ecopress
Επείγουσες λύσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας και του ενεργειακού εφοδιασμού, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην ουκρανική κρίση, πρότεινε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος... ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: τι προτείνει για ενεργειακή ακρίβεια και επάρκεια εφοδιασμού

Επείγουσες λύσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας και του ενεργειακού εφοδιασμού, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην ουκρανική κρίση, πρότεινε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

-«Η Ελλάδα, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην ουκρανική κρίση, μάς βρίσκει πιο εκτεθειμένους διότι έχουμε ήδη την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και είμαστε σε πολύ μεγάλο ποσοστό εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο τόνισε o Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash fm» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Λάζαρο Θεοδωρακίδη και πρότεινε ως επείγουσες λύσεις:

-Την ανάγκη να τεθούν άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας λιγνιτικές μονάδες και diesel για να καλυφθεί η ζήτηση ενέργειας. Η λανθασμένη επιλογή της ακριβοπληρωμένης Διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε σύναψη ομολογιακών δανείων με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα τη δεσμεύει να μη χρησιμοποιεί λιγνίτη ήδη από το 2021, κάτι που δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με την απολιγνιτοποίηση. Είναι απαράδεκτο η ΔΕΗ να μη χρησιμοποιεί σήμερα, εν μέσω κρίσεων, το λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή και να είμαστε όλο και πιο εξαρτημένοι από το πανάκριβο, ορυκτό και εισαγόμενο φυσικό αέριο.

-Την ανάγκη προετοιμασίας για το ενδεχόμενο άμεσης προμήθειας αερίου με συμβόλαια και συμφωνίες-πλαίσιο, που ήδη έχουν προχωρήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ από άλλες πηγές (διεθνείς ή κρατικές ενεργειακές εταιρείες). Άρα απαιτείται προετοιμασία ενίσχυσης τροφοδοσίας και ποικιλίας τροφοδοσίας από άλλες πηγές φυσικού αερίου, εντός και εκτός Μεσογείου. Ειδικά μετά τις δηλώσεις Μεντβέντεφ ότι, μετά το πάγωμα του Nord Stream 2, η Ευρώπη θα βρεθεί σ’ έναν νέο κόσμο, στον οποίο θα πληρώνει 2.000 ευρώ για τα χίλια κυβικά μέτρα αερίου. Τίθεται συνεπώς ζήτημα επάρκειας αλλά και ενεργειακού κόστους.

«Η κορύφωση της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκει μία Ευρώπη χωρίς στρατηγικά αποθέματα και με έντονη ενεργειακή εξάρτηση. Είναι ωραία τα μεγάλα λόγια για την Πράσινη Μετάβαση αλλά δεν έχουν μεταφραστεί σε πολιτικές που να διασφαλίζουν την πρόσβαση στην ενέργεια για όλους σε προσιτές τιμές. Όμως στην Ευρώπη καθυστερούν και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας» είπε ο κ Φάμελλος και αναφέροντας ότι «η Ελλάδα, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην ουκρανική κρίση και είναι ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα λόγω των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ» σημείωσε ότι:

-«Η δήθεν απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο κος Μητσοτάκης δεν αφορά την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά από μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. για το τρίτο τρίμηνο του 2021, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12% ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10% και, ενώ το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 49% και στη Γαλλία κατά 46%, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%».

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην άνευ προηγουμένου ακρίβεια στην ενέργεια στην Ελλάδα.  «Οι βιοτεχνίες, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μάς μεταφέρουν ότι το ενεργειακό τους κόστος αυξήθηκε ακόμη και κατά 300% σε συναντήσεις που πραγματοποιούμε μαζί τους. Οι τιμές αυξάνονται ενώ όμως έχουμε ολιγοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την ανοχή της κυβέρνησης, που χειραγωγεί τις τιμές, με αποτέλεσμα υπερκέρδη για κάποιους αλλά μεγάλο κόστος για τους τελικούς καταναλωτές».

«Διαβάζουμε επιπλέον για ρεκόρ κερδοφορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2021 εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ενώ η τιμή μονάδας χρέωσης του φυσικού αερίου σε οικιακούς λογαριασμούς έχει δεκαπλασιαστεί σε 15 μήνες».

Σχολίασε επιπλέον την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Gazprom που, όπως τόνισε, ήταν απολύτως αποτυχημένη, επειδή η τιμή του φυσικού αερίου θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή που διαμορφώνεται στο ολλανδικό χρηματιστήριο. Ανέφερε μάλιστα ότι η Βουλγαρία κατάφερε να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές έως και 30%. «Άλλη μία αποτυχία της κυβέρνησης ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρτατο αγαθό ζωής και ειρήνης

-«Αρχικά όλοι, και ειδικότερα οι μεγάλες δυνάμεις, οφείλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να υποχωρήσει η ένταση. Πρέπει να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της ζωής και της ειρήνης. Η ενέργεια της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονμπάς και η εισβολή της στην Ουκρανία έχει καταδικαστεί ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της συμφωνίας του Μίνσκ και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Έχουν καθυστερήσει όμως διπλωματικές κινήσεις από την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα και τώρα τρέχουν εκ των υστέρων να καλύψουν την αδυναμία και την καθυστέρηση», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,

Σχολίασε στη συνέχεια το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη διπλωματική της παρουσία και παρέμβαση. Τελικά παραμένει μόνο μια οικονομική ένωση. Αποδεικνύεται ότι είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης. Δεν προχωρά η πολιτική της ενοποίηση και η ενεργειακή κρίση έχει αναδείξει τα ελλείματα της ευρωπαϊκής πολιτικής». Ο ίδιος τόνισε ότι:

-«Η κορύφωση της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκει μία Ευρώπη χωρίς στρατηγικά αποθέματα και με έντονη ενεργειακή εξάρτηση. Είναι ωραία τα μεγάλα λόγια για την Πράσινη Μετάβαση αλλά δεν έχουν μεταφραστεί σε πολιτικές που να διασφαλίζουν την πρόσβαση στην ενέργεια για όλους σε προσιτές τιμές. Όμως στην Ευρώπη καθυστερούν και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας