ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νέο πνεύμα ορθολογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των θεμάτων πυροπροστασίας των κτιρίων και καλής συνεργασίας με τους φορείς των μηχανικών φαίνεται ότι... ΣΜΗΒΕ- Πυροσβεστική: Στο τραπέζι των λύσεων τα θέματα πυροπροστασίας κτιρίων  

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέο πνεύμα ορθολογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των θεμάτων πυροπροστασίας των κτιρίων και καλής συνεργασίας με τους φορείς των μηχανικών φαίνεται ότι διαπνέει τη νέα  ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το πνεύμα καλής συνεργασίας πυροσβεστικής και μηχανικών ήδη δόθηκε άμεση λύση παράτασης των πιστοποιητικών πυροπροστασίας, λόγω κορονοϊού, αναβαθμίστηκε ψηφιακά η συνεργασία μεταξύ πυροσβεστικής και μηχανικών για την διεκπεραίωση μελετών και την έκδοση πιστοποιητικών ενώ μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου των δύο πλευρών και το θέμα του άδικου καταλογισμού στους μηχανικούς διαχρονικών ευθυνών, που δεν τους αναλογούν λόγω της υπογραφής τους στην έκδοση Πιστοποιητικών.  Συγκεκριμένα:

 • Με ικανοποίηση από τον τεχνικό κόσμο γίνεται δεκτή η απόφαση του Αρχηγού του  Πυροσβεστικού Σώματος  Στέφανο Κολοκούρη, με την οποία, λόγω της υγειονομικής κρίσης και των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, παρατείνεται η ισχύς των πιστοποιητικών ενεργητικής  πυροπροστασίας επιχειρήσεων – εγκαταστάσεων (οικονομικών δραστηριοτήτων) που λήγουν μετά την 16.3.2020 αυτοδικαίως μέχρι 30.6.2020 (δείτε ακολούθως ολόκληρη την απόφαση).
 • Θετικό δείγμα αποτελεσματικής συνεργασίας Πυροσβεστικού Σώματος και Μηχανικών του τελευταίου διαστήματος αποτελεί  η άμεση ανταπόκριση του Σπυρίδωνα Βαρσάμη, Υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος Συντονιστή επιχειρήσεων Β. Ελλάδος  σε αίτημα που τέθηκε από την διοίκηση του  Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Βορείου Ελλάδας (ΣΜΗΒΕ), σε συνέχεια συνάντησης τους στην Θεσσαλονίκη, για την αποστολή παρατηρήσεων μελετών αλλά και διαδικασιών έκδοσης Πιστοποιητικού στους αρμόδιους μηχανικούς μέσω mail, καθώς η διαδικασία αυτή εξυπηρετεί εξοικονόμηση σημαντικού χρόνου ιδιωτών μηχανικών αλλά και αξιωματικών ελεγκτών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παρεμβάσεις

H διοίκηση του ΣΜΗΒΕ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Χομσίογλου στο ecopress παρακολουθεί στενά τα θέματα ενδιαφέροντος των μηχανικών μελών του, όσον αφορά τις τεχνικές και θεσμικές προβλέψεις έργων και προγραμμάτων, προθεσμίες φακέλων και παρεμβαίνει καθημερινά, ιδίως την κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας,  για την ορθή εξέλιξη και αντιμετώπιση τους, ενώ στο πλαίσιο ολοκληρωμένου προγράμματος δραστηριοτήτων που έχει αναλάβει  ο  ΣΜΗΒΕ, πρόσφατα είχε σειρά παρεμβάσεων σχετικά με την πυροπροστασία και την λειτουργία των αντίστοιχων Γραφείων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αίτημα τροποποίησης της 13ης Πυροσβεστικής διάταξης

Στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των θεμάτων που θέτει ο ΣΜΗΒΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσει με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι το … φλέγον για τους Μηχανικούς θέμα της εφαρμογής της 13ης Πυροσβεστικής Διάταξης. Σημειώνεται σχετικά ότι μηχανικοί σύρονται πολύ συχνά σε Πειθαρχικά Συμβούλια και σε δικαστικές διαδικασίες καθώς τους αποδίδονται άδικα ευθύνες που δεν τους αντιστοιχούν μέσω υπευθύνων δηλώσεων για την έκδοση Πιστοποιητικών. Ζητείται η τροποποίηση της Διάταξης αυτής και δηλώνεται η διαθεσιμότητα του Συλλόγου για την υποβολή ρεαλιστικών προτάσεων.

Σε πρόσφατη επιστολή του, προς  τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. κ. Στέφανο Κολοκούρη, με θέμα: «Εφαρμογή 13ης Πυροσβεστικής διάταξης», το ΔΣ του ΣΜΗΒΕ σημειώνει σχετικά τα ακόλουθα:

-«Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ, αρχικά σας εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως νέος Αρχηγός του Π.Σ.. Σεβόμενοι τον θεσμικό σας ρόλο και την μεγάλη προσφορά του Πυροσβεστικού Σώματος προς την κοινωνία, απευθυνόμαστε σε εσάς εκπροσωπώντας τον πολυπληθέστερο κλάδο μηχανικών της χώρας, κατεξοχήν αρμοδίων τεχνικών επιστημόνων ως προς το γνωστικό αντικείμενο και την επαγγελματική ενασχόληση στα θέματα Πυροπροστασίας.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην εφαρμογή της 13ης Πυροσβεστικής Διάταξης. Κατά τη διαδικασία της εν λόγω διάταξης προβλέπεται, προκειμένου για την έκδοση πιστοποιητικού πυροπροστασίας, η κατάθεση στα αρμόδια γραφεία πυρασφάλειας υπεύθυνης δήλωσης αρμόδιου μηχανικού (Μηχανολόγου – Ηλεκτρολόγου) σχετικά με την τήρηση και την ορθή λειτουργία των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας.

Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς αποδίδονται ευθύνες κατά την διάρκεια των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιούνται που δεν αντιστοιχούν στις ευθύνες των μηχανικών. Ο εξοπλισμός και τα μέσα πυροπροστασίας, αλλά και η τελική μορφή και διακόσμηση των χώρων της επιχείρησης δύναται και αλλάζει πολύ συχνά, χωρίς να υπάρχει σχετική ενημέρωση του μηχανικού από τον ιδιοκτήτη.

Είναι προφανές ότι οι μηχανικοί δεν δύνανται να επισκέπτονται τακτικά ή /και καθημερινά τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν χορηγήσει υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν συνεχίζει να ισχύει η στιγμιαία κατάσταση που αποτυπώνεται και βεβαιώνεται, με την μελέτη και την υπεύθυνη δήλωση.

Επιπλέον δεν εξυπηρετούν, πέραν μιας στείρας γραφειοκρατικής διαδικασίας, τον σκοπό που υπηρετούμε όλοι μας, δηλαδή τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών.

Είναι απαράδεκτο και άκρως μειωτικό ως προς την αξιοπρέπεια των μηχανικών, το γεγονός ότι σύρονται καθημερινά σε αίθουσες πειθαρχικών συμβουλίων και σε ακροαματικές διαδικασίες δικαστηρίων για θέματα τα οποία ούτε στο παραμικρό δε βρίσκονται υπό την  ευθύνη τους και εποπτεία τους.

Κάθε αλλαγή – τροποποίηση των μέσων Πυροπροστασίας και της μορφής των χώρων της επιχείρησης οφείλει να βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην ευθύνη του ιδιοκτήτη – εκμεταλλευτή  της επιχείρησης.

Για τον σκοπό αυτό ζητούμε την τροποποίηση της σχετικής διάταξης με κατάργηση των διαχρονικών ευθυνών της υπεύθυνης δήλωσης μηχανικού και ισχύ αυτής μόνο κατά την ημέρα υπογραφής της.

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ, ευελπιστώντας στην κατανόηση του δίκαιου αιτήματος μας και με πνεύμα αμοιβαίας εποικοδομητικής συνεργασίας, την οποία επανειλημμένα έχουμε επιδείξει, σας δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε στη διάθεση σας να συνεισφέρουμε με την εμπειρία που διαθέτουμε στην σύνταξη μιας νέας Πυροσβεστικής Διάταξης για τον εν λόγω θέμα. Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση παραμένουμε στην διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινίσεις».

Η απόφαση: Παράταση  πιστοποιητικών  πυροπροστασίας

Η απόφαση με θέμα: «Παράταση ισχύος πιστοποιητικών (ενεργητικής) πυροπροστασίας και συναφή ζητήματα» έχει ως εξής:

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου 167, παρ. 1 του ν. 4662/2020 «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» (Λ’ 27) β. Της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α’ 64).

γ. Της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α’ 55).

δ. Της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α’ 42).

ε. Της υπ’ αριθ. 15848 οικ. Φ.215.4/15.3.2020 Απόφασης Αρχηγού Π.Σ. «Λειτουργία Πυροσβεστικού Σώματος – Κατεπείγοντα μέτρα λόγω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ της COVID-19»

στ. Της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας κτιρίων και εγκαταστάσεων, όπως απεικονίζεται στο υπ’ αριθ. 73841 Φ.701.1/18.11.2019 έγγραφο Α.Π.Σ. «Διάγραμμα ισχύουσας νομοθεσίας πυρασφάλειας» (ΑΔΑ: ΩΠ8Φ46ΜΤΛΒ-9Χ8).

ζ. Της υπ’ αριθ. 13/2013 Πυροσβεστικής Διάταξης «Απλοποίηση διαδικασίας χορήγησης πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας σε επιχειρήσεις- εγκαταστάσεις και τροποποίηση της υπ’ αριθ. 12/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης» (Β’ 1586).

η. Της υπ’ αριθ. 12/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης «Καθιέρωση βιβλίου ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας των επιχειρήσεων – εγκαταστάσεων» (Β’ 1794), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 1. Την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και των υπαλλήλων του Δημοσίου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και αποφυγής και περιορισμού διάδοσής του.
 2. Το γεγονός ότι το πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας (χορήγηση – ανανέωση – χρονική διάρκεια ισχύος του), και το βιβλίο ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, αποτελούν κατ’ εφαρμογή κανονιστικών διατάξεων απαιτούμενα δικαιολογητικά για την λειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων (άδεια/έγκριση/γνωστοποίηση λειτουργίας).
 3. Το γεγονός ότι υφίσταται ανάγκη παράτασης της χρονικής διάρκειας ισχύος των πιστοποιητικών (ενεργητικής) πυροπροστασίας και εφοδιασμό με βιβλίο ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας των οικονομικών δραστηριοτήτων που υποχρεούνται στην ανανέωση και εφοδιασμό αυτών, στις οποίες επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν κρατικής εντολής.
 4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και αποκλειστικά στο πλαίσιο λήψης μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού και θέσπισης παράτασης ισχύος απαιτούμενων εγγράφων από την ισχύουσα νομοθεσία πυρασφάλειας οικονομικών δραστηριοτήτων, που επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν κρατικής εντολής:

 1. Παρατείνεται η ισχύς των πιστοποιητικών (ενεργητικής) πυροπροστασίας επιχειρήσεων – εγκαταστάσεων (οικονομικών δραστηριοτήτων) που λήγουν μετά την 16.3.2020 αυτοδικαίως μέχρι 30.6.2020.
 2. Παρατείνεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων – εγκαταστάσεων (οικονομικών δραστηριοτήτων) που υποχρεούνται μετά την 16.3.2020 για εφοδιασμό με βιβλίο ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, μέχρι 30.6.2020.
 3. Αναστέλλεται έως και την 30.6.2020 η εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 13/2013 Πυροσβεστικής Διάταξης (Β’1584), Εξαιρουμένης της ρητής πρόβλεψης μη απαίτησης χορήγησης στην ισχύουσα νομοθεσία, στις περιπτώσεις μη ύπαρξης αδειοδοτούσας Αρχής ή απαίτησης άλλης αρμόδιας Αρχής, το πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας χορηγείται κατόπιν υποβολής αιτήματος του ιδιοκτήτη -εκμεταλλευτή της επιχείρησης – εγκατάστασης».
 4. Οι ως άνω ρυθμίσεις (παρ. 1 έως και 3), δεν απαλλάσσει τους φορείς των επιχειρήσεων – εγκαταστάσεων αυτών από την τήρηση των υποχρεώσεων σχετικά με την πυροπροστασία, ήτοι τη λήψη, τήρηση, συντήρηση και καλή λειτουργία των απαιτούμενων από την κείμενη νομοθεσία μέτρων και μέσων πυροπροστασίας.
 5. Μετά το πέρας ισχύος της παρούσας, επανέρχονται σε ισχύ οι πάγιες κατά περίπτωση προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης και ανανέωσης του πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας, τη χρονική διάρκειά τους, καθώς και τον εφοδιασμό με βιβλίο ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας.
 6. Η παρούσα να αναρτηθεί στην κεντρική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας του Πυροσβεστικού Σώματος www.fireservice.gr καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εξασφαλιστεί αποτελεσματικά ο σκοπός για τον οποίο εκδίδεται η παρούσα απόφαση. Με μέριμνα των Διοικητών των Π.Υ.Ν να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο σε κάθε Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η παρούσα να αναρτηθεί σύμφωνα με την Εγκύκλιο 54/Α.Π.Σ.

Αποφασίζουμε

Ο Αρχηγός

Στέφανος Κολοκούρης Αντιστράτηγος ΠΣ»

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας