ecopress
Ερώτηση σχετικά με την απαξίωση των Υπηρεσιών Δόμησης στους Δήμους της χώρας κατέθεσαν τριάντα έξι (36) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος... Στη Βουλή τα προβλήματα ΥΔΟΜ και τα παρατηρητήρια Δόμησης

Ερώτηση σχετικά με την απαξίωση των Υπηρεσιών Δόμησης στους Δήμους της χώρας κατέθεσαν τριάντα έξι (36) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, και του τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Ζαχαριάδη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν την επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να νομοθετεί αιφνιδιαστικά και πρόχειρα, αγνοώντας τη διαβούλευση και το διάλογο στη βουλή. Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τον Ιούνιο του 2020, έχουν τροποποιήσει τέσσερις φορές το άρθρο 97Α για την στελέχωση των ΥΔΟΜ, με τελευταία τροποποίηση στις αρχές Οκτωβρίου με τροπολογία στο Ν. 4842/2021. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα της έλλειψης σχεδιασμού και κυρίως της συνεχούς υποβάθμισης του δημόσιου τομέα.

Σημειώνουν επιπλέον, το πάγωμα όλων των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του δομημένου Περιβάλλοντος, όπως και τη μη στελέχωση και λειτουργία των περιφερειακών παρατηρητηρίων δόμησης.

Τα προβλήματα στο πολεοδομικό σχεδιασμό δεν οφείλονται στον Covid και δεν αντιμετωπίζονται με παρατάσεις, τονίζουν. Η διάχυση και διάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Δασαρχείων, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείου Εσωτερικών και ΤΕΕ δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου στους πολίτες και στους μηχανικούς, αυθαίρετα, διαπλοκή και παραβατικότητα. Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ ζητούν την άμεση στελέχωση των δήμων με μηχανικούς και την ενεργοποίηση όλων των μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς

1.Εσωτερικών

2.Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Σε Αδιέξοδο οι Υπηρεσίες Δόμησης της Χώρας, οι μηχανικοί και οι πολίτες»

Σύμφωνα με τα άρθρα 97 και 97Α του Ν.3852/10  οι Δήμοι όφειλαν να συστήσουν Υπηρεσίες Δόμησης. Η καταληκτική προθεσμία για την συγκρότηση τους είχε λήξει την 1/10/21, ενώ παράλληλα έληξε και η προθεσμία, μέχρι την οποία οι υπάρχουσες ΥΔΟΜ παρείχαν Διοικητική Υποστήριξη στους Δήμους που δεν είχαν συστήσει δικές τους.

Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Ιούνιο του 2020 έχουν τροποποιήσει τέσσερις φορές το άρθρο 97Α για την στελέχωση των ΥΔΟΜ, με τελευταία την τροπολογία στο Ν. 4842/2021 του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις αρχές Οκτωβρίου.

Η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς διαβούλευση, με στόχο να καλύψει προσωρινά το πραγματικό και μεγάλο πρόβλημα που είναι ότι τουλάχιστον 50% των Δήμων της χώρας δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, να προχωρήσουν σε ελέγχους, αυτοψίες, και λοιπές διοικητικές πράξεις, όπως π.χ. άρση στατικής επικινδυνότητας κτιρίων ή συμμόρφωση αυθαιρέτων κατασκευών ή ανάκληση οικοδομικής άδειας, κλπ.

Η πραγματικότητα παραμένει. Οι Δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης, κυρίως σε ειδικότητες μηχανικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν σε στελέχωση Υπηρεσίας Δόμησης. Η κυβέρνηση μέσω της νέας νομοθέτησης, από την πίσω πόρτα προσπαθεί να καλύψει με προσωπικό εκτός του Δημοσίου τομέα την διοικητική υποστήριξη και στελέχωση των ΥΔΟΜ.

Τα αγνοούμενα εδώ και 3 χρόνια Παρατηρητήρια Δόμησης (Ν.4495/17), – άλλη μία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πάγωσε η ΝΔ – οι εκκρεμείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και στις μη ελεγμένες οικοδομικές άδειες της κατηγορίας 3 και  η συνεχώς μεταλλασσόμενη πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία επιτείνουν τα προβλήματα.

Η διάχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Δασαρχείων, Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υπουργείου Εσωτερικών και ΤΕΕ δημιουργεί όχι μόνο ανασφάλεια δικαίου για τους πολίτες και τους μηχανικούς, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Επειδή τα προβλήματα στο πολεοδομικό σχεδιασμό δεν οφείλονται στον Covid και δεν αντιμετωπίζονται με παρατάσεις.

Επειδή τα ευχολόγια μιας ακόμα νομοθέτησης δεν καλύπτουν τα κενά της πράξης

Επειδή η κυβέρνηση συνεχίζει να εκχωρεί δικαιώματα του δημοσίου συμφέροντος

Επειδή οι πολίτες και οι μηχανικοί τόσο του δημοσίου όσο και ιδιώτες βρίσκονται σε καθημερινό αδιέξοδο

Επειδή η κυβέρνηση δεν προχωρά σε προσλήψεις ώστε να στελεχωθούν επαρκώς οι Δήμοι

Επειδή έχουμε πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη για ριζική αλλαγή κατεύθυνσης

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πως θα αντιμετωπίσουν οι διαδημοτικές συμβάσεις το πρόβλημα του κορεσμού υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων των ΥΔΟΜ που συσσωρεύονται και μάλιστα ενώ οι Δήμοι με την υποχρέωση διοικητικής υποστήριξης άλλων Δήμων της χώρας αδυνατούν να καλύψουν αυτή την υποχρέωση;
  2. Πότε προγραμματίζεται η έκδοση του ΠΔ της παραγράφου 2 του άρθρουυ31 του Ν.4495/17;
  3. Θα προχωρήσουν στη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων;
  4. Έχει τεθεί σε λειτουργία η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης, που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και ένα χρόνο,;
  5. Πότε θα συγκροτήσουν τα περιφερειακά παρατηρητήρια Δόμησης ;
  6. Πότε σκοπεύουν να ενεργοποιήσουν τις πλατφόρμες ελέγχου καταγγελιών αυθαιρέτων, ελέγχου των υπαγωγών αυθαιρέτων και ελέγχου αδειών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Ζαχαριάδης Κώστας

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθός Ανδρέας

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος​

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας