SWAN: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αξιοποίησης αποβλήτων βιομηχανιών στα Βαλκάνια
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλον 1 Δεκεμβρίου 2017 Αργύρης
Η αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων μιας βιομηχανικής μονάδας, ως πρώτη ύλη μίας άλλης βιομηχανίας, είναι ο στόχος του διαβαλκανικού προγράμματος «SWAN- a digital Solid Waste reuse plAtform for BalkaN» το οποίο συντονίζει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
O ρόλος του ΕΔΣΝΑ σε αυτό το ευρωπαϊκό, χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, είναι να φέρει σε επαφή βιομηχανίες και επιχειρήσεις από τα Βαλκάνια, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση -αντί της ταφής- των αποβλήτων τους, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Κατά την πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, για την δημιουργία της διαδραστικής διαβαλκανικής πλατφόρμας, συμμετείχαν εκπρόσωποι υπουργείων και βιομηχάνων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Στον χαιρετισμό της, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επαίνεσε «τη συμμετοχή, ως συντονιστή εταίρου, του ΕΔΣΝΑ, στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο επιλέχθηκε, ύστερα από την αξιολόγηση 276 προτάσεων, καταλαμβάνοντας μάλιστα την τρίτη θέση, χάρη στην τεκμηριωμένη πρόταση που κατέθεσαν οι υπηρεσίες του με την επιστημονική υποστήριξη των μελών του εργαστηρίου Διοίκησης Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου». Τόνισε πως, «η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής κάνει αγώνα δρόμου, κι έχει ήδη καταφέρει πολλά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να προχωρήσει το νέο μοντέλο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».
Στην ομιλία του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βασίλης Λιόγκας, εξέφρασε την βεβαιότητα του υπουργείου σχετικά με «τα αποτελέσματα του έργου που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια της χώρας μας για τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, από γραμμικό σε κυκλικό και στην αναβάθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων». Από την πλευρά του ΕΔΣΝΑ, ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Δρίβας, τόνισε πως «μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, ο ΕΔΣΝΑ μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες του και το σημαντικό του ρόλο» και σημείωσε ότι το έργο έχει διετή διάρκεια, με το ποσό της χρηματοδότησης να ανέρχεται στα 968.000 ευρώ.
Τέλος, η υπεύθυνη του προγράμματος, Όλγα Σκιάδη, τόνισε ότι στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, που ο ΕΔΣΝΑ, επί του πρακτέου στηρίζει, «η διαδικτυακή πλατφόρμα SWAN έρχεται ως επιστέγασμα της προσπάθειας του οργανισμού στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων». Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει σειρά βαλκανικών βιομηχανιών, οι οποίες θα είναι σε συνάφεια με άλλες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα απόβλητά τους, όπως πχ τα κατεστραμμένα ελαστικά των οχημάτων για «σαμαράκια» σε ασφαλτοστρώσεις ή για εσωτερικά διαχωριστικά κτιρίων από τις συσκευασίες (πλαστικό και χαρτί) εταιριών παραγωγής χυμού.
Σχετικά Άρθρα
- Δήμος 3 Β: ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Zero Waste Cities
- Αττική: εγκρίθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων
- ΕΕΔΣΑ: στην τελική ευθεία το συνέδριο θεσμός της Κυκλικής Οικονομίας
- Ηράκλειο Κρήτης: σύμβαση για νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων
- Δυτικό Μέτωπο: στο ΥΠΕΝ για ΧΥΤΑ Φυλής και καύση απορριμμάτων
- ΕΕΔΣΑ: «ενώνουμε το Περιβάλλον με τον Πολιτισμό!»