ΣτΕ: Απόφαση- καταπέλτης για εκπρόθεσμες αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 7 Σεπτεμβρίου 2019 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Απόφαση- καταπέλτη για τους ιδιοκτήτες, που δεν έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμες δηλώσεις αντίρρησης στους δασικούς χάρτες, πριν αυτοί κυρωθούν εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με βάση την απόφαση του ΣτΕ χάνει τη δυνατότητα μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών, που δεν έχει υποβάλλει εμπρόθεσμη αντίρρηση στους δασικούς χάρτες ακόμη και όταν υπάρχουν ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά τεκμήρια, να διεκδικήσει σε επόμενο στάδιο της κύρωσης του Δασικού Χάρτη την περιουσία του έναντι του Δημοσίου.
Ειδικότερα η απόφαση του ΣτΕ, που εκδικάστηκε και εκδόθηκε με πρόεδρο τον Ι. Μαντζουράνη και εισηγήτρια την Π. Καρλή καταρρίπτει το επιχείρημα προσφυγής περί ελλιπούς και καθυστερημένης ενημέρωσης ιδιοκτητών να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στον δασικό χάρτη, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία «προβλέπει διατυπώσεις ευρείας δημοσιότητας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών προτού αυτοί κυρωθούν, ώστε να ασκηθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου τους, οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρεται ότι γνωρίζουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών και, επομένως, την επικείμενη κύρωσή τους».
Η ίδια απόφαση υπογραμμίζει ότι «η προθεσμία ασκήσεως αιτήσεως ακυρώσεως κατά της κύρωσης του μη αμφισβητηθέντος με αντιρρήσεις δασικού χάρτη, η κατάρτιση και ανάρτηση του οποίου είναι γνωστή στον ενδιαφερόμενο λόγω της προηγηθείσης δημοσιότητας, κινείται από τη δημοσίευση της κυρωτικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Ελλιπείς διαδικασίες
Η απόφαση του ΣτΕ διαχωρίζει και αναγνωρίζει τις περιπτώσεις για τις οποίες «δεν έχουν τηρηθεί ή υπήρξαν ελλιπείς ή μη προσήκουσες, οπότε δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί τεκμήριο πλήρους γνώσης του περιεχομένου των χαρτών και να κινηθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων».
Πολεοδομημένες περιοχές
Επίσης σημειώνει ότι «άλλως, επίσης, έχει το ζήτημα, όταν εκτάσεις εμπίπτουσες σε εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή πολεοδομικές μελέτες ως δομήσιμες, οπότε ο ενδιαφερόμενος, γνωρίζοντας ότι το ακίνητό του ευρίσκεται εντός πολεοδομημένης περιοχής, ευλόγως δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του δασικού χάρτη, περιλαμβάνονται εν τούτοις στο χάρτη ως δασικές, όταν, δηλαδή, και ο νομοθέτης θεωρεί περιττή την υποβολή αντιρρήσεων».
Η απόφαση
Η περίληψη της απόφασης ΣτΕ 1345/2019, με θέμα «εκπρόθεσμη αίτηση ακυρώσεως κατ’ απόφασης μερικής κύρωσης δασικού χάρτη» έχει ως εξής:
–« Κατά την έννοια του άρθρου 17 παρ. 4 του ν. 3889/2010, το οποίο επιτρέπει την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά των αποφάσεων κύρωσης δασικών χαρτών κατά το μη αμφισβητηθέν με αντιρρήσεις μέρος τους, ερμηνευομένου σε συνδυασμό με το άρθρο 14, που προβλέπει διατυπώσεις ευρείας δημοσιότητας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών προτού αυτοί κυρωθούν, ώστε να ασκηθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου τους, οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρεται ότι γνωρίζουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών και, επομένως, την επικείμενη κύρωσή τους κατά το μέρος που δεν θα αποτελέσει αντικείμενο αντιρρήσεων, ήδη από την ολοκλήρωση των ανωτέρω διατυπώσεων δημοσιότητας. Ως εκ τούτου, η προθεσμία ασκήσεως αιτήσεως ακυρώσεως κατά της κύρωσης του μη αμφισβητηθέντος με αντιρρήσεις δασικού χάρτη, η κατάρτιση και ανάρτηση του οποίου είναι γνωστή στον ενδιαφερόμενο λόγω της προηγηθείσης δημοσιότητας, κινείται από τη δημοσίευση της κυρωτικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεδομένου, μάλιστα, ότι ο χάρτης αναφέρεται σε σημαντικού εμβαδού και ευρεία έκταση. Δεν ασκεί δε επιρροή ότι το τμήμα της έκτασης στο οποίο αφορά η κάθε αίτηση ακυρώσεως είναι, ενδεχομένως, μικρό και εντοπισμένο. Άλλως έχει το ζήτημα στην περίπτωση που οι διατυπώσεις δημοσιότητας της ανάρτησης των δασικών χαρτών δεν έχουν τηρηθεί ή υπήρξαν ελλιπείς ή μη προσήκουσες, οπότε δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί τεκμήριο πλήρους γνώσης του περιεχομένου των χαρτών και να κινηθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων. Άλλως, επίσης, έχει το ζήτημα, όταν εκτάσεις εμπίπτουσες σε εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή πολεοδομικές μελέτες ως δομήσιμες, οπότε ο ενδιαφερόμενος, γνωρίζοντας ότι το ακίνητό του ευρίσκεται εντός πολεοδομημένης περιοχής, ευλόγως δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του δασικού χάρτη, περιλαμβάνονται εν τούτοις στο χάρτη ως δασικές, όταν, δηλαδή, και ο νομοθέτης θεωρεί περιττή την υποβολή αντιρρήσεων. Σε αμφότερες τις εν λόγω περιπτώσεις, η προθεσμία ασκήσεως αιτήσεως ακυρώσεως κατά της κύρωσης του δασικού χάρτη, δεν κινείται από τη δημοσίευση της κυρωτικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά από τη γνώση της εκ μέρους του ενδιαφερομένου. Ενόψει των ανωτέρω, εκπροθέσμως ασκήθηκε η υπό κρίση αίτηση µετά την πάροδο επτά (7) και πλέον μηνών από τη δημοσίευση της προσβαλλομένης απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Σχετικά Άρθρα
- Δασικοί χάρτες: λύση για εγγραφή στο Κτηματολόγιο, χωρίς δικαστικό Γολγοθά
- Δασικοί χάρτες: ανακοινώθηκε μικρή παράταση για τις αντιρρήσεις
- Δασικοί χάρτες: εγκύκλιος ΥΠΕΝ για να «ξεπρασινίσουν» από πρόδηλα σφάλματα
- ΣτΕ: ανατροπές στους δασικούς χάρτες για χιλιάδες ακίνητα – απόφαση πιλότος
- Δασικοί χάρτες: νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκκρεμείς αντιρρήσεις
- Δασικοί Χάρτες: από την Κρήτη, στην τελική ευθεία οι ενστάσεις σε όλη τη χώρα