ecopress
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δημάρχου Πάτρας να μην υπογράψει τη σχετική συμφωνία εμποδίζοντας να φτάσει το φυσικό αέριο στη Πάτρα και τη... ΣΕΒΙΠΑ: ο Δήμος Πατρέων σταματά το φυσικό αέριο, λόγω ιδεολογίας!

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δημάρχου Πάτρας να μην υπογράψει τη σχετική συμφωνία εμποδίζοντας να φτάσει το φυσικό αέριο στη Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα.

Ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ) τονίζει σε ανακοίνωση του ότι «αγωνίζεται να κάνει ευνοϊκότερες τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτές, με το να συμβάλλει ενεργά στην έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

Στην προσπάθεια αυτή, θα θέλαμε συμπαραστάτη το Δήμο Πατρέων, και όχι πηγή άρνησης, προβλημάτων και εμποδίων, στη βάση μιας στείρας ιδεολογικής αντιπαράθεσης, που απορρίπτει κάθε εγχείρημα ουσιαστικής αναβάθμισης της πόλης και της περιοχής μας, όπως πχ στο θέμα του τρένου, του φυσικού αερίου, του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, κ.ά.»

Τι λέει ο Πελετίδης

Σημειώνεται ότι απαντώντας σε έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με επιστολή του στις 21/05/2020 προς τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, σχετικά με την άρνηση του να υπογράψει τη συμφωνία για το φυσικό αέριο ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

«Ως δημοτική αρχή της Πάτρας, υποστηρίζουμε την παροχή του φυσικού αερίου στην πόλη μας και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα, εφόσον αυτή γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας σε φθηνή ενέργεια, θα εγγυώνται την ασφάλεια των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος

Στην επιστολή σας, συνεχίζει ο κ Πελετίδης αναφέρετε ότι με την παρέμβαση που προβλέπεται στο σύμφωνο συνεργασίας, «θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους των πόλεων αυτών, αλλά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους αστικούς ιστούς αυτών, να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο για τις οικιακές και επαγγελματικές τους ανάγκες αντίστοιχα».

Η αλήθεια όμως είναι ότι στις συνθήκες που ζούμε δεν μπορούμε να μιλάμε για κάλυψη των λαϊκών αναγκών με φυσικό αέριο, καθώς το κεφάλαιο και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του, καθορίζουν τις προτεραιότητες για το τι και με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί, ειδικά στο πεδίο της ενέργειας. Αυτοί είναι και οι υπεύθυνοι για τα τεράστια προβλήματα της ενεργειακής φτώχειας που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως».

Ο κ Πελετίδης απορρίπτει τις σχετικές μελέτες και προτάσεις του ΤΕΕ υποστηρίζοντας ότι «εγείρεται σοβαρό ζήτημα ασφάλειας και στις τέσσερεις περιοχές που προτείνονται από το ΤΕΕ, καθώς το Βιοτεχνικό πάρκο Ρίου, η περιοχή «επέκτασης Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης» στο Γλαύκο, η περιοχή παραπλεύρως του χειμάρρου «Χάραδρου» και η περιοχή παραπλεύρως της εθνικής οδού Πατρών Τριπόλεως, βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί καθίστανται ευάλωτοι σε περίπτωση ατυχήματος».

Επίσης ο κ Πελετίδης αρνείται να αναλάβει ευθύνες και αρμοδιότητες  υποστηρίζοντας ότι «από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία αναλαμβάνει να «συντονίσει» το εν λόγω πρόγραμμα, δίνεται στο Δήμο Πατρέων η αρμοδιότητα να δράσει καταλυτικά όσον αφορά στις απαιτούμενες εγκρίσεις/αδειοδοτήσεις και μελέτες, καθώς και να συμβάλει οικονομικά ή με άλλο πρόσφορο τρόπο στην εκπόνηση των μελετών.

Πέραν του γεγονότος ότι ο Δήμος μας δεν έχει ούτε την οικονομική ούτε την τεχνική δυνατότητα να πράξει κάτι τέτοιο, δεν προτιθέμεθα να καταθέσουμε τα χρήματα του πατραϊκού λαού στην κατασκευή υποδομών, οι οποίες (όπως γνωρίζουμε εκτός των άλλων από την πείρα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ κτλ), θα δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε επιχειρηματικούς ομίλους, που θα κερδοσκοπούν πάνω στις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας. Αυτό φαίνεται και με βάση το ποιοι είναι οι «συμβαλλόμενοι» στην εν λόγω σύμβαση, οι οποίοι αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την «υποστήριξη» του εγχειρήματος, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου, ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, συν μία σειρά Ανώνυμες Εταιρείες».

Η ανακοίνωση του ΣΕΒΙΠΑ

Ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ) σημειώνει στην ανακοίνωση του ότι «με έκπληξη πληροφορήθηκε το περιεχόμενο επιστολής του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, με ημερομηνία 21/05/2020, στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αρνείται να υπογράψει το Σύμφωνο Συνεργασίας, για την παροχή φυσικού αερίου.

Επειδή στην επιστολή αυτή, αναφέρεται πως, ένας από τους λόγους άρνησης της Δημοτικής Αρχής να συμμετάσχει σε αυτό το σημαντικό για την περιοχή μας εγχείρημα, είναι ότι, μεταξύ των συμβαλλόμενων στην εν λόγω σύμβαση, είναι και ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, συν μία σειρά Ανώνυμες Εταιρείες, θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ως προς το σκέλος της επιστολής, όπου γίνεται αναφορά στον ΣΕΒΙΠΑ, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε την Δημοτική Αρχή της Πάτρας, ότι, στη ΒΙΠΕ Πατρών, βρίσκονται εγκατεστημένες και λειτουργούν, περίπου 100 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, που απασχολούν μερικές χιλιάδες εργαζόμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων, είναι δημότες Πάτρας ή κατοικούν σε αυτήν.

Απολαμβάνουν δε, υψηλών μισθολογικών δικαιωμάτων και παροχών, που τους δίνουν τη δυνατότητα να έχουν μια αξιοπρεπέστατη ζωή, σε συνθήκες ικανοποιητικές, σε σύγκριση με πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ο ΣΕΒΙΠΑ αγωνίζεται να κάνει ευνοϊκότερες τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας αυτών των εργαζομένων, με το να συμβάλλει ενεργά στην έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

Στην προσπάθεια αυτή, θα θέλαμε συμπαραστάτη το Δήμο Πατρέων, και όχι πηγή άρνησης, προβλημάτων και εμποδίων, στη βάση μιας στείρας ιδεολογικής αντιπαράθεσης, που απορρίπτει κάθε εγχείρημα ουσιαστικής αναβάθμισης της πόλης και της περιοχής μας, όπως πχ στο θέμα του τρένου, του φυσικού αερίου, του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, κ.ά.».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας