ecopress
Συνεχίζεται το σίριαλ με τα ύψη των κτιρίων και τις οικοδομικές άδειες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς αφενός μεν πέρασε για μια ακόμη φορά... Σίριαλ με ύψη κτιρίων και οικοδομικές άδειες στο κέντρο της Αθήνας

Συνεχίζεται το σίριαλ με τα ύψη των κτιρίων και τις οικοδομικές άδειες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς αφενός μεν πέρασε για μια ακόμη φορά άπρακτη η προθεσμία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος και το ΥΠΕΝ έδωσε τρίμηνη παράταση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών σε Μακρυγιάννη – Κουκάκι.

Παράλληλα έρχονται στην επιφάνεια καταγγελίες και διαπιστώσεις,  σύμφωνα με τις οποίες στο κέντρο της Αθήνας –εκτός από του Μακρυγιάννη και το Κουκάκι, όπου έχει επιβληθεί αναστολή- εξακολουθεί να εκδίδει η Πολεοδομία της Αθήνας, άδειες για εννεαώροφα και οκταώροφα κτίρια παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τρίμηνη παράταση

Συγκεκριμένα από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώθηκε ότι «με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρη Οικονόμου, παρατείνεται για τρεις μήνες (ως τις 11/03/2021) η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων.

Όπως ορίζεται στην απόφαση, η αναστολή λήγει αυτοδικαίως, εάν πριν τη λήξη της εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) καθορισμού των όρων δόμησης της περιοχής, το οποίο στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)».

Άδειες για ψηλά κτίρια

Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή» εξακολουθούν να εκδίδονται για εννεαώροφα και οκταώροφα κτίρια από την Πολεοδομία της Αθήνας άδειες με τα ύψη του νέου οικοδομικού κανονισμού (έως 32 μέτρα), με αποτέλεσμα να κατατίθενται νέες προσφυγές στα δικαστήρια και να «παγώνει» η εκτέλεση οικοδομικών αδειών.

-«Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει σταλεί εγκύκλιος στην πολεοδομία, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπερισχύει ο νέος οικοδομικός κανονισμός», λέει ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, νομικός, που εκπροσώπησε την Ελληνική Εταιρεία και τους υπόλοιπους προσφεύγοντες στην υπόθεση Μακρυγιάννη. «Οι εργολάβοι είναι έξαλλοι, οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι να κάνουν και τελικά οι μόνοι ωφελημένοι είμαστε εμείς οι δικηγόροι!».

Η υπόθεση του ανώτατου ύψους των κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας άνοιξε με αφορμή τις προσφυγές ενάντια σε δύο οικοδομικές άδειες για κτίρια άνω των 30 μέτρων κοντά στην Ακρόπολη.

Μετά την απόφαση (705/2020) της ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, με την οποία οι άδειες ακυρώθηκαν, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι θα αναθεωρήσει τους όρους δόμησης στις περιοχές Μακρυγιάννη και Κουκακίου και για τον λόγο αυτό επέβαλε αναστολή δόμησης, η οποία λήγει στις 11 Δεκεμβρίου (το νέο προεδρικό διάταγμα για την περιοχή ακόμα αγνοείται).

Η απόφαση του ΣτΕ επηρέασε και άλλες δίκες – χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφαση (1701/20) του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία ακυρώνεται οικοδομική άδεια του 2018 για πολυώροφο κτίριο στην οδό Ζήτρου στου Μακρυγιάννη ως προς το ανώτατο ύψος του. Όμως η απόφαση (705/2020) της ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου δεν αφορούσε μόνο τις δύο περιοχές, αλλά γενικώς τα ύψη των κτιρίων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, στις οποίες με το ίδιο προεδρικό διάταγμα το ανώτατο ύψος θα έπρεπε να είναι τα 21 μέτρα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας