ecopress
Αντιμέτωποι και με ατομικές οικονομικές ευθύνες, πέραν των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ)... ΥΔΟΜ: από την τσέπη των υπαλλήλων οι αποζημιώσεις για ανέλεγκτες οικοδομές

Αντιμέτωποι και με ατομικές οικονομικές ευθύνες, πέραν των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) σε περιπτώσεις που δεν έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε κτίρια που ανεγείρονται με νόμιμη οικοδομική άδεια,  εφόσον προκληθεί ζημιά σε τρίτο πρόσωπο, στο οποίο θα επιδικαστεί αποζημίωση, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

Απόφαση του Α  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα προβλέπει ότι οι Πολεοδομίες πρέπει να διενεργούν υποχρεωτικά αυτοψίες στις ανεγειρόμενες οικοδομές. Η ίδια απόφαση που εκδόθηκε  για υπόθεση αποκόλλησης πρόσοψης κτιρίου στην Κηφισιά, κατά τη διάρκεια σεισμού, που τραυμάτισε οδηγό και κατέστρεψε το αυτοκίνητό του , για την οποία το ΣτΕ απεφάνθη ότι έχει δίκιο ο οδηγός, καθώς δεν είχε γίνει αυτοψία στο κτίριο από την Πολεοδομία, υπογραμμίζει νέα δεδομένα ευθυνών για τους υπαλλήλους των ΥΔΟΜ.

Καταλογισμός αποζημιώσεων σε ατομικό επίπεδο

Η απόφαση του ΣτΕ ενεργοποιεί τις πολεοδομίες, ώστε να διενεργούν τους προβλεπόμενους επιτόπιους έλεγχους στις οικοδομές και θέτει προ των ατομικών τους ευθυνών τους απασχολούμενους στις πολεοδομίες, αφού τα ποσά που επιδικάζονται σε βάρος των Περιφερειών από τα δικαστήρια καταλογίζονται στη συνέχεια από Ελεγκτικό Συνέδριο ακόμα και σε ατομικό επίπεδο.

Η απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζει τα καθήκοντα των υπαλλήλων Πολεοδομιών σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΥΔΟΜ είναι υποστελεχωμένες, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μακράς περιόδου να ενισχύσει η πολιτεία τη λειτουργία τους με νέο προσωπικό. Αντιμετωπίζουν εγγενή προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη καθήκοντα τους, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση κάθε είδους έγκρισης και οικοδομικών αδειών, ενώ οι Δήμοι της χώρας αποποιούνται επί δεκαετία να συστήσουν ΥΔΟΜ επαρκώς στελεχωμένες και εκκρεμεί με συνεχόμενες παρατάσεις η εφαρμογή της νομοθετημένης ευθύνης τους.

Η απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι εάν προκληθεί ζημιά σε τρίτο πρόσωπο από κτίριο όπου δεν έχει γίνει αυτοψία, οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποζημιώσουν για καταστροφές και για ηθική βλάβη. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται τουλάχιστον μία φορά, κατά το στάδιο της κατασκευής και αποπεράτωσης μιας οικοδομής (και σίγουρα πριν από το στάδιο της ρευματοδότησης), να διενεργούν αυτοψία. Σε περίπτωση, όμως, που δεν υλοποιηθεί αυτή και προκληθεί ζημιά σε τρίτο πρόσωπο (π.χ. λόγω αποκόλλησης τμήματος της οικοδομής) από οικοδομή που δεν έχει ελεγχθεί, τότε υπεύθυνες να αποζημιώνουν το θύμα είναι οι Περιφέρειες (πρώην νομαρχίες), προβλέποντας ότι τα ποσά που επιδικάζονται σε βάρος των Περιφερειών από τα δικαστήρια καταλογίζονται στη συνέχεια από Ελεγκτικό Συνέδριο ακόμα και σε ατομικό επίπεδο.

Το ιστορικό της απόφασης

Τον Σεπτέμβριο του 2004 ο οδηγός κατέθεσε αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών σε βάρος της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών (νυν Περιφερειακή Ενότητα), υποστηρίζοντας ότι τα όσα που υπέστησαν ο ίδιος και το αυτοκίνητό του οφείλονται αποκλειστικά σε παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων της, τα οποία δεν ήλεγξαν, όπως όφειλαν, την επίμαχη οικοδομή μετά την αποπεράτωσή της (ή και μεταγενέστερα), ώστε να εντοπίσουν τις υπερβάσεις τής οικοδομικής της άδειας (αυθαίρετες κατασκευές) και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις περί ανέγερσης αυθαίρετων κατασκευών (κατεδάφιση, πρόστιμα, κ.λπ.).

Επικαλέστηκε ότι το τριώροφο κτίριο ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπε η οικοδομική άδεια, ενώ υπήρχαν και αποκλίσεις από τα επίσημα εγκεκριμένα από την Πολεοδομία σχέδια σε όλους τους ορόφους. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι στο υπόγειο υπήρχε υπέρβαση κατά 98,24 τ.μ., στο ισόγειο κατά 14,14 τ.μ. και στον 3ο όροφο κατά 55,40 τ.μ. Την ίδια στιγμή υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις στον 1ο και 2ο όροφο με πρόσθετα εσωτερικά στοιχεία και διαρρυθμίσεις, ενώ γενικά υπήρχαν κατασκευαστικές πλημμέλειες που επηρέασαν καταλυτικά τη στατική δομή όλου του κτιρίου.

Προσκόμισε ακόμη στο δικαστήριο στοιχεία (τεχνικές εκθέσεις και πραγματογνωμοσύνες κ.λπ.) σύμφωνα με τα οποία, «είχαν χτιστεί αυθαίρετα επιπλέον 167,78 τ.μ. και είχαν γίνει σημαντικές και αυθαίρετες αλλαγές στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις των ορόφων και ιδίως στον 3ο όροφο και ότι το μέγεθος των βλαβών οφειλόταν σε πλημμελή κατασκευή του φέροντος οργανισμού και στην επιβάρυνση, που αυτός δέχτηκε λόγω των παραβάσεων αυτών».

Κατόπιν αυτών ζήτησε να του καταβληθεί, έντοκα, αποζημίωση 44.319 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εξαιτίας του τραυματισμού του και της καταστροφής του αυτοκινήτου του, όπως και το ποσό των 361.999 ευρώ για την αποκατάσταση της ζημίας του και της ηθικής βλάβης του, θεωρώντας πω ό,τι υπέστη οφείλεται «σε πράξεις και παραλείψεις οργάνων των πολεοδομικών υπηρεσιών» (συνολικά 406.318 ευρώ).

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση του οδηγού κρίνοντας ότι «ο κατασταλτικός έλεγχος δεν διενεργείται από την πολεοδομική αρχή αυτεπάγγελτα σε όλα τα κτίρια της χωρικής της αρμοδιότητας, αλλά αφού προηγουμένως υποβληθεί σε αυτήν έγγραφη δήλωση εκ μέρους του ιδιοκτήτη του έργου και του επιβλέποντος μηχανικού για τη γνωστοποίηση της (μερικής ή ολικής) περάτωσης ή της διακοπής των σχετικών οικοδομικών εργασιών».

Ωστόσο, το ΣτΕ (με προεδρεύουσα τη σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου και εισηγήτρια η επίσης σύμβουλος Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα) αναίρεσε την εφετειακή απόφαση, ως μη νόμιμη και την ανέπεμψε για νέα κρίση στο Εφετείο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι το Εφετείο έσφαλε αποφαινόμενο ότι «η αρμόδια πολεοδομική αρχή δεν ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε κατασταλτικό ή και μεταγενέστερο έλεγχο της οικοδομής, προτού γνωστοποιηθεί σε αυτή η περάτωση ή η διακοπή των οικοδομικών εργασιών και εν γένει η υπάρχουσα πραγματική κατάσταση αυτής» και έτσι τα πολεοδομικά όργανα, «μη διενεργώντας αυτεπάγγελτα έλεγχο, ουδεμία νόμιμη υποχρέωσή τους παρέλειψαν».

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «οι πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται εκ του νόμου τουλάχιστον μία φορά, κατά το στάδιο της κατασκευής και αποπερατώσεως της οικοδομής, να διενεργούν αυτοψία για να διαπιστώνουν οποιαδήποτε ασυμφωνία μεταξύ των εκτελούμενων εργασιών και των εγκριθεισών μελετών και να επισημαίνουν οποιεσδήποτε παραλείψεις και σφάλματα και να διατάξουν τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προς επανόρθωσή τους».

Συνεπώς, η εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι δεν συνέτρεχε παράλειψη των πολεοδομικών αρχών να διενεργήσουν αυτοψία, «εσφαλμένως ερμήνευσε και εφήρμοσε» τις πολεοδομικές διατάξεις.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας