ΣΕΜΠΧΠΑ: σε «θέση μάχης» οι πολεοδόμοι για τις 1000 νέες μελέτες
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 22 Ιουνίου 2020 Αργύρης
“Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πολιτείας να σταθούμε όλοι αντάξια στο ύψος της περίστασης και αναγνωρίζοντας το μέγεθος του εγχειρήματος, οι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης δηλώνουμε παρόντες για το Πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του ΥΠΕΝ”.
Αυτά τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ) χαιρετίζοντας το πρόγραμμα για την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) της χώρας, που ανακοίνωσαν την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμης Μπακογιάννης.
1000 πολεοδομικές μελέτες
Ο προγραμματισμός προβλέπει να γίνουν συνολικά 1000 πολεοδομικές μελέτες σε βάθος δεκαετίας, που θα καλύψουν αντίστοιχο αριθμό Δημοτικών Ενοτήτων, που αντιστοιχεί στο σύνολο της χώρας, ενώ το ΥΠΕΝ έστειλε από τις 17 Ιουνίου 2020 πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους Δήμους και την ΚΕΔΕ με προθεσμία έως 10 Ιουλίου 2020, προκειμένου να συμπληρώσουν απλό και εύκολο ερωτηματολόγιο, ώστε με βάση τις απαντήσεις που θα δοθούν να προκύψουν οι πρώτες 200 Δημοτικές Ενότητες, για τις οποίες θα προκηρυχθεί το πρώτο πακέτο μελετών. Η πρώτη προκήρυξη θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσουν ανά εξάμηνο νέα πακέτα προκηρύξεων των 200 μελετών το καθένα.
Ανακοίνωση
Ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στην ανακοίνωση του αναλυτικά σημειώνει ότι:
O (ΣΕΜΠΧΠΑ) και ο μελετητικός κόσμος της Ειδικότητας που ασκεί το επιστημονικό αντικείμενο της Χωροταξίας και της Πολεοδομίας στη χώρα, χαιρετίζει την ενεργοποίηση του Προγράμματος εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων – ΤΠΣ στην επικράτεια, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η διασφάλιση της χρηματοδότησης που επέτρεψε και την έναρξη του προγράμματος αυτού είναι σαφώς μια μεγάλη επιτυχία, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα χωρικού σχεδιασμού που γνώρισε και θα γνωρίσει η γενιά μας.
Μια γενιά που σπούδασε και καταρτίστηκε άρτια, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, από την ίδρυση του πρώτου αυτόνομου Τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής της χώρας το 1989 και έως σήμερα (Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας -1989 και Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ – 2004), για την οποία το ελληνικό κράτος επένδυσε τόσα πολλά, και που σήμερα βλέπει το όραμα του χωρικού σχεδιασμού της επικράτειας να πλησιάζει όλο και περισσότερο στην υλοποίησή του.
Η ίδια η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στο βαθμό που αυτά θα υλοποιηθούν με όρους ποιότητας και σύγχρονης επιστημονικής θεώρησης, όπως συμβαίνει στον αναπτυγμένο κόσμο, θα αποτελέσει και το απαραίτητο υπόβαθρο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας, όπως επισήμανε ο Υφυπουργός κος Δημήτρης Οικονόμου στην παρουσίαση του προγράμματος, με όρους οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικής συνοχής.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού στην Ελλάδα, με το οποίο καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης και περιοχές προς πολεοδόμηση (επεκτάσεις σχεδίων ή νέες αναπτύξεις). Εξάλλου δε νοείται βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ξεκάθαρη θεσμοθέτηση χρήσεων γης. Είναι επίσης απαραίτητο αυτές οι «δεσμεύσεις» που θα προκύψουν ως προς τις χρήσεις γης στην επικράτεια να συνδέονται με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική των περιοχών της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνιστώσες που απαιτεί η επιστήμη του Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα πάει η χώρα επιτέλους μπροστά.
Επομένως, η θεώρηση για τις πόλεις και τον χωρικό σχεδιασμό που θέλουμε και χρειαζόμαστε πρέπει πράγματι να αποτελέσει το επίκεντρο της συζήτησης το αμέσως επόμενο διάστημα, κάτι που ανέφερε στις δηλώσεις του και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κος Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Η συγκυρία είναι θετική, καθώς οι επαγγελματίες μηχανικοί που ειδικεύονται στον σχεδιασμό του χώρου έχουν αποδείξει με την επαγγελματική τους πορεία ότι μπορούν και να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες χωρικές προκλήσεις αλλά και να επιλύσουν τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πολιτείας να σταθούμε όλοι αντάξια στο ύψος της περίστασης και αναγνωρίζοντας το μέγεθος του εγχειρήματος, οι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης δηλώνουμε παρόντες.
Μέσα από τα Συλλογικά μας όργανα, το επιστημονικό δυναμικό των Μηχανικών της Ειδικότητας που ζει και εργάζεται ανά την επικράτεια, δηλώνουμε ότι μπορούμε και επιθυμούμε να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο με την Πολιτεία, τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς, υποστηρίζοντας έμπρακτα, με επιστημονική τεκμηρίωση και την ορθολογική θεώρηση που επιτάσσει η επιστήμη αλλά και έχει ανάγκη ο τόπος μας, το εγχείρημα, όχι μόνο γιατί αφορά εμάς και το επιστημονικό και επαγγελματικό μας αντικείμενο, αλλά γιατί αφορά το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον όλων μας».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: η νέα task force για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό
- ΓΕΩΤΕΕ-ΥΠΕΝ για μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας στα νέα ΤΠΣ
- Οδικά δίκτυα: εμφύλιος μελετητών για τις αμοιβές συγκοινωνιολόγων στα νέα ΤΠΣ
- Επιστημονική επετειακή ημερίδα για την εκτός σχεδίου δόμηση
- ΕΜΠ: διαδικτυακή εκδήλωση για την ενάλια πολιτιστική κληρονομία
- Επιστημονική ημερίδα για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό