ecopress
Τα αναπτυξιακά σχέδια για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης παρουσίασαν οι επικεφαλής τους, Γ. Πατούλης, Φ. Σπανός και Στ. Αρναουτάκης στο διεθνές ... Συνέδριο «Πολιτεία»: Οι Περιφέρειες σε νέο αναπτυξιακό ρόλο

Τα αναπτυξιακά σχέδια για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης παρουσίασαν οι επικεφαλής τους, Γ. Πατούλης, Φ. Σπανός και Στ. Αρναουτάκης στο διεθνές  συνέδριο πολιτικών επιστημόνων «Πολιτεία», που ολοκλήρωσε τις τριήμερες εργασίες του στο Ζάππειο την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τον καθοριστικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι Περιφέρειες στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.

Το διεθνές συνέδριο οργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου.

Αττική

Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής περιφερειακής ανάπτυξης», τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να επωφεληθεί τα μέγιστα από δύο έργα: Το Ελληνικό που όπως ανέφερε, πέρα από την οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, πάρκο, καζίνο και μαρίνα, θα ανοίξει αρχικά 30.000 θέσεις εργασίας οι οποίες με την ολοκλήρωση του έργου θα αυξηθούν στις 75.000, ανέφερε και τα σχέδια που έχει υποβάλει η Cosco για την επέκταση της κρουαζιέρας, με νέες υποδομές και ξενοδοχειακά κτίρια, έργο προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, με 2.500 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 3.000 μετά την ολοκλήρωση.

«Η αυξημένη αξιοπιστία της πολιτικής μας μέσω της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και απεμπλοκής ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης υποσχόμενος την «απεμπλοκή έργων της Περιφέρειας Αττικής μέσω των ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, και συνεπώς αύξηση της απορροφητικότητας των διαθέσιμων κονδυλίων».

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης «κεντρικό για την Ελλάδα του αύριο», και αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της Περιφέρειας σε αυτή την προσπάθεια (αειφορία, κυκλική οικονομία, απασχολησιμότητα, καταπολέμηση των ανισοτήτων). Στόχος, συμπλήρωσε, είναι η αξιοποίηση εργαλείων, όπως είναι η κοινωνική οικονομία, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, ο συμμετοχικός στρατηγικός σχεδιασμός, δηλαδή η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Στερεά Ελλάδα

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μίλησε για τα διαρθρωτικά ταμεία και την αλληλεπίδραση τους με το θεσμικό σύστημα της χώρας παρουσιάζοντας προτάσεις για τη βελτίωση αυτής της αλληλεπίδρασης που αφορούν στην απλοποίηση των διαδικασιών καθώς, όπως επισήμανε, η υπερβολική γραφειοκρατία δεν «διασφαλίζει τη διαφάνεια αλλά προκαλεί την εξεύρεση νέων τρόπων υπέρβασης των κανόνων».

Επίσης, παρουσίασε προτάσεις για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, καθώς συχνά λειτουργεί ενάντια στις επιταγές της ΕΕ και δεν επιτρέπει την ανάδραση της περιοχής. Ως χαρακτηριστική περίπτωση «στατιστικής στρέβλωσης ανέφερε την περιοχή των Οινοφύτων όπου σημείωσε ότι αναπτύσσεται μεν βαριά βιομηχανία και το παραγόμενο προϊόν προσμετράται στο ΑΕΠ της περιοχής», αλλά, προσέθεσε, δικαιούται λιγότερα κονδύλια, καθώς κατατάσσεται πλασματικά σε εύπορη ζώνη ενώ οι εργαζόμενοι οι προμηθευτές και ο τζίρος ουσιαστικά ανήκουν στην περιοχή της Αττικής.

Κρήτη

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μίλησε για την αειφόρο ανάπτυξη της Κρήτης του 2030. Παρουσίασε το στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια, με την επισήμανση πως «η αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας δεν εμπόδισε την Κρήτη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές και να αποτελέσει μια «Περιφέρεια-πρότυπο στην Ευρώπη, εξωστρεφή, που στηρίζεται στη συνεργασία, στη συνέργεια, στη συμπόρευση όλων των κοινωνικών της δυνάμεων».

Στην αναπτυξιακή πορεία που καλείται να βαδίσει η χώρα, ο κ. Αρναουτάκης παρατήρησε ότι αναδεικνύεται «η ζωτική ανάγκη ενός νέου υποδείγματος που θα εδράζεται στην αξιοποίηση και μεγιστοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο κάθε τόπος». Όπως επισήμανε ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει σαν ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης, ενώ «η πολιτική του ατροφία, που οφείλεται στην άρνηση της κεντρικής διοίκησης να του εκχωρήσει περαιτέρω αρμοδιότητες, δεν συνιστά εμπόδιο». Στην ουσία, τόνισε, «οι Περιφέρειες αποτελούν αντίβαρο στο υπερτροφικό και αναποτελεσματικό κράτος», προσθέτοντας πως η επένδυση στην Περιφέρεια αποτελεί τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική.

Ο περιφερειάρχης αναπτύσσοντας το όραμά για την Κρήτη του 2030, είπε ότι εδράζεται στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, αλλά και στις επιλογές που θα καθιστούν την Κρήτη σύγχρονη και ανταγωνιστική, μέσα από την προώθηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής που χρειάζεται ο τόπος, όπως είναι  η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και η αναβάθμιση των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, η ενεργειακή επάρκεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προσέλκυση επενδύσεων, τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα.

Ο υπουργός Εσωτερικών

Εθνικό χαρακτήρισε τον αγώνα για έξοδο από την κρίση, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που εκπροσώπησε στο συνέδριο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «η ανασυγκρότηση της πατρίδας περνά μέσα απ’ την αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού» και σημείωσε ότι  «γύρω από την ενίσχυση της προσπάθειας, για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα, διαμορφώνεται ο νέος πατριωτισμός που έχει ανάγκη η πατρίδα μας». Όπως συμπλήρωσε, «σε αυτήν την προσπάθεια για την αναγέννηση της Ελλάδας επιστήμονες και ειδικά νέοι άνθρωποι, έχουν ξεχωριστή θέση και καθοριστική συμβολή».

Για τις πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (2021 -2027) μίλησε ο καθηγητής Δημήτρης Σκιαδάς.

Το συνέδριο θεωρείται από τα σημαντικότερα που έχουν περιληφθεί το τρέχον έτος στην ατζέντα της Αθήνας. Το εξειδικευμένο προσωπικό του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων προέρχεται από κλάδους της Νομικής, της Οικονομικής Επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων και των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόεδρος του Οργανισμού είναι ο Συμεών Σιδηρόπουλος και επιστημονικός διευθυντής του ο Νίκος Παπαδάκης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας