ecopress
Την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την... Συμφωνία ΥΠΕΝ – Θεσμών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και την αγορά φυσικού αερίου

Την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Ειδικότερα:
– Συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμύνταιου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από την γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του.

– Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

– Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, συζήτησαν το θέμα των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εξέλιξη είναι ομαλή. Ορίστηκε τελική συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών την Κυριακή, για να επιλυθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) .

Δηλώσεις ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των Θεσμών για τα θέματα ενέργειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «απόψε τα θέματα έκλεισαν». Απαντώντας σε επιμέρους ερωτήσεις διευκρίνισε:

-Για το θέμα των λιγνιτών: Σήμερα έχουμε τη συμφωνία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Αυτό θα οδηγήσει στην έναρξη του market test την επόμενη εβδομάδα. Θα διεξαχθεί από την DG Comp. Κατά τα άλλα, όλο τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και όλες τις κινήσεις (πρόσληψη συμβούλου, απόσχιση μονάδων) θα τις κάνει η ΔΕΗ. Η συμφωνία περιλαμβάνει τις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Υπάρχει ρητή αναφορά σε δίκαιο τίμημα και διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των μετόχων της. Για το εργοστάσιο στο Αμύνταιο η ΔΕΗ είναι ελεύθερη να κάνει ότι επιθυμεί. Για τις 32.000 πρόσθετες ώρες λειτουργίας των μονάδων σε Αμύνταιο και Καρδιά, περιμένουμε οριστική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διασφάλιση των θέσεων, των σχέσεων και συνθηκών εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας. Σχετικά με τη διάρκεια, περιμένετε να δείτε το πλήρες σχέδιο, σύντομα. Οι πωλήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος 2018, με πολλά ενδιάμεσα στάδια. Τον Ιούνιο 2018 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πιθανή αστοχία του market test ή του διαγωνισμού.

-Φυσικό αέριο: Αναφορικά με την ΕΠΑ Αττικής και την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, θα προχωρήσουμε με το σχέδιο, στο οποίο κατέληξαν οι τρεις εταιρείες, ΔΕΠΑ, Shell και ENI. Θα πρέπει, φυσικά, να υπάρξει η έγκριση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και θα παραμείνει στην ΕΠΑ Αθήνας, όπου μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της αλλά δεν είναι δουλειά μας να το σχολιάσουμε – αφήστε τις εταιρείες να συζητήσουν μεταξύ τους.

-Λοιπά θέματα: Όλα τα άλλα ενεργειακά έκλεισαν. Πρόκειται για πολλά μικρότερα θέματα. Σε όλα καταλήξαμε σε συμφωνία. Σχετικά με τη χρέωση προμηθευτή καταλήξαμε ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ θα κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην απομείωσή της, έως ότου εισαχθούν τα πράσινα πιστοποιητικά. Ο μηχανισμός ευελιξίας είναι έτοιμος, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εγκριθεί ως μεταβατικός μηχανισμός. Υπάρχει σκέψη και για τον μόνιμο μηχανισμό ισχύος, που θα ισχύσει στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα με πρόβλεψη για επιλεξιμότητα και των λιγνιτικών μονάδων. Υπάρχουν και για τα δύο αναφορές στη συμφωνία.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας