ecopress
Με επιστολή της προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η διοίκηση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) αντιδρά στο γεγονός ότι έχουν σταματήσει... Στάση πληρωμών από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ στα μικρά και μεσαία έργα

Με επιστολή της προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η διοίκηση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) αντιδρά στο γεγονός ότι έχουν σταματήσει οι πληρωμές από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ολοκληρωμένα, εν εξελίξει και νέα έργα  με αποτέλεσμα να απειλείται η πορεία των έργων και η βιωσιμότητα πολλών, ιδίως μικρών και μεσαίων εργοληπτικών, εταιριών και ζητά  επείγουσα λύση.

Στην επιστολή του ΣΑΤΕ, που υπογράφουν ο πρόεδρος Ζαχαρίας Αθουσάκης και ο γενικός γραμματέας Βασίλειος Θεοδωρόπουλος, με θέμα: «Απλήρωτοι λογαριασμοί έργων ΠΔΕ και ΕΣΠΑ», η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και κοινοποιείται στον Γενικό Γραμματέα  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο σημειώνονται τα ακόλουθα:

-«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πολυάριθμες και έντονες διαμαρτυρίες από τις εταιρείες – μέλη μας, διαπιστώνουμε κατά το χρονικό διάστημα των πρόσφατων τριών μηνών ότι πολλοί λογαριασμοί έργων ΕΣΠΑ παραμένουν απλήρωτοι, ειδικά στην περίπτωση έργων μικρού και μεσαίου προϋπολογισμού.

Δυσχερέστερη είναι η κατάσταση στα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, καθώς το πρόβλημα μη πληρωμής λογαριασμών διαρκεί από την προηγούμενη χρονιά.

Από τις συνεχείς διαμαρτυρίες μελών μας προκύπτει ότι τα εν λόγω έργα – με τους απλήρωτους επί σειρά μηνών λογαριασμούς – έχουν δημοπρατήσει Περιφέρειες και Δήμοι, δηλαδή, έργα που κατά τεκμήριο έχουν αναλάβει να εκτελέσουν μεσαίες και μικρές εργοληπτικές εταιρείες, μέλη μας.

Παράλληλα, μεγάλη είναι η αναστάτωση των εργοληπτικών εταιρειών, που ενώ έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι σε έργα που ανέμεναν να συμβασιοποιηθούν πληροφορούνται ότι αίρεται η δυνατότητα χρηματοδότησής τους με την απένταξη αυτών από το ΕΣΠΑ.

Παρόμοια, είναι και η αντίδραση των μελών μας όταν διαπιστώνουν αναντιστοιχία δημόσιων τοποθετήσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας και της πραγματικότητας που υφίστανται αναφορικά με την μη ένταξη των συνεχιζόμενων έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Με δεδομένα ότι:

α) οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται σε δεινότατη οικονομική θέση λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών των δομικών υλικών, της εργασίας και της ενέργειας, που παρατηρούνται συνεχώς τα τελευταία έτη,

β) ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τη νόμιμη αναθεώρηση από το 1ο τρίμηνο 2022 και εντεύθεν, που θα αποζημίωνε για αυτές τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος κατασκευής των έργων,

γ) οι περισσότερες Τεχνικές Εταιρείες βρίσκονται – χωρίς δική τους ευθύνη – μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και συνεργατών τους καθώς και τις αμοιβές των προμηθευτών τους κ.ο.κ. διακινδυνεύοντας τόσο την ομαλή ροή κατασκευής των έργων όσο και τη βιωσιμότητα των εταιρειών τους.

Με δεδομένο ότι η τραπεζική χρηματοδότηση των εταιρειών αυτής της κλίμακας είναι ουσιαστικά κλειστή – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις σε διάφορα fora και ομιλίες τόσο των εκπροσώπων του τραπεζικού κλάδου όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας – ο κίνδυνος τα έργα να διακοπούν οριστικά είναι υπαρκτός και όχι θεωρητικός.

Σημειώνουμε ιδιαιτέρως ότι οι εταιρείες-μέλη μας ουδέποτε ενημερώθηκαν ότι δεν θα πληρωθούν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των έργων και κατά συνέπεια αδυνατούν εκ των υστέρων να ενσωματώσουν στον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρακαλούμε για την άμεση και οριστική επίλυση του οξύτατου προβλήματος και τη δυνατότητα συνάντησής μας για την καλύτερη ενημέρωσή μας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας