ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή ιδιοκτητών για το Δασικό Χάρτη σε εννέα Δήμους της Δυτικής Αττικής, που έχει θέσει σε... ΣτΕ: «απόφαση- πιλότος» για 170.000 ενστάσεις στους Δασικούς Χάρτες

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή ιδιοκτητών για το Δασικό Χάρτη σε εννέα Δήμους της Δυτικής Αττικής, που έχει θέσει σε ομηρεία χιλιάδες ιδιοκτησίες και μεγάλες εκτάσεις, ως αναδασωτέες και εκχερσωμένες.

Η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θωρακίζει τις αποφάσεις των Επιτροπών Εξέτασης Ενστάσεων (ΕΠΕΑ) για τους Δασικούς χάρτες.

Παραπέμπει τους ιδιοκτήτες που υποβάλλουν ενστάσεις, οι οποίες απορρίπτονται από την ΕΠΕΑ να περιμένουν την τελική κύρωση του δασικού Χάρτη και τότε να προσφύγουν κατά της πράξης κύρωσης του Δασικού Χάρτη, υποβάλλοντας αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Απόφαση- πιλότος»

Πρόκειται για «απόφαση- πιλότο», η οποία είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς προδιαγράφει σε μεγάλο βαθμό το νέο κύκλο ιδιοκτησιακής ομηρείας και δικαστικών περιπετειών, που θα ακολουθήσει για όσες από τις 170.000 ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από αντίστοιχους ιδιοκτήτες και εκκρεμεί έως και πάνω από ένα έτος η εξέταση τους τελικώς απορριφθούν από τις Επιτροπές, που θα τις εξετάσουν.

Η νέα απόφαση του ΣτΕ  έκρινε ως απαράδεκτη την αίτηση για την ακύρωση απορριπτικής απόφασης ΕΠΕΑ δασικού χάρτη και απέρριψε τη σχετική προσφυγή ιδιοκτητών για επίδικες εκτάσεις, οι οποίες αφορούν στο Δασικό Χάρτη των Δήμων:

  • Αγίας Βαρβάρας,
  • Αιγάλεω,
  • Αγίων Αναργύρων,
  • Καματερού,
  • Ασπροπύργου,
  • Μάνδρας,
  • Περιστερίου,
  • Πετρούπολης,
  • Χαϊδαρίου.

Ο συγκεκριμένος Δασικός Χάρτης, ο οποίος ξεκίνησε το 2012, παραδόθηκε και πληρώθηκε το 2015 και αναρτήθηκε το 2017 δεν έχει κυρωθεί στο σύνολο του.

Ιδιοκτησιακές ανατροπές

Οι αναρτήσεις των  δασικών χαρτών συνολικά στην Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές ολόκληρης της χώρας δείχνουν μεγάλης έκτασης  αναδασωτέες εκτάσεις και εκτεταμένες εκχερσώσεις Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αστικά κέντρα αποδεικνύεται ότι έχουν επεκταθεί παρανόμως μέσα σε άλλοτε δασικές εκτάσεις, διπλασιάζοντας την έκτασή τους.

Οι μεγάλης έκτασης ιδιοκτησιακές ανατροπές που προδιαγράφουν οι δασικοί χάρτες θεωρείται ο βασικός λόγος για τον οποίο στην Αττική ξεκίνησαν το 2010 και στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων καθυστερεί η εξέλιξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης και τελικής κύρωσης τους. Πάντως αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η κύρωση των Δασικών Χαρτών να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας διετίας.

Στη Δυτική Αττική ειδικότερα, ο δασικός χάρτης που αναρτήθηκε καλύπτει έκταση 307.857 στρεμμάτων. Το ένα τέταρτο του χάρτη (78.457 στρέμματα) έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέο. Οι εκχερσωμένες εκτάσεις είναι 5.641 στρέμματα (1,8% του χάρτη ή 10,3% των εμφανιζόμενων ως μη δασικών εκτάσεων σήμερα), ενώ οι δασωμένες εκτάσεις μόλις 763 στρέμματα (0,25%). Οι «οικιστικές πυκνώσεις» καλύπτουν 6.375 στρέμματα.

Εμπλοκή

Στο μεταξύ οι 170.000 ενστάσεις για αμφισβητούμενες εκτάσεις, που έχουν υποβληθεί στους Δασικούς Χάρτες παραμένουν μπλοκαρισμένες, με αποτέλεσμα τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές να είναι σε ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας, καθώς οι ιδιοκτήτες τους  δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις και έκδοση οικοδομικών αδειών. Για την εξέταση των αντιρρήσεων σταδιακά ιδρύθηκαν 142 επιτροπές σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το έργο τους εκτελείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς έχουν εξετάσει μόλις περί τις 9.000, δηλαδή  το 5%.

-«Το «σύστημα» έχει κολλήσει στη σύνταξη δασικών χαρτών και κατ’ επέκταση έχουν κολλήσει τα ακίνητα που επηρεάζονται από αυτούς. Δεν είναι μόνο οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για σειρά ζητημάτων (οικιστικές πυκνώσεις, εκχερσώσεις, πρόδηλα σφάλματα, κλπ) που καθυστερούν τη διαδικασία, αλλά φαίνεται πως έχει κολλήσει και η εξέταση των αντιρρήσεων που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι», σημειώνει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης  πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και υπογραμμίζει ότι «οι καθυστερήσεις και το επακόλουθο μπλοκάρισμα των αντίστοιχων ακινήτων, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, τη στιγμή που η χώρα μας φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να επανέλθει σε μία κανονική κατάσταση». “Πότα θα έχουμε Δασικούς Χάρτες;” Δείτε εδώ άρθρο του Μ. Καλογιαννάκη

ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ λύση που θα «ξεμπλοκάρει» την εξέταση των περίπου 170.000 αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί από πολίτες για τους δασικούς χάρτες αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ  πρότεινε να υποστηριχθούν οι Διευθύνσεις Δασών στο έργο τους με την πρόσληψη ειδικών με σύμβαση έργου και να δοθεί οικονομικό κίνητρο στους υπαλλήλους που συμμετέχουν στις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων. Η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς την άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η ανάρτηση των δασικών χαρτών του υπολοίπου 45% της χώρας, ενώ το αδιέξοδο στην υπόθεση των οικιστικών πυκνώσεων πιθανότατα θα οδηγήσει στην ίδια διαδικασία μεγάλο αριθμό πολιτών.

Η απόφαση του ΣτΕ 

Η απόφαση του ΣτΕ  με τίτλο «απαράδεκτη αίτηση για την ακύρωση απορριπτικής απόφασης ΕΠΕΑ δασικού χάρτη»  (ΣτΕ 2204/2019) η οποία εκδικάστηκε με πρόεδρο  την Μ. Ε. Κωνσταντινίδου και εισηγήτρια την Ελ. Μουργιά σημειώνει ότι:

-«Εάν οι αντιρρήσεις ασκηθούν και απορριφθούν από την ΕΠ.Ε.Α., η νομιμότητα της απορρίψεώς τους αμφισβητείται με αίτηση ακυρώσεως, που στρέφεται όχι κατά της απορριπτικής αποφάσεως της ΕΠ.Ε.Α. αλλά κατά της πράξεως με την οποία κυρώνεται ο δασικός χάρτης κατά το άρθρο 19 του ν. 3889/2010, αφού η άσκηση αντιρρήσεων δεν επιτρέπει να συμπεριληφθούν οι αµφισβητούμενες εκτάσεις στο δασικό χάρτη που κυρώνεται κατά το άρθρο 17. Αντικείμενο ακυρωτικού ελέγχου, στην περίπτωση αυτή, είναι η αιτιολογία απορρίψεως των εν λόγω ισχυρισμών, η οποία προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το διοικητικό φάκελο που θα έχει σχηματισθεί κατά την εξέταση των αντιρρήσεων», λέει η απόφαση του ΣτΕ και σημειώνει ότι:

-«Στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, μετά την έκδοση της προσβαλλομένης αποφάσεως της ΕΠ.Ε.Α., δεν δημοσιεύθηκε απόφαση με την οποία να έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης των ως άνω Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Ασπροπύργου, Μανδρας, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου στο σύνολό του, ο οποίος να περιλαμβάνει και τις επίδικες εκτάσεις μετά την απόρριψη των ασκηθεισών αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος δασικού χάρτη. Με τα δεδομένα αυτά, απαραδέκτως προσβάλλεται, ως στερούμενη εκτελεστού χαρακτήρα, η προαναφερθείσα 24/13.9.2018 απόφαση, διότι, κατά τα προεκτεθέντα, η νομιμότητά της θα κριθεί στο πλαίσιο ελέγχου της πράξεως κυρώσεως του δασικού χάρτη, μετά την ολοκλήρωση της εξετάσεως όλων των ασκηθεισών αντιρρήσεων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 3889/2010».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική διάταξη (του άρθρου 19 του ν. 3889/2010) «κατά των πράξεων κύρωσης δασικών χαρτών επιτρέπεται η άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αίτηση ακυρώσεως κατά του κυρωθέντος δασικού χάρτη δύναται να ασκήσει και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, για την παράλειψη να περιληφθεί σε αυτόν ορισμένη έκταση».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας