ecopress
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Συμβολαιογράφοι. Το υπουργείο έχει επιλέξει τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης, ως βασικό εργαλείο για να ξεμπλοκαριστούν 300.000... Συμβολαιογράφοι: όχι στις ψηφιακές μεταβιβάσεις, στον αέρα 300.000 συμβόλαια

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Συμβολαιογράφοι. Το υπουργείο έχει επιλέξει τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης, ως βασικό εργαλείο για να ξεμπλοκαριστούν 300.000 συμβόλαια, που η μεταγραφή τους στα Κτηματολογικά Γραφεία σήμερα διαρκεί περί τους έξι μήνες και καθυστερεί έως δύο χρόνια. Οι συμβολαιογράφοι απορρίπτουν το ψηφιακό συμβόλαιο και προκρίνουν το έγχαρτο συμβόλαιο.

-«Η ελληνική συμβολαιογραφία εξακολουθεί να θεωρεί το έγχαρτο συμβόλαιο, υπογεγραμμένο από τους συμβαλλομένους διά ζώσης και όχι εξ αποστάσεως και τηρούμενο ως πρωτότυπο στο αρχείο του συμβολαιογράφου, ως το μόνο ισχυρό συστατικό τύπο δικαιοπραξιών επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων και επομένως κάθε υποκατάστατο αυτού, όπως η πρόταση για ψηφιακό συμβόλαιο, είναι απολύτως μη διαπραγματεύσιμη ως προς την υλοποίησή της» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, με την οποία ανακοινώνει ότι:

«Στην ολομέλεια των Διοικητικών Συμβουλίων των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στις 13/10/2023, διαπιστώθηκε η ομόφωνη απόρριψη από τον Συμβολαιογραφικό κόσμο της εκ μέρους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόθεσης εφαρμογής του ψηφιακού (άυλου) συμβολαίου, αφορώντος μεταβιβάσεις από επαχθή ή χαριστική αιτία».

Το σχέδιο για να ξεμπλοκαριστούν 300.000 συμβόλαια 

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η διοίκηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο έχουν ανακοινώσει σχέδιο και βρίσκονται σε επαφές με τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για να ξεμπλοκαριστούν 300.000 πράξεις μεταβιβάσεων με στόχο να φτάσει στην πορεία του χρόνο η μεταγραφή πράξης συμβολαίου για “καθαρό”  ακίνητο να γίνεται αυθημερόν.

Πυλώνας οι ψηφιακές μεταβιβάσεις

Βασικός πυλώνας του σχεδίου και κυβερνητική εξαγγελία είναι η λειτουργία του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης  από τους συμβολαιογράφους, που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις  τίθεται σε πιλοτική από την 1η Νοεμβρίου 2023 και σε κανονική λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2024.

-«Στόχος είναι η μεταγραφή –όχι η σύναψη- συμβολαίου, να γίνεται εντός της ίδιας ημέρας», είπε επίσης ο κος Κυρανάκης ενώ διευκρινίστηκε ότι:

H αυθημερόν μεταγραφή συμβολαίου θα αφορά αποκλειστικά και μόνον κτηματογραφημένα ακίνητα, με «καθαρά» συμβόλαια και πλήρη τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, χωρίς νομικές, ιδιοκτησιακές, πολεοδομικές, φορολογικές και άλλες εκκρεμότητες.

Ο ψηφιακός φάκελος μεταβιβάσεων θα λειτουργήσει πρώτα για τις μεταβιβάσεις εν συνεχεία για τις δωρεές κληρονομιές και γονικές παροχές.

Το συνολικό σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Ελληνικό Κτηματολόγιο για το ξεμπλοκάρισμα των συμβολαίων προβλέπει επίσης αλλαγές στο νομικό έλεγχο των προς μεταγραφή συμβολαίων μαζικά από πιστοποιημένους  ιδιώτες δικηγόρους, διεύρυνση της υπαλληλικής ιεραρχίας με δικαίωμα υπογραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία και νέες ψηφιακές πλατφόρμες.

Γενικές Συνελεύσεις για αποφάσεις

Η Ολομέλεια των Διοικητικών Συμβουλίων των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας στη συνεδρίασης της απέρριψε ομοφώνως την πρόταση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις ψηφιακές μεταβιβάσεις και όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Ρούσκας με ανακοίνωση του προς τις ενώσεις και τα μέλη του κλάδου του ετοιμάζονται γενικές συνελεύσεις των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας για να ληφθούν αποφάσεις αποχής από τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας. Δείτε εδώ στο ecopress

Γιατί απορρίπτουν οι συμβολαιογράφοι

Οι λόγοι για τους οποίους αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στα ψηφιακά συμβόλαια, όπως περιγράφονται στην ανακοίνωση του Συλλόγου είναι:

-« Ηεφαρμογής του ψηφιακού (άυλου) συμβολαίου, αφορώντος μεταβιβάσεις από επαχθή ή χαριστική αιτία, καθόσον, μεταξύ άλλων, δημιουργεί πρωτίστως σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των συναλλαγών.

-Η ελληνική συμβολαιογραφία εξακολουθεί να θεωρεί το έγχαρτο συμβόλαιο, υπογεγραμμένο από τους συμβαλλομένους διά ζώσης και όχι εξ αποστάσεως και τηρούμενο ως πρωτότυπο στο αρχείο του συμβολαιογράφου, ως το μόνο ισχυρό συστατικό τύπο δικαιοπραξιών επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων και επομένως κάθε υποκατάστατο αυτού, όπως η πρόταση για ψηφιακό συμβόλαιο, είναι απολύτως μη διαπραγματεύσιμη ως προς την υλοποίησή της.

-Όταν σε άλλες χώρες, στις οποίες έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στο σύνολο της επικράτειάς τους, η μετάβαση σε μερικώς ηλεκτρονική διαχείριση των συναλλαγών από τους συμβολαιογράφους έγινε μετά την ολοκλήρωση αυτή και μετά από μακρόχρονη σχεδίαση και με πολλή περίσκεψη για την διασφάλιση της αξιοπιστίας της συναλλαγής, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, δεν είναι δυνατόν μέσα σε 4 μήνες και χωρίς λεπτομερή σχεδίαση, να γίνει μετάβαση σε ηλεκτρονική διαδικασία διεκπεραίωσης και υπογραφής συμβολαίων, με μοναδικό σκοπό να καλυφθούν με πρόχειρο τρόπο η παθογένεια και οι ελλείψεις του κτηματολογίου στην Ελλάδα.

-Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η καθυστέρηση διεκπεραίωσης των καταχωρίσεων στα Κτηματολογικά Γραφεία δεν οφείλεται στην έγχαρτη ή ηλεκτρονική διαχείριση της συναλλαγής, αλλά στην ίδια την δυσλειτουργία του Κτηματολογίου, καθώς και στη δαιδαλώδη Νομοθεσία, η οποία διέπει τη συναλλαγή».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας