ecopress
«Δεν μπορεί το κράτος να παραλογίζεται. Από τη μια να θεωρεί το επίπεδο σπουδών των μηχανικών κορυφαίο και να τους αναγνωρίζει Integrated Master τις... Στα δικαστήρια η εξομοίωση αποφοίτων Πολυτεχνείων- Κολεγίων

«Δεν μπορεί το κράτος να παραλογίζεται. Από τη μια να θεωρεί το επίπεδο σπουδών των μηχανικών κορυφαίο και να τους αναγνωρίζει Integrated Master τις 5ετείς σπουδές από την άλλη να θέλει να τις εξομοιώσει με τις 3ετείς σπουδές, που έχουν κάποια κολέγια. Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Αν όχι, υπάρχει και η Δικαιοσύνη. Έχει ξανασυμβεί, άλλωστε. Θα δικαιωθούμε…»

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στο πλαίσιο συνέντευξης του συνέντευξή του στην «Realnews»  και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Χριστούλια.

Συγκεκριμένα σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος του ΤΕΕ απάντησε ως εξής:

Αντιδράσατε έντονα ως ΤΕΕ και στο θέμα της επαγγελματικής εξομοίωσης των αποφοίτων των κολεγίων με τους πτυχιούχους πανεπιστημίων. Γιατί;

-“Να διευκρινίσω δεν έχουμε κανένα πρόβλημα τους αποφοίτους ιδρύματος, οποιουδήποτε επιπέδου. Ίσα-ίσα, το ΤΕΕ πιστεύει στην ανάγκη εμβάθυνσης της αγοράς εργασίας. Αντί δηλαδή η πολιτεία να προσπαθεί κατά περιόδους δώσει δικαιώματα στα χαρτιά, να ανωτατοποιήσει σπουδές που δεν είναι ανώτατες, θα έπρεπε να κάνει το αυτονόητο: να δημιουργήσει πλαίσιο όπου ο καθένας έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις στην αγορά ανάλογα με το επίπεδό του. Σας θυμίζω ότι επί ημερών μου τα όργανα του ΤΕΕ αποφάσισαν να ανοίξουν τα μητρώα για τους αποφοίτους ΤΕΙ.

Εμείς στο ΤΕΕ μιλάμε συνεχώς για το επίπεδο τεχνικής ευθύνης σε κάθε επάγγελμα. Η αυθαίρετη εξομοίωση τίτλων σπουδών στα χαρτιά οδηγεί μόνο στην επιστημονική εξαθλίωση του τεχνικού κόσμου και εντέλει στην οικονομική φτώχεια όλους τους επιστήμονες – και τους διπλωματούχους και όσους προσδοκούν να ανέβουν με αυτές τις ρυθμίσεις”.

-Μα δεν έχουν σπουδάσει και αυτοί μια επιστήμη; Μήπως απλώς προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τη συντεχνία σας;

-“Όχι, καθόλου. Διότι, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, δεν είναι δυνατόν να έχουν την ευθύνη για έργα που μπορεί να σώσουν ή να πάρουν ζωές επαγγελματίες χωρίς προσόντα. Γι’ αυτό σε όλο τον κόσμο υπάρχουν νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Διότι στις σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες βασική υποχρέωση κάθε κράτους είναι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα βασικότερα εκ οποίων είναι η ζωή των πολιτών και η περιουσία τους. Δεν διανοείται κανείς να πάει σε «γιατρό» που δεν έχει σπουδάσει ιατρική. Ποιος, άραγε, θα εμπιστευτεί πραγματικά να του χτίσει το σπίτι ένας άνθρωπος που δεν έχει πλήρη γνώση; Και ποιο κράτος μπορεί λογικά να υποστηρίξει ότι θα φτιάξει υποδομές, όπως νοσοκομεία, γέφυρες, λιμάνια, χωρίς ο υπεύθυνος να έχει τα απαραίτητα προσόντα; Ο καθένας μπορεί να έχει μάθει, να έχει σπουδάσει, αν θέλετε, κάτι. Ακόμη και να έχει ένα πτυχίο. Εμείς θυμίζουμε σε όλους ότι τα Πολυτεχνεία και οι Πολυτεχνικές Σχολές δεν δίνουν πτυχία, δίνουν διπλώματα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο χρόνο σπουδών, περισσότερα μαθήματα, εργαστήρια, διεπιστημονική προσέγγιση. Να το πω απλά. Άλλο 3 χρόνια σπουδών, άλλο 4, άλλο 5. Και άλλο το επίπεδο των ιδρυμάτων. Και δεν μπορεί το κράτος να παραλογίζεται. Από τη μια να θεωρεί το επίπεδο σπουδών των μηχανικών κορυφαίο και να τους αναγνωρίζει Integrated Master τις 5ετείς σπουδές από την άλλη να θέλει να τις εξομοιώσει με τις 3ετείς σπουδές, που έχουν κάποια κολέγια. Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Αν όχι, υπάρχει και η Δικαιοσύνη. Έχει ξανασυμβεί, άλλωστε. Θα δικαιωθούμε…”

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας