της JPA A.E.  Πρόκειται για έναν σουηδικό όμιλο, ο οποίος δραστηριοποιείται  στη διαχείριση ακινητών και τον στον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα και τη Σουηδία.

Τα 10 σχολεία, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από 2.000 μαθητές, κατασκευάστηκαν μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2010 από την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων), με την επιλογή της JPA A.E. ως αναδόχου το 2011. Η σύμβαση, που υπεγράφη το 2014, προέβλεπε περίοδο 24 μηνών για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, και την ανάληψη της συντήρησης και τεχνικής διαχείρισής τους επί 25ετή περίοδο, έναντι ετήσιου μισθώματος από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πηγές χρηματοδότησης 

Για την επιτυχή μεταβίβαση των σχολείων της Αττικής σε επενδυτή του εξωτερικού μίλησε και ο προτζέκτ Μάνατζερ  της ΑΒΑΞ  κ. Τζαζόπουλος, ο οποίος είπε επίσης και για τη δυναμική που δημιουργείται από την πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, θεωρώντας αναγκαία την εξασφάλιση συμμετοχής των multilaterals funding αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ)   η οποία διαθέτει μία πλατφόρμα χρηματοδότησης των 650 εκατομμυρίων ευρώ. Υπογράμμισε επίσης, ότι οι παραπάνω για να συμμετέχουν στη χρηματόδοση του έργου κρίνεται αναγκαίο να γνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά του διαγωνισμού, για αυτό και προέτρεψε  τα τεύχη των διαγωνισμών να εκδίδονται και στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να υπάρξουν καλές προσφορές.

Στη συζήτησε που αναπτύχθηκε στο 3ο επενδυτικό φόρουμ για τη δημιουργία μίας δευτερογενούς  αγοράς για έργα ΣΔΙΤ,  υπήρξε κοινή παραδοχή, ότι πρόκειται για ένα μοντέλο που δημιουργεί νέες προοπτικές. Ως ένα από τα πλεονεκτήματα, καταγράφηκε ότι γεγονός, ότι το μοντέλο αυτό επιτρέπει στον αρχικό ανάδοχο του έργου να ανακυκλώσει τα επενδυτικά του κεφάλαια  απελευθερώνοντας πόρους για τη συμμετοχή του σε νέα έργα.

Επιπλέον δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την προσέλκυση πρωτογενών επενδύσεων, καθώς ο ενδιαφερόμενοι βλέπουν στο βάθος των νέων προοπτικών. Σημειώνεται τέλος, ότι η ανάπτυξη των συμβάσεων ΣΔΙΤ και την διεύρυνση του περιεχομένου των δραστηριοτήτων που θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να καλύπτουν οι συμβάσεις αυτές, διαφαίνεται και από τη θέση που δίνει στη χώρα μας, η Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με την εισήγηση του Ειδικού Γραμματέα, που παρουσίασε στο 3 Forum,  η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε135 χώρες στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών των ΣΔΙΤ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας