ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Σε μία πολλαπλών συμβολισμών πρωτοβουλία, η νεολαία  και  ο ευρωπαϊκός σιδηρόδρομος της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσω της καμπάνιας «Rail... Σιδηρόδρομοι: «Τρένο για το Κλίμα» σφυρίζει για Γλασκώβη και COP26

Της Ντίνας Καράτζιου/

Σε μία πολλαπλών συμβολισμών πρωτοβουλία, η νεολαία  και  ο ευρωπαϊκός σιδηρόδρομος της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσω της καμπάνιας «Rail to the COP». Μία δράση, που βάζει κυριολεκτικά στις ράγες ένα «τρένο για το κλίμα», το οποίο  θα  αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες το Νοέμβριο  και προορισμό τη Γλασκώβη, όπου θα διεξαχθεί η πολυαναμενόμενη Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26). Πως θα πάρετε εισιτήριο για τη Γλασκώβη!

Το «Τρένο για το κλίμα» θα σφυρίξει  από τις Βρυξέλλες, θα περάσει από το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ για να καταλήξει στη Γλασκώβη. Οι επιβάτες του θα παραμείνουν δύο εβδομάδες στη σκοτσέζικη πόλη, όσο θα διαρκέσουν και οι εργασίες της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), σύμφωνα με το περιεκτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η βρετανική προεδρία.

Βιώσιμο ταξιδιωτικό μέλλον

Κι αυτό γιατί η εκστρατεία «Rail to the COP» θέλει να προωθήσει και να διευκολύνει τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο ταξιδιωτικό μέλλον. Και ταυτόχρονα, να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της σιδηροδρομικής βιομηχανίας, των ακτιβιστών για το κλίμα, της νεολαίας και των ευρωπαϊκών κέντρων λήψης αποφάσεων και  χάραξης πολιτικής. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα διοργανωθούν επίσης μια σειρά συζητήσεων και σεμιναρίων για να επιστήσουν την προσοχή στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι σιδηρόδρομοι και τα βιώσιμα ταξίδια στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την κλιματική αλλαγή.

Η πρωτοβουλία

Οι νεαροί ευρωπαίοι επιβάτες δεν σκοπεύουν να απολαύσουν μόνο το ταξίδι μίας απίστευτης διαδρομής. Με σημείο αφετηρίας και το Ευρωπαϊκό Ετος Σιδηροδρόμων, η καμπάνιας «Rail to the COP», θέλει μέσω του ειδικού αυτού δρομολογίου, να « ταξιδέψει» και να θέσει επί τάπητος, όλες τις παράμετρους που συντελούν στη δημιουργίας μίας δίκαιης και βιώσιμης ταξιδιωτικής βιομηχανίας.  Για αυτό και το «Rail to the COP», θέλει να συγκεντρώσει στα βαγόνια του, όσο το δυνατόν πιο  ποικιλόμορφη πιο ευρεία ομάδα από όλη την Ευρώπη:  Νέοι,  επίσημες αντιπροσωπείες,  εμπειρογνώμονες στον τομέα της κινητικότητας, ΜΚΟ και εκπρόσωποι του σιδηροδρομικού τομέα. Με τη διοργάνωση εκδηλώσεων πριν και κατά τη διάρκεια της COP, οι επιβάτες θα μοιραστούν τεχνογνωσία και θα παρουσιάσουν ευκαιρίες προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση για μια βιώσιμη και δίκαιη ταξιδιωτική βιομηχανία. Μέσω της συζήτησης με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επιτελείς της βιομηχανίας οι επιβάτες του «τρένου για το κλίμα, θα  πιέσουν για θεσμικές αλλαγές και θα παρουσιάσουν λύσεις που θα καταστήσουν τα βιώσιμα ταξίδια ευκολότερα και πιο προσβάσιμα, αλλά και  θα ρυθμίζουν  ρυπογόνες ταξιδιωτικές πρακτικές.

Πρωτεργάτης ο Ευρωπαϊκός Σιδηρόδρομος

Η «Rail to the COP» πραγματοποιείται με τη στήριξη της Κοινότητας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER) –(Community of European Railway and Infrastructure Companies), των σιδηροδρομικών εταιρειών  NS, η Eurostar, η Avanti West Coast, την εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρομικής υποδομής στην Ολλανδία Prorail αλλά και τον ολλανδικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Youth for Sustainable Travel (YFST), μία οργάνωση νέων που στοχεύει στην προώθηση βιώσιμων ταξιδιών και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Στήριξη της Κομισιόν

Το γεγονός της καμπάνιας «Rail to the COP», στηρίζεται προφανώς απεριόριστα από την Κομισιόν και ως προς αυτό, είναι χαρακτηριστική η σχετική δήλωση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κ. Frans Timmermans.  «Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από το να ταξιδεύετε με τρένο σε μια διεθνή σύνοδο κορυφής για το κλίμα; Το τρένο είναι βιώσιμο και παρέχει μεγάλη άνεση, είτε ταξιδεύετε για δουλειά είτε για αναψυχή. Όλο και περισσότεροι επιβάτες στην Ευρώπη αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα του σιδηροδρομικού ταξιδιού. Θέλουμε να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό τα επόμενα χρόνια, για παράδειγμα, διπλασιάζοντας τον αριθμό της κυκλοφορίας τρένων υψηλής ταχύτητας και διευκολύνοντας ακόμη πιο τα διεθνή σιδηροδρομικά ταξίδια. Ανυπομονώ πραγματικά να φύγω για γλασκώβη με τρένο με την αντιπροσωπεία μας

Εισιτήρια για Γλασκώβη

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ή θέλουν να οργανώσουν τη δική τους ομάδα που θα ταξιδέψει με το «Τρένο για το κλίμα»  μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ή να επικοινωνήσουν με την ομάδα του «Rail to the COP» στην εξής διεύθυνση. info@railtothecop.com.

Μπορούν επίσης να δούμε περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας