ecopress
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους δρομείς, που θέλουν να λάβουν μέρος στη σκυταλοδρομία RunningOutofTime, μια μοναδική, αδιάκοπη σκυταλοδρομία 7.767 χλμ. Για την κλιματική αλλαγή,... Συμμετοχές στη σκυταλοδρομία 7.767 χλμ κατά της κλιματικής αλλαγής

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους δρομείς, που θέλουν να λάβουν μέρος στη σκυταλοδρομία RunningOutofTime, μια μοναδική, αδιάκοπη σκυταλοδρομία 7.767 χλμ. Για την κλιματική αλλαγή, από τη Γλασκόβη της Σκωτίας που φιλοξένησε την COP26 στο Sharmel-Sheikh της Αιγύπτου που θα φιλοξενήσει την COP27.

Θα είναι η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί, με δρομείς και ποδηλάτες, που θα μεταφέρουν τη σκυτάλη και μαζί της ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή από τη νέα γενιά προς τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27.Διοργανώτρια είναι η εταιρεία The World RelayLtd. Η σκυταλοδρομία  θα έχει διάρκεια 38 ημερών και θα περάσει από 18 χώρες. Η συνολική διαδρομή στην ξηρά χωρίζεται σε 732 τμήματα των 10 χιλιομέτρων περίπου έκαστο, για τα οποία μπορούν να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος; Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι άνω των 18 ετών. Οι δρομείς πρέπει να μπορούν κρατήσουν ένα μέσο όρο ταχύτητας 6 λεπτά 15 δευτερόλεπτα / χιλιόμετρο για τη διάρκεια του τμήματός τους, δηλαδή να μπορούν να διανύσουν 10 χλμ σε 60-70 λεπτά.

Ποιο είναι το κόστος; Το κόστος συμμετοχής στην Ελλάδα είναι 12€. Η διοργανώτρια θα δωρίσει τουλάχιστον το 30% της κάθε συνδρομής στις ΜΚΟFEE και CarbonCopy, διεθνείς Εταίρους της σκυταλοδρομίας.

Η εναρκτήρια τελετή έχει προγραμματισθεί για την 30η Σεπτεμβρίου 2022 στη Γλασκόβη, κατά τη διάρκεια της οποίας το μήνυμα θα σφραγισθεί στη σκυτάλη. Από εκεί, αλλάζοντας χέρια μεταξύ δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων θα ταξιδέψει σε Σκωτία, Ουαλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για να φτάσει στο Sharmel-Sheikh την 6η Νοεμβρίου, εγκαίρως για την COP27 που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Στη διαδρομή της (theroute), η σκυτάλη θα διασχίσει θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, αλλά και χωριά, πόλεις και πρωτεύουσες. Θα επισκεφθεί εκατοντάδες σχολεία, απειλούμενες περιοχές και έργα για την προστασία της φύσης με σκοπό να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, η σκυταλοδρομία θα συγκεντρώσει πόρους για το GlobalForestFund του FoundationforEnvironmentalEducation και την CarbonCopy.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η σκυτάλη θα φτάσει στην Ελλάδα από την Αλβανία στις 24 Οκτωβρίου 2022. Θα ακολουθήσει μία διαδρομή, εκτός κεντρικών δρόμων, προς:

Καστοριά – Κλεισούρα – Πτολεμαΐδα – Ακρινή – Βέροια – Τρίλοφο – Κατερίνη – Πλαταμώνας – Γόννοι – Ροδιά – Λάρισα – Φάρσαλα – Δομοκό – Λαμία – Καμένα Βούρλα – Άγιο Κωνσταντίνο – Σκάλα – Μαρτίνο – Ακραίφνιο – Αλίαρτο – Θήβα – Οινόφυτα – Αυλώνα – Αφίδνες – Φράγμα Μαραθώνα – Μαραθώνια Διαδρομή – Ακρόπολη – Φάληρο, από όπουθα φύγει με ιστιοπλοϊκό για την Κύπρο στις 27 Οκτωβρίου 2022.Συνολικά έχουμε 750χλμ. μοιρασμένα σε 72 τμήματα, από τα οποία τα 46 για δρομείς και τα 26 για ποδηλάτες.

Δηλώσεις

Ο κ. DannyBent, Διευθυντής της διοργανώτριας εταιρείας TheWorldRelay, δρομέας και κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες, λέει «Μια συγκλονιστική αλλαγή απαιτεί και συγκλονιστική προσπάθεια – κι αυτό είναι η σκυταλοδρομία RunningOut of Time. Θέλουμε όσοι είναι ευαισθητοποιημένοι για την κλιματική αλλαγή και τη σωτηρία του πλανήτη μας να εγγραφούν για να συμμετέχουν σε κάποιο τμήμα της διαδρομής ώστε όλοι μαζί να επιδώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα με τόση υποστήριξη ώστε να είναι αδύνατο να αγνοηθεί».

Η RunningOut of Time γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια των εταίρων FEE και CarbonCopy και πολλών υποστηρικτών (partnersandsupporters). Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εκπρόσωπος του FEE.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEEκ. Νίκος Πέτρου αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση κλείνει το 2030 και οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν τα τολμηρά και δραστικά μέτρα που απαιτούνται. Το βασικό μήνυμα αφορά την ανάγκη να γίνει η εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή βασικό στοιχείο της επίσημης εκπαίδευσης. Αυτό το μήνυμα εναρμονίζεται πλήρως και με τους στόχους και της επιδιώξεις της ΕΕΠΦ τα τελευταία 20 χρόνια. Ελπίζουμε ότι η σκυταλοδρομία αυτή, η οποία μέσω του δικτύου του FEE θα έχει παγκόσμια συμμετοχή, θα μεταφέρει το μήνυμά μας, αλλά και την αγωνία μας για την κλιματική αλλαγή στην COP27 και θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές δράσεις.» http://www.eepf.gr/el/

Κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (SchoolsActionDay) στις 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για εντυπωσιακό εικονικό πρόγραμμα που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Θέλουμε να μην λείψει κανείς από αυτή τη διοργάνωση, ακόμη κι αυτοί που δεν θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή. Όλοι καλούνται να μεταφέρουν τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (Global VirtualRelay) στις 5 Νοεμβρίου 2022, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές στο όνομα της κλιματικής δράσης.

Εγγραφές για συμμετοχή: www.running-out-of-time.com

Για πληροφορίες και στα ελληνικά: http://www.eepf.gr/el/

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Έναρξη εγγραφών: 12 Ιουλίου

Έναρξη Σκυταλοδρομίας: 30 Σεπτεμβρίου, Γλασκόβη, Σκωτία. Εναρκτήρια Τελετή σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είσοδος στην Ελλάδα: 24 Οκτωβρίου

Αναχώρηση για Κύπρο: 27 Οκτωβρίου

Ημέρα Δράσης Σχολείων (SchoolsActionDay): Πέμπτη 3 Νοεμβρίου

Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (GlobalVirtualRelay): 5 Νοεμβρίου

Λήξη Σκυταλοδρομίας: Κυριακή 6 Νοεμβρίου, Sharmel-Sheikh, Αίγυπτος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας