Σε κλοιό ελέγχου δημόσιες δασικές εκτάσεις και αγροτικές επιδοτήσεις
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 3 Σεπτεμβρίου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Αναμένονται εξελίξεις και ανατροπές σε Δασικούς Χάρτες και αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνει ότι τίθενται υπό έλεγχο, μέσω ψηφιακών γεωχωρικών δεδομένων, όσοι δήλωσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός θέτει προθεσμία έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2021 για ολοκλήρωση των διαδικασιών διασταύρωσης των στοιχείων δηλώσεων και υπογραμμίζει ότι θα υπάρξει «διαφάνεια παντού και μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών».
Σημειώνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναμόρφωσης των Δασικών χαρτών και χιλιάδες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα, που εμπίπτουν στις κατηγορίες των δασωμένων αγρών και εκχερσωμένων εκτάσεων είναι σε εκκρεμότητα.
Γεωχωρικά δεδομένα
Ειδικότερα ο κ Λιβάνιος δηλώνει ότι: «η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στον τομέα των αγροτικών ενισχύσεων είναι βασική πολιτική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ. Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ενσωμάτωση των γεωχωρικών δεδομένων των Περιφερειών στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άμεσα, με μηχανογραφικό τρόπο, θα διασταυρώσουμε ποιοι παρανόμως δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις για ιδιωτικές, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι Περιφερειάρχες θα ανταποκριθούν και μάλιστα άμεσα».
Όπως ανακοινώνεται από το υπουργείο «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς και σειρά πρωτοβουλιών την υλοποίηση της δέσμευσής του για διαφάνεια παντού και μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών, προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών αλλά και η ασφάλεια και ενημέρωση των καταναλωτών».
Προθεσμία έως 20 Σεπτεμβρίου 2021
Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε προς τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, o κ. Λιβανός τους ζητεί να καταθέσουν τάχιστα στο ΥΠΑΑΤ τα συγκεντρωτικά ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα μορφής για τις δημόσιες εκτάσεις που τελούν υπό τη διαχείρισή τους, τις παραχωρημένες εκτάσεις καθώς και τυχόν άλλες εκτάσεις που δεν εμπίπτουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες.
Το ΥΠΑΑΤ δίνει προθεσμία το αργότερο ως τις 20 Σεπτεμβρίου για την παράδοση των σχετικών στοιχείων από τους Περιφερειάρχες, καθώς κρίνεται επιτακτική η συνδρομή τους για την απλούστευση των διαδικασιών διενέργειας των διασταυρωτικών ελέγχων που είναι αναγκαίοι για να περιβληθεί με απόλυτη διαφάνεια – και άρα με δικαιοσύνη – η διαδικασία χορήγησης των αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Ελληνοποιήσεις» προϊόντων
Παράλληλα το υπουργείο δίνει εντολή εντατικοποίησης των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ΕΛΓΟ για να αποτραπούν φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» προϊόντων και παρατυπιών, ιδιαίτερα στα προϊόντα ΠΟΠ/ΓΕΠ, το ΥΠΑΑΤ αναλαμβάνει μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της διαφάνειας και δικαιοσύνης στη χορήγηση των αγροτικών ενισχύσεων, οι οποίες καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δασωμένοι αγροί και εκχερσωμένες εκτάσεις
Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει κατ΄επανάληψη ότι θα δοθούν λύσεις για δασωμένους αγρούς, εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησιακά προβλήματα, που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα, με νομοθετική ρύθμιση, που θα ψηφιστεί στη Βουλή εντός του καλοκαιριού. Δείτε εδώ στο ecopress
Ειδικότερα σε επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι:
-«Για τους δασωμένους αγρούς (ΑΔ) έχει ήδη υπάρξει λύση με την απόφαση περί φρυγανικής βλάστησης και ασπαλάθων ύστερα από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών. Στους δασωμένους αγρούς ακόμα και σήμερα εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 67 του Ν.998/1979, όπως ισχύει, και η δασικού χαρακτήρα έκταση μπορεί να αποδοθεί σε άλλες χρήσεις. Σκοπός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να επιταχύνει την παραπάνω διαδικασία προτείνοντας νομοθετική ρύθμιση.
Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει «προσπάθεια εξεύρεσης στέρεης λύσης και επιτάχυνσης της διαδικασίας γίνεται και για το θέμα των αυθαίρετα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση, χωρίς να έχουν εκδοθεί νόμιμες διοικητικές πράξεις. Για αυτές ακριβώς τις εκτάσεις εκδόθηκε η απόφαση 710/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε τις Υπουργικές Αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Για τις εκχερσώσεις (ΔΑ) υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τη στοιχειοθέτηση του δημοσίου συμφέροντος μέσω συγκέντρωσης ποσοτικών στοιχείων και σύνταξης οικονομοτεχνικών μελετών. Ο δασικός χάρτης θα συμβάλλει στην επίλυση του θέματος βοηθώντας στην καταμέτρηση τους και στον προσδιορισμό των παραγόμενων αγαθών από αυτές. Ακολούθως, το Δημόσιο βασιζόμενο σε επιστημονικά ποσοτικά δεδομένα θα μπορεί να προσδιορίσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, η προωθούμενη ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει προστατεύοντας το Δημόσιο από τους καταπατητές, αλλά και τους νόμιμους ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων».
Επιδοτήσεις σε γεωργούς και κτηνοτρόφους
Παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι καμία επιδότηση δεν θα χαθεί για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, έδωσε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 στις 10 Απριλίου 2021
Ο κ. Λιβανός, σημείωσε ότι «Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες ότι καμία επιδότηση που αφορά σε περιοχές που βόσκουν τα πρόβατα ή τα κατσίκια τους ή έχουν καλλιέργειες που είναι δηλωμένες και παίρνουν επιδοτήσεις δεν πρόκειται να μείνει έξω.
Μην αναθεματίζουμε τα πάντα είναι χρήσιμοι οι δασικοί χάρτες. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη και οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγια είναι απολύτως απαραίτητα. Έχουν γίνει και πολλά λάθη. Δεν μπορεί το κράτος από τη μια να εμφανίζεται να δίνει τίτλους ιδιοκτησίας και από την άλλη να βγάζει τις ίδιες περιοχές δασικές. Αυτό, όπως έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας, θα διορθωθεί στους επόμενους μήνες. Θα επαναδιατυπωθεί το τι ακριβώς είναι δάσος και με ευέλικτες επιτροπές θα κριθούν, από εκεί και πέρα οι όποιες ενστάσεις, μετά από αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Λιβανός.
Σχετικά Άρθρα
- Δασωμένοι αγροί: ξεκαθάρισμα ιδιοκτησιακού & επιδοτήσεων για 2 εκατ. στρέμματα
- ΥΠΕΝ: απαντήσεις για αντιρρήσεις, δασωμένους αγρούς, εκχερσωμένες εκτάσεις
- ΓΓ Δασών: άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση για εκχερσωμένες εκτάσεις
- Τροπολογίες στο παρά πέντε για «ξεπρασίνισμα» των Δασικών Χαρτών
- Δασικοί χάρτες: οδηγός για κατοχύρωση κυριότητας σε αγροτικές εκτάσεις
- Δασικοί χάρτες: ψηφίστηκε στη Βουλή παράταση για υποβολή αντιρρήσεων