ecopress
Αναβολή μέχρι το Σεπτέμβριο, που δίνει σχετική  άνεση χρόνου,  κυρίως χωρίς δικαστικά τετελεσμένα στο ΥΠΕΝ να ετοιμάσει το νέο σχέδιο νόμου για τις οικιστικές... ΣτΕ: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τα δασικά αυθαίρετα – Στη τελική ευθεία το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ –  Λύση για τις «οικιστικές πυκνώσεις» με δασικό ισοζύγιο

Αναβολή μέχρι το Σεπτέμβριο, που δίνει σχετική  άνεση χρόνου,  κυρίως χωρίς δικαστικά τετελεσμένα στο ΥΠΕΝ να ετοιμάσει το νέο σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις και τα δασικά αυθαίρετα αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του ΣτΕ μεταδίδεται αρμοδίως ότι   προχωρούν στην τελική ευθεία οι εργασίες της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΝ,  με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της έως το τέλος Ιουνίου.

Στόχος είναι  το νέο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι και σε κάθε περίπτωση να έχει ψηφιστεί πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Βουλή.

Οι πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι κεντρικός πυρήνας της νομοθετικής λύσης που ετοιμάζεται για τα δασικά αυθαίρετα θα είναι το δασικό ισοζύγιο.

Την περασμένη βδομάδα επρόκειτο να εκδικαστεί  στην Ολομέλεια του ΣτΕ προσφυγή κατά του ν.4389/16 (νόμος Τσιρώνη). Το ΥΠΕΝ προκειμένου να ετοιμάσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο  ζήτησε αναβολή. Όπως έγραψε η δημοσιογράφος Μαρίνα Ξυπνητού στον «Ελεύθερο Τύπο», το αίτημα του ΥΠΕΝ έγινε δεκτό από το ΣτΕ και η νέα εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι το θέμα εισήχθη με αρνητική εισήγηση του Ε΄ Τμήματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Το  Ε’ τμήμα του ΣτΕ έχει κρίνει  ότι η οριοθέτηση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση και εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι αντισυνταγματική. Παρέπεμψε όμως το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια, όπου μετά την απόφαση αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης  αναμένεται να εξεταστεί το φθινόπωρο. Η ρύθμιση έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το ΓΕΩΤΕΕ και τη WWF.

Πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι η λύση που ετοιμάζεται από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα δασικά αυθαίρετα θα στηρίζεται στη λογική του δασικού ισοζυγίου και οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία είναι να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές των αποφάσεων του ΣτΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή οι λύσεις που προωθούνται προβλέπουν δημιουργία μητρώου δασικών αυθαιρέτων, χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας στους ιδιοκτήτες με οικονομικό  αντίτιμο και εν συνεχεία νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των οικιστικών πυκνώσεων, ποιες ιδιοκτησίες δεν πληρούν τα κριτήρια και θα κατεδαφίζονται άμεσα, ποια κτίσματα θα αποκλειστούν από τη διαδικασία ρυθμίσεων (αιγιαλούς, δάση) αλλά και ποια είναι τα ακριβή χαρακτηριστικά πυκνώσεων

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος έχει ανακοινώσει στη Βουλή, ότι σύντομα έρχεται νέο νομοσχέδιο στη Βουλή για τις οικιστικές πυκνώσεις, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό « θα προβλέπει την εφαρμογή των δασικών χαρτών και στις οικιστικές πυκνώσεις», όπως ονομάστηκαν οι διαμορφωμένοι οικισμοί που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945».

Πρόβλημα από την ασυνέπεια των ΟΤΑ

Την ίδια ώρα, πάντως, αγκάθι παραμένει η ασυνέπεια των ΟΤΑ, όπου ενώ η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη 15 Μαΐου, δεν έχουν κατατεθεί τα όρια οικισμού και οι οικιστικές πυκνώσεις σε περισσότερους από 100 δήμους. Σύμφωνα μάλιστα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, η ημερομηνία είναι καθορισμένη νομοθετικά και δεν τροποποιείται με υπουργική απόφαση.

Αν τελικά πράγματι το ΥΠΕΝ δεν καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή δεδομένου ότι οι ΟΤΑ είναι εκπρόθεσμοι, αφενός θα προκύψουν προβλήματα με τους πολίτες που θα χρειαστεί τελικά να καταθέσουν αντιρρήσεις για να μη βρεθούν οι ιδιοκτησίες τους στον αέρα και αφετέρου η νομοθετική ρύθμιση χωρίς τα οικιστικά περιγράμματα θα είναι ημιτελής.

Υπενθυμίζεται ότι, με το νόμο Τσιρώνη, ως οικιστική πύκνωση ορίζονται τα 50 κτίρια σε έκταση έως 25 στρέμματα και δημιουργήθηκε προκείμενου να δοθεί μια «έκτακτη λύση» στο ζήτημα της θεώρησης δασικών χαρτών σε περιοχές που καλύπτονται από τη δασική νομοθεσία και έχουν αυθαίρετους οικισμούς.

147 δήμοι δεν έχουν καταθέσει τα όρια οικισμού

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, σημειώνεται στο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» 147 δήμοι δεν έχουν καταθέσει τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις, ωστόσο υπάρχουν μερικοί ΟΤΑ, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, οι οποίοι τα έστειλαν μια ανάσα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Οπως έχει κάνει γνωστό το ΥΠΕΝ, τα εγκεκριμένα και άλλα σχέδια πόλης του δήμου οριοθετούνται από την Υπηρεσία Δόμησής του, ενώ από τις τεχνικές υπηρεσίες του οριοθετούνται οι οικιστικές πυκνώσεις. Από αυτούς τους 146, λοιπόν, οι 22 βρίσκονται στην Αττική.

Πρόκειται για τους Δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Βύρωνος, Ζωγράφου, Καισαριανής, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παλλήνης, Παπάγου – Χολαργού, Περιστερίου, Σαρωνικού, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φυλής, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Σαλαμίνας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Σπετσών, Κυθήρων και Αγκιστρίου

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας