ecopress
Το έργο Wood City της Φινλανδίας είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης στη φινλανδική οικοδομική βιομηχανία. Οι κατασκευαστές αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερα υλικά, όπως το... Στη Φιλανδία το ξύλο ανταγωνίζεται σκυρόδεμα και χάλυβα

Το έργο Wood City της Φινλανδίας είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης στη φινλανδική οικοδομική βιομηχανία. Οι κατασκευαστές αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερα υλικά, όπως το σκυρόδεμα και το χάλυβα, υπέρ του ξύλου. Αυτές οι επιλογές συνδέονται με τις φιλόδοξες προσπάθειες της χώρας να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2035 και να γίνει η κορυφαία κυκλική οικονομία της Ευρώπης.

Τα σχολεία, όπως και τα άλλα δημόσια κτίρια στη Φιλανδία εντάσσονται στο πρόγραμμα κατασκευών από ξύλο

Με τα 3/4 της γης στη Φινλανδία να καλύπτονται από δάση, το ξύλο είναι ένα άμεσα διαθέσιμο υλικό στη σκανδιναβική χώρα και ενισχύεται η χρήση του για κακασκευές σε ογκώδη και ψηλά κτίρια.

Επεξεργασμένα ξύλα όπως το CLT χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1990, αλλά η χρήση τους έχει ενταθεί στη Φινλανδία, χάρη σε ένα κατασκευαστικό πρόγραμμα ξύλου, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει ότι το 45% των δημόσιων κτιρίων χρησιμοποιούν το ξύλο, ως βασικό υλικό έως το 2025

Το κατασκευασμένο ξύλο όπως το CLT έχει μια σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι πολύ ελαφρύτερο από πολλά οικοδομικά υλικά, επομένως χρειάζονται λιγότερο βαριά μηχανήματα και ενέργεια κατά την κατασκευή. Τα κτίρια μπορούν επίσης να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα, συγκριτικά με τις κατασκευές από σκυρόδεμα.

Επιπλέον, τα ξύλινα κτίρια αφαιρούν στην πραγματικότητα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα από ό,τι εκπέμπουν. Μπορούν να κρατήσουν άνθρακα, που απορροφάται από την ατμόσφαιρα από τα δέντρα για πέντε έως έξι δεκαετίες. Αντίθετα, ο χάλυβας και το σκυρόδεμα αφήνουν τεράστια ίχνη άνθρακα.

Το συγκρότημα σάουνας Löyly είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κτίρια αναψυχής του Ελσίνκι κατασκευασμένο από ξύλο

-«Μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει με την κλιματική αλλαγή», λέει ο Ali Amiri πολιτικός μηχανικός, ερευνητής βιώσιμων κτιρίων στο Πανεπιστήμιο Aalto κοντά στο Ελσίνκι στο bbc και σημειώνει ότι:

-«Αν κάνουμε τη σύγκριση με ξύλινα κτίρια και άλλα κτίρια όπως κτίρια από σκυρόδεμα ή χάλυβα ή ακόμα και κτίρια από τούβλα, το ξύλο έχει περίπου 20 έως και 30% χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επομένως, αυτά είναι πολύ καλά νέα».

Σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας του, εάν το 80% των νέων κτιρίων κατοικιών στην Ευρώπη ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν έως και 55 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν τις μισές ετήσιες εκπομπές που πραγματοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία της ηπείρου.

Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με την ευφλεκτότητα του ξύλου, ειδικά σε ψηλότερα κτίρια αν και διαβεβαιώνουν ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το CLT αποδίδει καλά στις πυρκαγιές καθώς είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε υψηλά επίπεδα θερμότητας και μπορεί να καταρρέει πιο αργά σε σύγκριση με το σκυρόδεμα».

Η τάση του ξύλου επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Στοιχεία από την Ομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών Ξυλουργικής υποδηλώνουν ότι είναι ήδη βασικό υλικό στο 4% των διαμερισμάτων και στο 16% των εμπορικών κτιρίων.

Στη Φινλανδία, όπου οι ανεξάρτητες ξύλινες βίλες και οι εξοχικές κατοικίες είναι συνηθισμένες, υπάρχει λιγότερη ανησυχία του κοινού για τις πυρκαγιές από ό,τι μπορεί να υπάρχει σε μέρη του κόσμου, που είναι λιγότερο συνηθισμένα να χρησιμοποιούν το ξύλο ως δομικό υλικό.

Πηγή: bbc

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας