Στεγαστικό: τα νέα προγράμματα που ανοίγουν έως το τέλος του χρόνου
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμα 21 Αυγούστου 2024 Αργύρης
Για τα νέα στεγαστικά προγράμματα που ανοίγουν έως το τέλος του χρόνου και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ μίλησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σημειώνοντας ότι «δίνουμε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της στέγασης καθώς έχει άμεσες επιπτώσεις στο δημογραφικό» ενώ παράλληλα τάχθηκε κατά της «δαιμονοποίησης» των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
-«Εκτός από το προφανές ότι αρκετοί άνθρωποι απέκτησαν εισόδημα, βοήθησε πολύ στην αναβάθμιση πολλών παλιών διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης. Οι ανακαινίσεις αυτές στήριξαν πολλές κατηγορίες επαγγελματιών αλλά και επιχειρήσεις δομικών υλικών την περίοδο αμέσως μετά την κρίση. Βεβαίως είναι σημαντικό να τεθούν όρια και κανόνες», λέει η Σοφία Ζαχαράκη για τις βραχυχρόνιες μιθσώσεις.
Συγκεκριμένα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη
Προαναγγέλλει ότι:
-Για σχεδόν 20.000 νέους και νέες από 26 έως 39 ετών, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και χωρίς γραφειοκρατία θα υπάρξει επιδότηση για τα καλύψουν το στεγαστικό τους πρόβλημα.
-Προ των πυλών βρίσκεται το διευρυμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καλύψει υπερδιπλάσιο αριθμό ωφελουμένων και με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια.
-Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει δημοσιευτεί ο πρώτος διαγωνισμός του προγράμματος της «Κοινωνικής Αντιπαροχής», μέσω του οποίου ιδιώτες θα κληθούν να αξιοποιήσουν εγκαταλελειμμένη δημόσια περιουσία για να δημιουργήσουν χιλιάδες νέα διαμερίσματα, μέρος των οποίων θα διατεθούν με κοινωνικά κριτήρια.
Και αναφέρει ότι:
-Το πρόγραμμα «Κάλυψη» υλοποιείται σε συνεργασία με 44 δήμους της χώρας και αφορά νέους από 25-39 ετών που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα είτε για οικογένειες.
-Με το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» επιδιώκουμε να βοηθήσουμε ιδιοκτήτες που έχουν κενά διαμερίσματα την τελευταία 3ετία να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν στη συνέχεια για μακροχρόνια μίσθωση. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ετοιμάζουμε μερικές καίριες αλλαγές για να διασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Έχουμε διαπιστώσει ότι τα πολλά κλειστά διαμερίσματα και σπίτια συμβάλλουν στην ένταση του προβλήματος.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» και στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου ειδικότερα αναφέρει:
Για την αντιμετώπιση του έντονου στεγαστικού προβλήματος:
-«Είναι αλήθεια ότι το στεγαστικό, δηλαδή η αδυναμία εύρεσης κατοικίας και το υψηλό κόστος των ενοικίων είναι ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο μαζί με το δημογραφικό και την ακρίβεια έχουν τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Αξιολογώντας ποιοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και τη μεγαλύτερη δυσκολία προχωρήσαμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας σειράς στεγαστικών προγραμμάτων που «τρέχει» το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Τέθηκαν σε προτεραιότητα νέα ζευγάρια, άνεργοι, μονογονεϊκές, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, άστεγοι, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, άνθρωποι που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης. Νοικοκυριά και άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, όσοι φιλοξενούνται προσωρινά σε φίλους και συγγενείς αλλά και όσοι διαμένουν σε σπίτια που τους έχει διαθέσει το κράτος. Όμως, ως πολιτεία, καλούμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες στέγασης δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινούνται στα νησιά, σε ακριτικές ή ορεινές περιοχές. Επίσης, θεωρούμε χρέος καθώς ξεκινάμε πιο συντονισμένα τη μάχη για την ανάσχεση του δημογραφικού να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο νέα ζευγάρια αλλά και οικογενειάρχες να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι όπως κάναμε με το πολύ πετυχημένο πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς γραφειοκρατία και με την ισχυρή συμβολή της πολιτείας που επιδοτεί γενναία το επιτόκιο, στο τέλος του χρόνου σχεδόν 20.000 νέοι και νέες από 26 έως 39 ετών θα έχουν καλύψει μία από τις ουσιαστικότερες ανάγκες τους.
Για το πρόγραμμα «Κάλυψη», αλλά και τα προγράμματα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και «Σπίτι μου»:
-«Υπάρχουν και άλλα προγράμματα εκτός αυτών που αναφέρατε, τα οποία δρομολογούμε, καθώς θεωρούμε ότι πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια. Επειδή, όμως, ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει κάθε πρόγραμμα θεωρώ πολύ χρήσιμο κάθε φορά να αναφέρουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουν οι συμπολίτες μας. Θυμίζω, το πρόγραμμα «Κάλυψη» το οποίο υλοποιούμε σε συνεργασία με 44 δήμους της χώρας και αφορά νέους από 25-39 ετών που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα είτε για οικογένειες. Με το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» επιδιώκουμε να βοηθήσουμε ιδιοκτήτες που έχουν κενά διαμερίσματα την τελευταία 3ετία να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν στη συνέχεια για μακροχρόνια μίσθωση. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ετοιμάζουμε μερικές καίριες αλλαγές για να διασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Έχουμε διαπιστώσει ότι τα πολλά κλειστά διαμερίσματα και σπίτια συμβάλλουν στην ένταση του προβλήματος.
