ecopress
«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ άδικη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αναίρεση όλων των κινήτρων του ΝΟΚ» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων... ΣΕΠΑΚ: άδικη η απόφαση ΣτΕ για αναίρεση όλων των κινήτρων ΝΟΚ

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ άδικη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αναίρεση όλων των κινήτρων του ΝΟΚ» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ). Εστιάζει «σε μερικές περιπτώσεις υπερβολικής επιχειρηματικής εκμετάλλευση του κινήτρου, με κατακριτέα από όλους αύξηση του ύψους του κτιρίου» και εκφράζει την πίστη του, ότι στην τελική απόφαση του ΣτΕ τον Ιανουάριο «θα επικρατήσει η σοφία και η σφαιρική λογική». 

Στην ανακοίνωση του ΣΕΠΑΚ, που υπογράφει εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πέτρος Παπαϊωάννου, σημειώνονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

Μια ακόμη νωπή ένδειξη της έντονης ανασφάλειας που διακατέχει την Ελληνική οικονομία και την κρατά σε χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης, εμφανίστηκε στις 11/12/24.

Το Συμβούλιο Επικρατείας με Δελτίο Τύπου, ανακοίνωσε την απόφασή του να αναιρέσει τα οικοδομικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία στις οικοδομικές άδειες. Τα κίνητρα αυτά παρέχουν στον κατασκευαστή τη δυνατότητα να κτίσει λίγα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, σε αντιστάθμισμα του κόστους των πρόσθετων υποχρεώσεων που απαιτούνται για την αξιοποίησή τους.

Αυτονόητος στόχος του νομοθέτη ήταν να κτιστούν περισσότερα ενεργειακά κτίρια, τα οποία να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και παράλληλα να αυξηθεί η αναγκαία πλέον φυτεμένη επιφάνεια του αστικού χώρου, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Όπως γίνεται φανερό, τα κίνητρα αυτά υποχρεώνουν τον κατασκευαστή σε πρόσθετες πολυέξοδες επιλογές, για ποιοτικές εφαρμογές που συνήθως αποφεύγονται στις συνήθεις εργολαβικές κατασκευές για μικρομεσαίους πελάτες.

Τέτοιες είναι η ενισχυμένη θερμομόνωση με παράλληλες μηχανολογικού χαρακτήρα επιλογές, που εφαρμόζονται κυρίως για κτίρια ανώτερης ενεργειακής κλάσης και η πρόσθετη φύτευση στους κοινόχρηστους χώρους και στο δώμα με την ειδική τεχνολογία φυτεμένου δώματος.

Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων, με παράλληλη προσπάθεια να μη προκληθεί αύξηση της οικοδομικής κάλυψης, έφερε την ανάγκη αξιοποίησης ως νόμιμη δομημένη επιφάνεια, των εσωτερικών παταριών και των λίγων έξτρα τετραγωνικών μέτρων στο δώμα, που δίνονταν στα παλαιότερα κτίρια για αποθήκες. Αυτή η αξιοποίηση του δώματος, δημιούργησε την αίσθηση παροχής πρόσθετου ορόφου και προκάλεσε σε μερικές περιπτώσεις την υπερβολική επιχειρηματική εκμετάλλευση του κινήτρου, με κατακριτέα από όλους αύξηση του ύψους του κτιρίου. 

Αυτές οι περιπτώσεις που ξεπερνούν το νόμιμο ύψος των κτιρίων και ενοχλούν τα γειτονικά κτίρια που κτιστήκαν χωρίς αυτά τα κίνητρα, έπρεπε να είχαν προβλεφθεί από τον νομοθέτη.

-«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ άδικη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αναίρεση όλων των κινήτρων, που αναστάτωσε ξαφνικά χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων, επιχειρηματιών του κλάδου, μελλοντικούς αγοραστές κατοικιών και εργαζόμενους, λόγω της προβλεπόμενης φυσιολογικής αύξησης των τιμών ακινήτων και της ύφεσης που θα επιφέρει στην κατασκευαστική δραστηριότητα»

Ελπίζουμε όμως ότι μέχρι τον Ιανουάριο που θα δημοσιευτεί η τελική απόφαση, θα γίνουν αντιληπτά όλα τα ανωτέρω και θα επικρατήσει η σοφία και η σφαιρική λογική, ώστε να ενισχυθούν και οι επιδιωκόμενοι ενεργειακοί στόχοι της Πολιτείας και να γίνει ένα σοβαρό βήμα καταπολέμησης της ανασφάλειας που επικρατεί στο χώρο της οικονομίας της χώρας.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας