Σε επίπεδα προ κρίσης οι μεταβιβάσεις-οδηγίες για τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΧρήμα 18 Ιανουαρίου 2022 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Σε επίπεδα προ κρίσης προσδιορίζεται ο όγκος των μεταβιβαστικών πράξεων που διεκπεραιώθηκαν με τις παλιές αντικειμενικές αξίες με τους φορολογούμενους να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν την μηνιαία παράταση. Η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης μπαίνει κανονικά σε εφαρμογή με την εκπνοή Ιανουαρίου και ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων κ Γιώργος Ρούσκας δίνει συγκεκριμένες συστάσεις στους πολίτες για τα νέα δεδομένα που έρχονται.
Τα συμβολαιογραφεία της χώρας προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες του τεράστιου όγκου των μεταβιβαστικών συμβολαίων που υπογράφονται με τις παλιές αντικειμενικές αξίες. Η μηνιαία παράταση η οποία λήγει τέλη Ιανουαρίου, θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη των φορολογούμενων που θα θελήσουν να μεταβιβάσουν ακίνητα, στις περιοχές που η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών φέρνει μεγάλες αυξήσεις. Με πρώτα στη λίστα, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα τέλη μεταγγραφής. Παράλληλα συμπαρασύρονται προς τα πάνω μία σειρά φόροι και τέλη που αφορούν την ακίνητη περιουσία. (δείτε ρεπορτάζ του Ecopress εδώ
Μπαράζ μεταβιβάσεων
Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ρούσκας μιλάει στο «Ecopress», για τον μεγάλο όγκο των μεταβιβαστικών πράξεων εξηγώντας, ότι «ακόμη υπογράφουμε συμβόλαια με παλιές αντικειμενικές αξίες, η πλειοψηφία των οποίων είναι γονικές παροχές και δωρεές. Έχουμε φτάσει σε επίπεδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου ένα με δύο χρόνια πριν την κρίση, ήτοι το 2014». Όπως εξηγεί, θα προλάβουν την ασφυκτική διορία εκείνοι που έχουν ήδη λάβει χειρόγραφα και ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φόρου από την Εφορεία και τονίζει ότι οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σημειώνονται στην έκδοση των βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους δήμους, εξαιτίας του οποίου, ενδέχεται να μην ολοκληρωθούν μεταβιβαστικά συμβόλαια.
Οι οδηγίες
Οσον αφορά στις συστάσεις που δίνει ο κ. Ρούσκας ενόψει της έναρξης ισχύος αναπροσαρμογής αντικειμενικών τιμών ζώνης, από το Φεβρουάριο του 2022 μετά τη μηνιαία παράταση που δόθηκε για τον Ιανουάριο, αναφέρει τα εξής: Μερικές φορές υπάρχει μία βιασύνη και άγχος για μεταβιβάσεις η οποία είναι άνευ λόγου. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουν οι πολίτες πως διαμορφώθηκε το ύψος των αντικειμενικών αξιών στη ζώνη που βρίσκεται το ακίνητό τους γιατί υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, για τις οπ οίες μπορεί να μην αξίζει και ο κόπος της φασαρίας που γίνεται. Η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες δεν ισχύει για όλες τις εδαφικές ενότητες. Δεν σημαίνει ότι τα άλλα ακίνητα επιβαρύνονται με επιπρόσθετους φόρους και έξοδα. Ας συνεννοηθούν με τους συμβολαιογράφους τους διότι υπάρχουν και περιοχές οι οποίες έχουν μείνει στάσιμες και ορισμένες έχουν μειωθεί. Με μία αύξηση 10% , δεν σημαίνει ότι αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση. Μπορεί να αυξάνονται τα έξοδα για το κτηματολόγιο, το υποθηκοφυλακείο και τον συμβολαιογράφο, από 1000 να πάει στα 1100 ευρώ».
Σύνεση και προσοχή
Όταν όμως έχουμε 40% αύξηση στην τιμή ζώνης, τότε θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος σύμφωνα με τις ανάγκες του να το δει. Πέραν τούτου, αναμένουμε και αλλαγές και στη φορολογία Να δούμε που θα καταλήξει ο ΕΝΦΙ Α, ποιοι συντελεστές θα τον επηρεάσουν κτλ. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται σύνεση, προσοχή και έλεγχος των πραγματικών δεδομένων για την εκτίμηση της οικονομικής αξίας ενός ακινήτου. Τέλος πρέπει να κάνουν έναν έλεγχο για να διαπιστώσουν αν βιασύνη τους έχει και ουσιαστικό νόημα. Αν είναι για παράδειγμα να μεταφέρουν ένα αγροτεμάχιο το οποίο δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Δεν χρειάζεται να το κάνουν. Ας το αφήσουν να πάει με κληρονομιά». Επίσης αναφέρει ότι σε περιοχές με μείωση τιμής ζώνης, η αναμονή μπορεί να είναι μάλλον εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς θα συρρικνώσει τα έξοδα μεταβίβασης τη στιγμή που ο φόρος είναι ούτως ή άλλως από την 01/10/2021 στο μηδέν.
Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις
Η αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα φορολογικά βάση σε περισσότερες σε περίπου επτά χιλιάδες ζώνες από το σύνολο των σύνολο 10.216 ζωνών . Τα μεγαλύτερα βάρη επωμίζονται περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η παραλιακή ζώνη των δύο μεγάλων αστικών κέντων στα νότια και βόρεια προάστια καθώς και στις τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα νησιά. Επίσης για πρώτη φορά τίθενται σε ισχύ αντικειμενικές τιμές ζώνης σε 3.754 περιοχές της χώρας. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τουριστικές περιοχές και νησιά και αφορά ακίνητα φιλέτα που φορολογούνταν ως αγροτεμάχια. Αφορά κατεξοχήν περιοχές σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, η Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, η Ρόδος, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος αλλά και την Αττική, (Βάρκιζα, Αγία Μαρίνα, Αγιο Νικόλαο, Χάρακαα, Δασκαλειό, Πόρτο Ράφτη). Εντάσσονται επίσης περιοχές στην Πελοπόννησο, (τμήματα σε Αίγιο, Ακράτα, Διακοπτό, Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία) και τη Χαλκιδική. Η ένταξη των περιοχών αυτών, θα φέρει ανατροπές για ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών ή οικοπέδων, καθώς θα υποστούν αισθητά μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.Καλύπτοντας πλέον το 98% του πληθυσμού, αναμένεται να προκαλέσει μεταβολές σε μία σειρά φόρων και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων, όπως ο ΤΑΠ, τα δημοτικά τέλη, τα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων, εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, και οι αμοιβές των συμβολαιογράφων.
Σχετικά Άρθρα
- Ακίνητα: στα σκαριά παράταση για τις ευνοϊκές μεταβιβάσεις
- Ακίνητα: κλείδωσε παράταση για φθηνές μεταβιβάσεις
- Ακίνητα: 15 φόροι που παίρνουν φωτιά με τις νέες αντικειμενικές αξίες
- Ακίνητα: τι γλυτώνουν σε φόρους και τέλη όσοι μεταβιβάσουν τώρα
- Παράταση: μετά τη βεβαίωση μηχανικού στο τραπέζι αδήλωτα και ΤΑΠ
- Ακίνητα: τελευταία προθεσμία για φθηνές μεταβιβάσεις