Για το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης:
-«Νομίζω ότι δεν προσφέρει στη λύση η «δαιμονοποίηση» του Airbnb καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, εκτός από το προφανές ότι αρκετοί άνθρωποι απέκτησαν εισόδημα, βοήθησε πολύ στην αναβάθμιση πολλών παλιών διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης. Οι ανακαινίσεις αυτές στήριξαν πολλές κατηγορίες επαγγελματιών αλλά και επιχειρήσεις δομικών υλικών την περίοδο αμέσως μετά την κρίση. Βεβαίως είναι σημαντικό να τεθούν όρια και κανόνες. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτακη, ήδη προχώρησε σε φορολογικές παρεμβάσεις στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης και παράλληλα, εξετάζουμε ποιο άλλο κίνητρο μπορεί να υπάρξει προκειμένου να καταστήσουμε την μακροχρόνια μίσθωση συμφέρουσα επιλογή για τους ιδιοκτήτες.
Για το στεγαστικό την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη:
-«Μιας και αναφέρατε και τις δύο αυτές πόλεις, κινούμαστε παράλληλα, αξιοποιώντας 1,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να ανακαινίσουμε 100 διαμερίσματα (70 ιδιωτικές κατοικίες σε Αθήνα και 30, πρωτίστως, δημόσια ακίνητα σε Θεσσαλονίκη), για να στεγάσουμε 250 συμπολίτες μας, που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και με το project της Κοινωνικής Αντιπαροχής:
-«Αυτή τη στιγμή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δρομολογείται μία συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σημαντικό κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να εφαρμοστεί το «Σπίτι μου 2». Θα πρόκειται για μία πολύ πιο διευρυμένη εκδοχή του «Σπίτι μου 1», διότι φιλοδοξούμε να καλύψουμε υπερδιπλάσιο αριθμό ωφελουμένων και με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει δημοσιευτεί ο πρώτος διαγωνισμός του επίσης σημαντικού προγράμματος της «Κοινωνικής Αντιπαροχής». Είναι ένα project που δουλεύουμε πολύ καιρό, χάρη στο οποίο οι ιδιώτες θα κληθούν να αξιοποιήσουν εγκαταλελειμμένη δημόσια περιουσία για να δημιουργήσουν χιλιάδες νέα διαμερίσματα, μέρος των οποίων θα διατεθούν με κοινωνικά κριτήρια. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της στέγασης καθώς έχει άμεσες επιπτώσεις στο δημογραφικό. Πολύ κρίσιμο ζήτημα και το δημογραφικό».
«Δώρα και δωράκια δεν προβλέπονται στη ΔΕΘ»
«Δώρα και δωράκια δεν προβλέπονται στη ΔΕΘ, αλλά μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για τα προβλήματα των πολιτών ώρα και δωράκια δεν προβλέπονται στη ΔΕΘ αλλά σίγουρα να περιμένετε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που στοχεύουν και στην αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας όπως είναι το στεγαστικό, η ακρίβεια, η δημογραφική κρίση», λέει η Σοφία Ζαχαράκη. Η ίδια σημειώνει ότι μετά από τόσα χρόνια «οι πάντες θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί πως λειτουργεί ο πρωθυπουργός, εντός αλλά και εκτός πλαισίου της ΔΕΘ. Υπεύθυνη διαχείριση των οικονομικών ώστε κατά προτεραιότητα να στηρίζονται όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη αλλά με την αναγκαία σύνεση , για όσα απρόοπτα φέρνει το μέλλον. Και όλα αυτά για έναν επιπλέον λόγο. Διότι οι «Άι Βασίληδες της ΔΕΘ» κόστισαν ακριβά στη χώρα και δυστυχώς βλέπουμε ότι ακόμη και τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση με το νέο αρχηγό της, επαναδιατυπώνει το παλιό αφήγημα με το «λεφτόδεντρο».
Σχετικά Άρθρα
- Στεγαστικό: σκοντάφτει στην εκτός σχεδίου δόμηση, ποιά προγράμματα ανοίγουν
- Ανοίγει το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» > έρχονται νέα στεγαστικά προγράμματα
- Πρόγραμμά για προσιτή, ποιοτική στέγη σε ευάλωτους στην Αθήνα
- Στεγαστικό: συνεργασία Δήμου Αθήνας, υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής
- «Σπίτι Μου»: αλλαγές σε ηλικιακά όρια και εισοδηματικά κριτήρια
- 2,2 δις ευρώ για κοινωνική αντιπαροχή και αξιοποίηση κλειστών ακινήτων