ecopress
Υπογράφηκε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και την «Ελληνικά Πετρέλαια... Υπογράφηκε η συμφωνία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών

Υπογράφηκε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και την «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» στην Italgas SpA έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Τη συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, εκ μέρους της «Ελληνικά Πετρέλαια» ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ομίλου, Γεώργιος Αλεξόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ, Ιωάννης Αψούρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas SpA, Paolo Gallo και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas NewCo SRL, Pier Lorenzo Dell’orco.

Οι υπογραφές έγιναν παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων,  Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  Κώστα Σκρέκα, της Πρέσβεως της Ιταλίας Patrizia Falcinelli, του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛΠΕ,  Ανδρέα Σιάμισιη, του Προέδρου της Italgas, Alberto Dell’acqua, του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Παρόντες ήταν επίσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Υποδομών Χαρίτωνας Κυριαζής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Χατζής.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ). Αποστολή της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.

Διανομή έκτακτου μερίσματος 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»  Ανδρέας Σιάμισιης, σχολίασε: «Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η συναλλαγή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Vision 2025», με στόχο την ανακατανομή κεφαλαίων προς δραστηριότητες που αφορούν στην ενεργειακή μετάβαση και το μετασχηματισμό του Ομίλου και δεν αποτελούν μειοψηφικές συμμετοχές. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια, καθώς και για διανομή προς τους μετόχους μας σαν ένα έκτακτο μέρισμα.» Η αναλογία της συμμετοχής της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» (35%) να ανέρχεται στα €256 εκατ.

Ο Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, σχολίασε:  «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας και σημαντικής φάσης στην πρόσφατη ιστορία της Italgas. Μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια, επιστρέφουμε στις δραστηριότητες στο εξωτερικό, και το κάνουμε σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία έχει αναγνωρίσει την τεχνική και τεχνολογική μας ηγεσία και τον ρόλο μας ως στρατηγικού εταίρου στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαδικασίας σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και του λιγνίτη για την απαλλαγή της οικονομίας από το διοξείδιο του άνθρακα. Η αναμενόμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καλυφθεί από ένα όλο και περισσότερο εκτενές, έξυπνο και ευέλικτο δίκτυο διανομής, το οποίο θα διανέμει φυσικό αέριο σε αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών και θα είναι έτοιμο να δεχθεί ανανεώσιμα αέρια όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε με την Ελληνική Κυβέρνηση την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στους σχεδόν δύο αιώνες ιστορίας μας και την τεχνολογική τεχνογνωσία που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από τον μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε διάστημα περίπου 3 μηνών από την ανακήρυξη της Italgas ως Προτιμητέου Επενδυτή και επισήμανε ότι «επιδίωξη του Ταμείου είναι η ανάδειξη των περιουσιακών στοιχείων που έχει υπό τη διαχείρισή του και η δημιουργία υπεραξίας από την αξιοποίησή τους. Πιστή σε αυτή τη φιλοσοφία είναι και η σημερινή συμφωνία που υπογράψαμε για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, την οποία αναμένουμε να δούμε να αναπτύσσεται δυναμικά υπό τη σκέπη του νέου μετόχου της».

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Σε κοινή δήλωση τους, οι τομεάρχης Οικονομικών  και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου και Σωκράτης Φάμελλος, με τίτλο «ξεπουλάνε τη ΔΕΠΑ Υποδομών και απαξιώνουν το ελληνικό δημόσιο» σημειώνουν τα ακόλουθα:

-«Είναι απορίας άξιο ότι κυβερνητικά στελέχη επιχαίρουν γιατί ξεπουλάνε το 100% του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα (ΔΕΠΑ Υποδομών). Και μάλιστα την ώρα που ο δημόσιος έλεγχος στους ενεργειακούς φορείς θα εξασφάλιζε σήμερα παρεμβάσεις για χαμηλότερες τιμές για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την ακραία ακρίβεια στην ενέργεια. Είναι ταυτόχρονα εξοργιστικό πως οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη πανηγυρίζουν όταν το Ελληνικό Δημόσιο αποχωρεί πλήρως από την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, από ένα φυσικό μονοπώλιο, το οποίο εκχωρείται κατά 100% σε εταιρεία που συμμετέχει το ιταλικό δημόσιο. Προφανώς για τους υπουργούς Μητσοτάκη το ιταλικό δημόσιο μπορεί να αποφασίζει για την επέκταση και τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί. Την ώρα που εντός μνημονίων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει τον έλεγχο και την πλειοψηφία στη ΔΕΠΑ Υποδομών, με τις επιλογές Μητσοτάκη, από σήμερα πλέον ο ιδιώτης μέτοχος, αντί για το δημόσιο, θα απολαμβάνει αποδόσεις που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στην Ευρώπη (8,18% το WACC για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022)».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας