ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Πλήρως αντίθετο στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου και έτοιμο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για την αναστολή του είναι το σώμα των... Συμβολαιογράφοι: αντίθετοι με το φάκελο «e-μεταβίβαση» ακινήτου

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Πλήρως αντίθετο στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου και έτοιμο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για την αναστολή του είναι το σώμα των συμβολαιογράφων ενώ η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτει στις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβερνητικής θητείας την κανονική εφαρμογής του.

Ψηφιακής Διακυβέρνησης: προτεραιότητα οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων

Οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων, μαζί με το my Health και ένταξη περισσότερων υπηρεσιών στο gov.gr είναι στις προτεραιότητες του σχεδιασμού της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το στίγμα των πρώτων σε σειρά βασικών έργων δράσης έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στην τελετή παραλαβής δηλώνοντας ότι στο στόχαστρό του βρίσκεται η εξυπηρέτηση των πολιτών και «πώς θα μπορέσουμε μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης να δώσουμε στους πολίτες να καταλάβουν ότι τελικά υπάρχουν άνθρωποι, δομές, υποδομές οι οποίες σκέφτονται όλο το 24ωρο για εκείνους». 

Γίνεται γνωστό ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη να περιλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή και εν συνεχεία να προχωρήσει  στην επίσημη ανακοίνωση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου, ο οποίος είναι έτοιμος να «βγει από το συρτάρι».

Σε πρώτη φάση το ψηφιακό σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά, και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι συμβολαιογράφοι και να αντλήσουν ψηφιακά τον όγκο χαρτιών που ζητούν από τους πολίτες. Εφόσον το ακίνητο του ενδιαφερόμενου πολίτη είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο, ο συμβολαιογράφος θα μπορεί να αντλήσει όλα τα στοιχεία, τα έγγραφα τα οποία αφορούν το ακίνητο, αυτόματα από την πλατφόρμα.

Συμβολαιογράφοι: ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης δεν είναι ευπρόσδεκτος

Στο μεταξύ το θέμα συζητήθηκε στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Συμβολαιογράφων, στη διάρκεια της οποίας μετά από εκτενή συζήτηση για το «e-μεταβίβαση» (e- φάκελος) ελήφθη απόφαση, η οποία θέτει τέσσερις λόγους για τους οποίους ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης δεν είναι ευπρόσδεκτος από το σώμα των συμβολαιογράφων. Αποφασίστηκε σε κάθε περίπτωση νέα γενική συνέλευση στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, ώστε να αποφασιστεί αποχή των συμβολαιογράφων από τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου τόσο της κανονικής λειτουργίας του που προγραμματίζεται από την 1η Νοεμβρίου 2023, όσο και της πιλοτικής λειτουργίας του εάν στο μεταξύ αυτή έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον φορέα του Κτηματολογίου.

Τι αποφάσισε η γενική συνέλευση συμβολαιογράφων 

Ειδικότερα η νέα γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων αποφάσισε πλήρη αποχή από την χρήση του ηλεκτρονικού φακέλου e-metavivasi, με αίτημα την αναστολή και της πιλοτικής της λειτουργίας, μέχρι την επίλυση τεσσάρων ανοιχτών θεμάτων.  Τα ανοιχτά θέματα, πουθέστει η νέα απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων,  προς επανάληψη της απόφασης στο πνεύμα της απόφασης της γενικής συνέλευσης του κλάδου της 14/3/2023 διατυπώνονται ως εξής:

-«Επειδή από τη σχετική ενημέρωση και όλες τις τοποθετήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης πλατφόρμας:

 α) προέκυψε η βεβαιότητα ότι αυτή δεν θα προσφέρει οτιδήποτε νεότερο προς εξυπηρέτηση των συμβολαιογράφων ή των πολιτών και ότι απλώς στην ήδη υπάρχουσα γραφειοκρατία προστίθεται μια επιπλέον ηλεκτρονική,

β) ότι, αντιθέτως, η χρήση της επιβαρύνει τον Συμβολαιογράφο με το να αναρτά στην πλατφόρμα έγγραφα, τα οποία δεν θα αντλούνται απευθείας μέσω αυτής, λόγω έλλειψης της απαραίτητης διασύνδεσης των αρμόδιων για την έκδοσή τους δημόσιων υπηρεσιών,

γ) ότι, επίσης, επιβαρύνει τον συμβολαιογράφο με ευθύνη για το περιεχόμενο εγγράφων τα οποία δεν εκδίδει ο ίδιος, καθώς και με ευθύνη για την τήρηση ειδικών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από παράνομη επεξεργασία ή τυχαία απώλεια, καταστροφή ή φθορά και την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης τρίτων, ενώ αυτά θα όφειλε να τα διασφαλίζει η ίδια η πλατφόρμα και, τέλος,

δ) ότι δεν θα συντελέσει στη μείωση χρόνου ολοκλήρωσης της υπογραφής των συμβολαίων, ούτε θα εξυπηρετήσει τον πολίτη, αποφασίζεται:

-Πλήρης αποχή από την χρήση του ηλεκτρονικού φακέλου e-metavivasi, με αίτημα την αναστολή και της πιλοτικής της λειτουργίας μέχρι την επίλυση των παραπάνω θεμάτων.

-Μετά την παρουσίαση της πλατφόρμας και έκθεσης του σκοπού της θα πρέπει να γίνει άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για λήψη αποφάσεων και σε κάθε περίπτωση συγκαλείται Γενική Συνέλευση για τις 20/9/2023 για τη λήψη σχετικής αποφάσεως και τη δημοσιοποίηση των απόψεών μας και ενστάσεών μας για την διαδικασία.

-Στην περίπτωση που από 1/11/2023 τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα του e- metavivasi ΑΠΕΧΟΥΜΕ από την χρήση του φακέλου και θα πρέπει να συγκληθεί Γ.Σ. εντός ίων επόμενων 20 ημερών για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω κινητοποιήσεις

Η πρόταση υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (μέλη με φυσική παρουσία και μέλη με ψηφιακή συμμετοχή)».

Εισηγήσεις 

Εκ των μελών του Δ.Σ. οι κ.κ. Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου και Θοδωρής Χαλκίδης εισηγήθηκαν επί του θέματος επισημαίνοντας ότι παρά την τυπική λήξη την 1/11 /2023 της πιλοτικής λειτουργίας δεν έχει υπάρξει ενημέρωση της Διοίκησης από το αρμόδιο Υπουργείο για τη διαδικασία, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της λειτουργίας της πλατφόρμας, έθεσαν τους σχετικούς προβληματισμούς για αυτή. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τοποθέτηση των μελών κατά τις οποίες τοποθετήσεις επισημάνθηκε ότι δεν προκύπτει η σκοπιμότητα αυτής της νέας ψηφιακής διαδικασίας και το πως αυτή θα ευνοήσει τη συναλλαγή είτε σε ταχύτητα είτε σε ασφάλεια, ενώ παράλληλα επιβαρύνει ήδη υπέρμετρα απαιτητική επαγγελματική μας καθημερινότητα με επιπλέον καθήκοντα, οδηγώντας σε ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, καθώς και η τοποθέτηση του Προέδρου κ. Γεωργίου Ρούσκα στην οποία επισημάνθηκε η μη παρουσίαση της πλατφόρμας από τους αρμοδίους και η ανάγκη τυχόν επισημάνσεων επ’ αυτής μετά την παρουσίαση της.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας