ecopress
Από την Κρήτη, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βάζουν στην ατζέντα των προεκλογικών υποσχέσεων την μετεκλογική επίλυση του θέματος, που έχει δημιουργηθεί στην εκτός σχεδίου δόμηση... Στην ατζέντα των προεκλογικών υποσχέσεων η εκτός σχεδίου δόμηση

Από την Κρήτη, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βάζουν στην ατζέντα των προεκλογικών υποσχέσεων την μετεκλογική επίλυση του θέματος, που έχει δημιουργηθεί στην εκτός σχεδίου δόμηση μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για οικοδομική άδεια στην Πάτμο, η οποία έκρινε παράνομη τη δόμηση και στα εκτός σχεδίου γήπεδα με εμβαδό πάνω από 4 στρέμματα, αν δεν έχουν πρόσωπο σε κάποιον από τους ελάχιστους νομικά αναγνωρισμένους δρόμους.

-«Η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εκτός του ότι θα διασφαλίσει τόσο την προστασία της ιδιωτικής γης από τους δασικούς χάρτες όσο και το δίκαιο κι άμεσο δασικό ή μη χαρακτηρισμό των γεωτεμαχιών των πολιτών, θα επιστρέψει το δικαίωμα της ως έχει δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, μέχρι να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία και θα ορίσουν περιγράψουν και διαμορφώσουν χρήσεις και δικαιώματα στις εκτός σχεδίου περιοχές προκειμένου και να προστατευτεί ουσιαστικά το δομημένο κι αδόμητο περιβάλλον αλλά και να εξυπηρετείται το συλλογικό αναπτυξιακό μοντέλο μας» ανακοίνωσε με άρθρο του ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – Αντιπρόεδρος ΤΕΕ Ρεθύμνου, ανοίγοντας το θέμα.

-«Η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε παρέμβαση μέσα από ειδική μεταβατική διάταξη για τη δόμηση στα εκτός σχεδίου γήπεδα με εμβαδό πάνω από 4 στρέμματα, η οποία θα δίνει σαφή απάντηση στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί», τόνισε σε ανακοίνωση της η ΝΟΔΕ της ΝΔ, απαντώντας αναλυτικά στις αιτιάσεις του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την εκτός σχεδίου δόμηση και τα ανοιχτά προβλήματα με τους δασικούς χάρτες.

Το άρθρο του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Το άρθρο που δημοσίευσε στον τοπικό Τύπο ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – Αντιπρόεδρος ΤΕΕ Ρεθύμνου με τίτλο: «Νέο πλήγμα για την περιουσία των Ρεθυμνιωτών η απόφαση της ΝΔ για τα εκτός σχεδίου» έχει ως εξής:

Χιλιάδες Ρεθυμνιώτισσες και Ρεθυμνιώτες, ιδιοκτήτες γης και κατοικιών (!) σε εκτός σχεδίου περιοχές του Ρεθύμνου, αλλά και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που αποφάσισαν να επενδύσουν στο Ρέθυμνο, βρίσκονται, ξανά, στον αέρα με τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τους δασικούς χάρτες, η κυβέρνηση, με την άρνησή της να προστατέψει δικαιώματα δόμησης στην εκτός σχεδίου γη, ακόμη κι αν αυτή είναι άνω των 4 στρεμμάτων, συνεχίζει την πολιτική της «REAL ESTATE για τους δικούς της ανθρώπους κι όχι δίκαιη ανάπτυξη για τους καθημερινούς ανθρώπους». Η απαξίωση της γης συνεχίζεται πολυεπίπεδα και προσβάλει τόσο το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, αλλά ακόμη κι αναπτυξιακά σχέδια έργα, ή επενδυτικά πλάνα που είναι σε εξέλιξη.

Δυστυχώς μετά την απόφαση του ΣτΕ όπου έκρινε παράνομη τη δόμηση ακόμη και στα εκτός σχεδίου γήπεδα με εμβαδό πάνω από 4 στρέμματα, αν δεν έχουν πρόσωπο σε κάποιον από τους ελάχιστους αναγνωρισμένους δρόμους, η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού ΠΕΝ κ. Ταγαρά ενώ καθησύχασε (από το βήμα της Βουλής μάλιστα) πολίτες και μηχανικούς ότι θα ακούσει τις εισηγήσεις του ΤΕΕ αλλά και των εκατομμυρίων πολιτών που θίγονται, τελικά επέλεξε, με δόλο, να μην φέρει καμία τροπολογία, κι ενώ κλείνει για μήνες η Βουλή, που θα προστατεύσει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης.

Η με αριθμό 176/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακύρωσε οικοδομική άδεια 17 ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοσή της, ανατρέπει τη μέχρι σήμερα ισχύουσα βασική ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης, η οποία όριζε ότι μοναδική προϋπόθεση για αρτιότητα και οικοδομησιμότητα ενός ακινήτου είναι το ελάχιστο εμβαδόν (4.000μ2), αρκεί το ακίνητο αυτό να υφίσταται πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2003 (Ν3212/2003 ΦΕΚ308Α/2003).

Ουσιαστικά το ΣτΕ όχι μόνο αφαιρεί το δικαίωμα δόμησης ως έχει σήμερα στα άνω των 4 στρεμμάτων, αλλά βγάζει παράνομες κι όσες άδειες έχουν ήδη εκδοθεί. Βγάζει παράνομους δηλαδή όσους εφάρμοσαν το Νόμο κι αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ και οι βουλευτές της το βρίσκουν λογικό (!) κι ότι δε χρίζει άμεσης ρύθμισης.

Η απόφαση μάλιστα αυτή της ΝΔ, να μην παρέμβει και να διασώσει τη συνέχεια του κράτους και την περιουσία των πολιτών έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου γη ( Νόμος 4759/2020 από τον οποίο είχαν ήδη διαφανεί οι προθέσεις Μητσοτάκη) αλλά και του εγκλωβισμού χιλιάδων συμπολιτών μας στους δασικούς χάρτες, όπου η επιτροπή για την εξέταση των αντιρρήσεων τους, μια για πάνω από 9000 αιτήσεις στο Νομό, δεν έχει καν ξεκινήσει ουσιαστικά να εξετάζει τα θέματα, προκαλώντας σταδιακή απαξίωση της ιδιοκτησίας συμπολιτών μας.

Η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εκτός του ότι θα διασφαλίσει τόσο την προστασία της ιδιωτικής γης από τους δασικούς χάρτες όσο και το δίκαιο κι άμεσο δασικό ή μη χαρακτηρισμό των γεωτεμαχιών των πολιτών, θα επιστρέψει το δικαίωμα της ως έχει δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, μέχρι να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία και θα ορίσουν περιγράψουν και διαμορφώσουν χρήσεις και δικαιώματα στις εκτός σχεδίου περιοχές προκειμένου και να προστατευτεί ουσιαστικά το δομημένο κι αδόμητο περιβάλλον αλλά και να εξυπηρετείται το συλλογικό αναπτυξιακό μοντέλο μας.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, γιατί δεν είναι όλοι το ίδιο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενώ είχε από το 2018 δρομολογήσει την ολοκλήρωση του Πολεοδομικού σχεδιασμού μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση αλλά και την στήριξη των Δήμων, δεν είχε ποτέ πλήξει την ιδιοκτησία των πολιτών και τελικά την ασφάλεια δικαίου για τους καθημερινούς ανθρώπους, τις ρεθυμνιώτισσες και τους ρεθυμνιώτες, και τις επιχειρήσεις.

Η απάντηση της ΝΟΔΕ ΝΔ Ρεθύμνου

Η ΝΟΔΕ Ρεθύμνου με την παρακάτω ανακοίνωση της απαντά στο άρθρο του υποψηφίου βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δουλουμπέκη. Ειδικότερα, η ΝΟΔΕ Ρεθύμνου αναφέρει τα εξής:

-«Ο Υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρής Δουλουμπέκης εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την οποία η απόφαση της ΝΔ για τα εκτός σχεδίου είναι νέο πλήγμα για την περιουσία των Ρεθυμνιωτών. Βέβαια εντέχνως αγνοεί ότι η απόφαση όπου έκρινε παράνομη τη δόμηση στα εκτός σχεδίου γήπεδα με εμβαδό πάνω από 4 στρέμματα, είναι του ΣτΕ που αποτελεί κομβικό σκέλος της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης και όχι μέρος των «πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας».

Μάλλον το νέο ήθος που ευαγγελίζεται ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τους Ρεθεμνιώτες ως ιθαγενείς που θαμπώνονται από γυαλιστερές κουβέντες. Πάμε όμως να δούμε την πραγματικότητα: Στην ανακοίνωση υπάρχει εκτενής αναφορά στους δασικούς χάρτες και στον εγκλωβισμό χιλιάδων συμπολιτών μας.

Ποτέ προέκυψε το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες:

Το πρόβλημα με την εν λόγω διαδικασία ενεργοποιήθηκε με τις διατάξεις της παρ. Γ΄ του άρθρου 153 του ν. 4389/2016. Δηλαδή είναι μνημονιακή υποχρέωση που προήλθε ως αποτέλεσμα της «περήφανής διαπραγμάτευσης» του κ. Τσίπρα. Βέβαια είναι λογικό ο κ. Δουλουμπέκης να μην το ξέρει γιατί τότε ήταν ακόμα μέλος του ΚΙΝΑΛ.

Ποιοι όρισαν τις διαδικασίες και τον ανάδοχο για τους δασικούς χάρτες της Π.Ε Ρεθύμνου:

Ο κ. Φάμελος έλεγε το 2017: «Το έργο των δασικών χαρτών το οποίο με νόμο μας το 2016 (ν. 4389/16, Μάιος 2016) ενεργοποιήσαμε και από το Γενάρη 2017 και μετά υλοποιήσαμε πλήρως, αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν». Γνωρίζοντας το μπάχαλο που έρχεται έσπευσαν να θεραπεύσουν τα προβλήματα με βιαστική και χωρίς δικλείδες νομοθέτηση, που όπως ήταν φυσικό η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική, τόσο για τη διάταξη του ν.4389/16 όσο και τις περίφημες «οικιστικές πυκνώσεις». Κάτι σαν αυτό που ήθελαν να γίνει και τώρα με τα εκτός σχεδίου δηλαδή.

Η Π.Ε Ρεθύμνου ανήκε στις 36 Περιφερειακές Ενότητες που ανατέθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεκαέξι συμβάσεις προϋπολογισμού 40.051.436,95,ευρώ για να προχωρήσει η κατάρτιση νέων δασικών χαρτών για την οποία εκδόθηκε και η ΥΑ 158576/1579/4.7.2017 με τις τεχνικές προδιαγραφές, το τιμολόγιο και την ανάθεση της κατάρτισης των δασικών χαρτών. Ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μας είχε πει στον επίσημο απολογισμό του ότι η αναμενόμενη συμβασιοποίηση θα γινόταν τον Μάιο 2018 και η κύρωση των δασικών χαρτών έως τέλη 2020. Αρά ψήφισαν την δεσμευτική χρονική ολοκλήρωση των χαρτών και ανάθεσαν την κατάρτιση σε μελετητές τους οποίους μπορούν να ρωτήσουν την Περιφέρεια και τους Δημάρχους αν τους είδαν ποτέ στο Ρέθυμνο. Μετά ήρθαν οι εκλογές του 2019 και απλά όταν έγινε η αναγγελθείσα από τον κ. Φάμελο ανάρτηση ο κος Δουλουμπέκης ξαφνικά μαχόταν για την «επιβεβλημένη διόρθωση και εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών της ΠΕ Ρεθύμνου – από την καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη, που εξυπηρετεί τη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων»! Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η διαφορά του δασικού χάρτη με τις προχειρότητες ΣΥΡΙΖΑ και οι βελτιώσεις που ήδη έχουν αποτυπωθεί από τις πολίτικες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.

Στον νομό Ρεθύμνου έχουν υποβληθεί περί τις 9.500 αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη με τις περίπου 1.500 να είναι αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα. Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση τους θα οδηγηθούμε στο να είναι ο δασικός χάρτης της Π.Ε Ρεθύμνου ένας ολοκληρωμένος χάρτης που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση των δασικών εκτάσεων.

Ακριβώς με την ιδία προσέγγιση, την ίδια σοβαρότητα και την κατάλληλη νομοτεχνική προετοιμασία η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε παρέμβαση μέσα από ειδική μεταβατική διάταξη για τη δόμηση στα εκτός σχεδίου γήπεδα με εμβαδό πάνω από 4 στρέμματα, η οποία θα δίνει σαφή απάντηση στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Άλλωστε όλοι κρινόμαστε για την αξιοπιστία μας.

Ο κόσμος θα κρίνει και θα επιλέξει ποιους εμπιστεύεται να διαχειριστούν και αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Πάντως επειδή ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι μακρύς θα συνιστούσαμε στον κ. Δουλουμπέκη να είναι προσεκτικός με τη μικροπολιτική γιατί είμαστε μια μικρή κοινωνία και ξέρουμε πως δημιουργήθηκαν τα προβλήματα με τους οικισμούς και τις προσφυγές στο ΣτΕ πραγματικά ενάντια στους μικροϊδιοκτήτες του Ρεθύμνου.

Κυρίως όμως γιατί όταν βλέπουμε ένα νέο άνθρωπο να πολιτικοποιεί τη δικαιοσύνη χειριστικά και με σκοπιμότητα, είναι ξεκάθαρο ότι η επικρατούσα αντίληψη στο ΣΥΡΙΖΑ για τη δικαιοσύνη παραμένει να έχει κατάδικο βουλευτή, πρώην υπουργό στα ψηφοδέλτιά και μόνη παρακαταθήκη το νόμο 4322/2015, γνωστό και ως νόμο Παρασκευόπουλου και να ευαγγελίζεται δεύτερη σχολή δικαστών, γιατί δεν μας αρέσει αυτή που έχουμε. Κάτι που φαντασιώνονται να πράξουν με ένα νόμο και ένα άρθρο και που δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για τη χώρα οι πολίτες συγκρίνουν και αποφασίζουν».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας