ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Δραματική προειδοποίηση για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους μηχανικούς,  τεχνίτες και των άλλων ειδικοτήτων σε αυτές αλλά και συνολικά για το... «SOS» από ΠΕΣΕΔΕ: οι κατασκευές θα πληρώσουν ακριβά την υγειονομική κρίση!

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Δραματική προειδοποίηση για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους μηχανικούς,  τεχνίτες και των άλλων ειδικοτήτων σε αυτές αλλά και συνολικά για το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου απευθύνει η ΠΕΣΕΔΕ με νέα επιστολή της προς το υπουργείο Υποδομών, ζητώντας άμεση αναστολής λειτουργίας όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

mixanikoi

Στην επιστολή της ΠΕΣΕΔΕ, τονίζεται ότι:  «Η λειτουργία των εργοταξίων των εργοληπτικών επιχειρήσεων δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό, δεν θα είναι δυνατή η τήρηση των όρων των δημοσίων συμβάσεων από μεριάς των Αναδόχων και τέλος, αλλά πιο σημαντικό, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις φέρουν την ευθύνη για την Υγεία και Ασφάλεια του προσωπικού τους, την οποία αδυνατούν να εξασφαλίσουν, λόγω της  επιθετικότητας και της άμεσης μεταδοτικότητας του COVID-19 και  λόγω των συνθηκών εργασίας».

Έκδοση υπουργικής εγκυκλίου

Η πρόεδρος της ΠΕΣΔΕ Μαρία Τσιομπάνου δήλωσε στο ecopress  ότι «αν και στους νέους ΚΑΔ, που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται  οι κατασκευαστικές δραστηριότητες,  η λύση δεν μπορεί να είναι απλώς και μόνον η ένταξη τους στη λίστα μέτρων στήριξης ούτε η μονομερής εκ μέρους των εταιριών αναστολή των εργασιών λόγω ανωτέρας βίας,  διότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις προκύπτουν δυσεπίλυτα θέματα ερμηνείας της νομοθεσίας και προβλημάτων, που θα έχουν επιπτώσεις στην εξέλιξη των έργων και στις εργοληπτικές επιχειρήσεις»

Η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ τονίζει ότι «η λύση, που προτείνεται προς το υπουργείο Υποδομών είναι η έκδοση υπουργικής εγκυκλίου για αναστολή λειτουργιάς των εργοληπτικών επιχειρήσεων,  καθώς και αποφάσεις  ειδικής μέριμνας για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς προσωρινής αναστολής  λειτουργίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων».

Η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ τονίζει επίσης ότι «χρειάζεται άμεση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος, ώστε να προστατευτεί από τις νέες άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της υγειονομικής κρίσης συνολικά ο κατασκευαστικός κλάδος, που βγαίνει αποδεκατισμένος από την δεκαετή οικονομική κρίση και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες εργοληπτικές  επιχειρήσεις, που αποτελούν το 93% του κλάδου και της κατασκευαστικής αγοράς».

Ανακοίνωση ΠΕΣΕΔΕ

Η ανακοίνωση, με θέμα  «αίτημα αναστολής λειτουργίας όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων λόγω της υγειονομικής κρίσης κατέθεσε η ΠΕΣΕΔΕ» έχει ως εξής:

-«Να ληφθεί κεντρική απόφαση προσωρινής αναστολής λειτουργίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων, προτείνει στην Κυβέρνηση η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτικών Επιχειρήσεων με έγγραφό της προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ιώαννη Βρούτση.

Πρόκειται για τη 2η σχετική επιστολή της ΠΕΣΕΔΕ, σε συνέχεια προηγούμενης έγγραφης διατύπωσης του ιδίου αιτήματος, στις 17 Μαρτίου, επί της οποίας δεν υπήρξε η προσδοκώμενη αντίδραση από την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, η διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ επισημαίνει: «Σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία των μελών μας – εργοληπτικών επιχειρήσεων – όλης της Χώρας  για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε κάθε φύσεως τεχνικά έργα  και να επαναδιατυπώσουμε το αίτημά μας για  έκδοση υπουργικής εγκυκλίου για ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ των εργοληπτικών επιχειρήσεων καθώς και αποφάσεις  ειδικής μέριμνας για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς προσωρινής αναστολής  λειτουργίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων.»

Επικαλείται δε:

  • την εφαρμογή των νέων μέτρων για απαγόρευση κυκλοφορίας
  • την υπολειτουργία των Αναθετουσών Αρχών
  • την αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων – προμηθευτών μας
  • την απροθυμία του εργατοτεχνικού δυναμικού μας να προσέλθει στον τόπο εργασία τους και
  • την πρόσφατη ΠΝΠ (ΦΕΚ68/20.03.2020),

Και προσθέτει: «Η λειτουργία των εργοταξίων των εργοληπτικών επιχειρήσεων δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό, δεν θα είναι δυνατή η τήρηση των όρων των δημοσίων συμβάσεων από μεριάς των Αναδόχων και τέλος, αλλά πιο σημαντικό, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις φέρουν την ευθύνη για την Υγεία και Ασφάλεια του προσωπικού τους, την οποία αδυνατούν να εξασφαλίσουν λόγω της  επιθετικότητας και της άμεσης μεταδοτικότητας του COVID-19 και  λόγω των συνθηκών εργασίας.

Θυμίζουμε, ότι η ΠΕΣΕΔΕ, ήδη από τις 13 Μαρτίου, με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει θέσει τα μέλη της στη διάθεση των αρμοδίων αρχών, για την παροχή υπηρεσιών χωρίς εργολαβικό όφελος, σε οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη απαιτηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού, είτε σε επίπεδο μελέτης, είτε σε επίπεδο κατασκευής».

ΣΑΤΕ

Από την πλευρά του ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμός Τεχνικών Εταιρειών) δεν απαιτεί την υποχρεωτική διακοπή όλων των έργων, αλλά ζητεί να παρασχεθεί η δυνατότητα σε κάθε εταιρεία, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του έργου, να μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει εάν απαιτείται, ή όχι διακοπή ή παράταση των εργασιών. Επίσης, ζητείται να ενταχθούν και οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις δημοσίων έργων στους άμεσα και σοβαρά πληττόμενους κλάδους.

Με τη σειρά του, το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ), που εκπροσωπεί ευρύτερα τον κατασκευαστικό κλάδο, κατέθεσε δέσμη μέτρων για τη στήριξη των εταιρειών, όπως αύξηση του χρόνου υποβολής προσφορών και παράταση των εν εξελίξει διαγωνισμών και συμβάσεων, ταχεία έγκριση διαδικασιών για την έγκριση πληρωμών, χορήγηση προκαταβολών και αναστολή καταβολής προμήθειας εγγυητικών. Όσον αφορά τα εργοτάξια, το ΕΣΒΥΚ ζητεί την αναγνώριση της υπολειτουργίας ή και αναστολής λειτουργίας των εργοταξίων.

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας