Συμβολικό χαρακτήρα έλαβε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μηχανικών μπροστά στο υπουργείο ΥΠΕΝ στη λεωφόρο Μεσογείων για την παράταση των αυθαιρέτων, καθώς σύσσωμοι οι μηχανικοί δίνουν... Συμβολική … η συγκέντρωση στο ΥΠΕΝ για την παράταση των αυθαιρέτων

Συμβολικό χαρακτήρα έλαβε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μηχανικών μπροστά στο υπουργείο ΥΠΕΝ στη λεωφόρο Μεσογείων για την παράταση των αυθαιρέτων, καθώς σύσσωμοι οι μηχανικοί δίνουν μάχη εμπροσθοφυλακής στη ψηφιακή πλατφόρμα των υπαγωγών αυθαιρέτων.

Παρά την διάδοση, που έγινε μέσω διαδικτύου και τις χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν υπέρ του αιτήματος της κινητοποίησης, η οποία διοργανώθηκε από ομάδες και συλλογικότητες μηχανικών, στο ραντεβού της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο  ΠΕΝ στη λεωφόρο Μεσογείων, το πρωί της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου 2020 εμφανίστηκαν μόνον μερικές δεκάδες μηχανικοί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ,  να βάλει οριστικό τέλος στην παράταση των αυθαιρέτων, και να καταθέσουν στο υπουργείο το σχετικό ψήφισμα με τις υπογραφές των μηχανικών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΥΠΕΝ να σταματήσουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, που λήγει η σχετική προθεσμία οι υπαγωγές αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 και τα ισχύοντα ευνοϊκά πρόστιμα  για τις άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Παρεμβάσεις προς το ΥΠΕΝ ζητώντας παράταση μέχρι τις αρχές του χρόνου παράλληλα με την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου  έχουν  κάνει το ΤΕΕ και τα περιφερειακά τμήματα ΤΕΕ, όλοι οι σύλλογοι μηχανικών (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι μηχανικοί), συμβολαιογράφοι, λογιστές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ παράλληλα έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή και σχετικά υπομνήματα προς το ΥΠΕΝ από βουλευτές όλων των κομμάτων.  Στο μεταξύ τη Δευτέρα κατατίθεται εκ νέου στη Βουλή τροπολογία για την παράταση των αυθαιρέτων. Δείτε εδώ στο ecopress

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο ΠΕΝ, μεταξύ των ολιγάριθμων διαδηλωτών παραβρέθηκε ο Α΄αντιπρόεδρος  της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Νίκος Ανδρεδάκης ο πρόεδρος των αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ) Δημήτρης Ξυνομηλάκης, η βουλευτής Εύη Καρακώστα και άλλοι, κυρίως συνδικαλιστές εκπρόσωποι παρατάξεων.

Διάγραμμα υπαγωγών στην ψηφιακή πλατφόρμα 

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβε το ecopress  σε συνομιλίες του με μηχανικούς για την μικρή συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ, ο κυρίαρχος λόγος είναι ότι οι μηχανικοί, υπό τις ασφυκτικές προθεσμίες που έχουν τεθεί βρίσκονται διαρκώς στα γραφεία τους και πάνω στους υπολογιστές τους, προκειμένου να ολοκληρώσουν υποθέσεις των πελατών τους. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό, καθώς οι υπαγωγές στην πλατφόρμα του ΤΕΕ ξεπερνούν πλέον τις 10.000 ημερησίως, με αποτέλεσμα το σύστημα να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο και να σημειώνονται πολύωρες αναμονές και μεγάλες καθυστερήσεις για την διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Γιατί δεν πήγαν

Χαρακτηριστικά ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, που έχει έντονη συνδικαλιστική δράση και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων στο ερώτημα «γιατί δεν πήγες στην συγκέντρωση στο ΥΠΕΝ;» απάντησε με SMS ότι :

-«Οι μηχανικοί δίνουν τη μάχη τους στα γραφεία τους για να εξυπηρετήσουν τους ιδιοκτήτες. Το επάγγελμα μετατρέπεται σε λειτούργημα μπροστά στον κίνδυνο δήμευσης της περιουσίας των πολιτών»!

Βέβαια υπάρχει και το μεγάλο μέρος των μηχανικών, που δεν συμφωνεί με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για ένα θέμα, όπως η παράταση των αυθαιρέτων,  δίνοντας το μήνυμα ότι «τα επαγγελματικά θέματα των μηχανικών απαιτούν θεσμικές και τεχνικές λύσεις και δεν προσφέρονται για συνδικαλιστικό ακτιβισμό».

Το κείμενο της κινητοποίησης

Το κείμενο για την κινητοποίηση στο ΥΠΕΝ με κεντρικό τίτλο «Να δοθεί παράταση στον Ν​.​4495/17 – Συγκέντρωση μηχανικών στο Υ​Π​​ΕΝ την Παρασκευή 25/9» έχει ως εξής:

«Το ΥΠΕΝ   ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλη παράταση πέραν της 30/9 στην δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων που εμπίπτουν στην Κατηγορία 5 αλλά και στις εκπτώσεις που ισχύουν για τις υπόλοιπες κατηγορίες του Ν. 4495/2017.

Κάθε φορά που πρόκειται να λήξει μία προθεσμία βλέπουμε το ίδιο έργο:

Η πολιτεία προσβλέποντας στην γρήγορη εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία «εκβιάζει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων δημιουργώντας  ασφυκτικό κλίμα στον τεχνικό κόσμο. Οι μηχανικοί αναγκάζονται να παρατήσουν όλες τις υπόλοιπες δουλειές τους και να «παλεύουν» βράδια και Κυριακές με το σύστημα των αυθαιρέτων.

Ταυτόχρονα το νομικό πλαίσιο αλλάζει διαρκώς. Ο πρώτος Νόμος αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011) κρίθηκε αντισυνταγματικός και από τότε έχουν εκδοθεί και ψηφιστεί άλλοι δύο Νόμοι που συνοδεύονται από εκατοντάδες εγκυκλίους και τροποποιήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να εκδίδονται ακόμα και λίγες ημέρες πριν την εκπνοή των προθεσμιών.

Σα να μην έφταναν αυτά, το ΥΠΕΝ μας υπογράμμισε ότι η υπαγωγή στο ηλεκτρονικό σύστημα «είναι μια απλή διαδικασία που δεν κρατάει περισσότερα από 2 λεπτά”!. Δυστυχώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρμόδιοι υποβαθμίζουν τη δουλειά μας.

Στην πραγματικότητα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί έρευνα σε δημόσιες υπηρεσίες και αεροφωτογραφίες, εκπόνηση μελετών και σχεδίων αλλά και πολλές εργατοώρες για την όσο το δυνατόν πιο σωστή ερμηνεία της πολύπλοκης Νομοθεσίας. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο πλαίσιο λειτουργίας που επιβάλλει η υγειονομική κρίση, όπου οι Δημόσιες Υπηρεσίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν με γρήγορους ρυθμούς.

Εμείς οι Μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες

έχουμε χάσει την προσωπική μας ζωή και μας έχουν χάσει οι οικογένειές μας,

δουλεύουμε πάνω από 12 ώρες την ημέρα για ελάχιστα χρήματα,

προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε/τακτοποιήσουμε τις αυθαιρεσίες και την ανικανότητα δεκαετιών του κρατικού μηχανισμού

Για αυτό λέμε ΟΧΙ!!

Απαιτούμε από το ΥΠΕΝ.:

Να σεβαστεί τον επιστημονικό τεχνικό κόσμο και να αφήσει τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων ανοιχτή μέχρι μέχρι να λειτουργήσουν οι επιτροπές του Νόμου 4495/17, να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, να εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου και σίγουρα να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση της Πανδημίας,

Να εκδώσει άμεσα την Υπουργική απόφαση για τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου,

Να δώσει πρόσβαση στους Μηχανικούς στα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να κάνουν σωστά την δουλειά τους χωρίς να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες και να απειλούνται με υπέρογκα πρόστιμα και κυρώσεις, όπως:

Ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο των Πολεοδομιών όλης της χώρας,

Ενιαίο ψηφιακό χάρτη γεωχωρικών και πολεοδομικών δεδομένων,

Ανάρτηση των αεροφωτογραφιών του 2011 (για την οποία το Υπουργείο είχε υποχρέωση από την έκδοση του Ν.4014/2011),

ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΤΕΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ.

Εμείς οι μηχανικοί έχουμε μάθει να μελετούμε, να σχεδιάζουμε και μετά να εφαρμόζουμε.

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να υπογράψουμε όλοι μαζί το παρόν ψήφισμα.

Καλούμε, τέλος, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μηχανικών την Παρασκευή 25/09 στις 11:00 πμ έξω από το ΥΠ.ΕΝ. (Μεσογείων 119) για να παραδώσουμε το ψήφισμα με τις υπογραφές των συναδέλφων στον Υπουργό Κ. Χατζηδάκη».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας