ecopress
Η τεχνολογία και η αγορά σύγχρονων γεωδαιτικών συστημάτων GPS GNSS (εντοπισμού θέσης στο χώρο από σύστημα δορυφόρων) εξελίσσεται ραγδαία και έρχεται τώρα να καταργήσει... GPS: η απάντηση στο δίλημμα: «ακρίβεια τιμών ή ακρίβεια μετρήσεων»

Η τεχνολογία και η αγορά σύγχρονων γεωδαιτικών συστημάτων GPS GNSS (εντοπισμού θέσης στο χώρο από σύστημα δορυφόρων) εξελίσσεται ραγδαία και έρχεται τώρα να καταργήσει το δίλημμα: «ακρίβεια των τιμών ή ακρίβεια των μετρήσεων».

Δίλημμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και της επενδυτικής ύφεσης αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των επαγγελματιών μηχανικών και των μελετητικών εταιριών, καταλήγοντας πολλές φορές εξ ανάγκης σε επιλογές χαμηλής τεχνολογικής και οικονομικής αξίας, που τελικώς πάντα κοστίζουν ακριβά.

Πλέον δίνονται νέες τεχνολογικές απαντήσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν άμεση απόσβεση του κόστους του εξοπλισμού και ταυτοχρόνως ποιοτικές αποδόσεις υψηλής στάθμης στο έργο των μηχανικών. Δηλαδή με δύο λόγια «έχουν τιμή αντίστοιχη της τεχνολογικής αξίας και των λύσεων που προσφέρουν, ώστε να φέρνουν γρήγορα πίσω τα χρήματα της αγοράς τους».

Περιζήτητα προϊόντα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ανάλογα με την κατηγορία τους και τις απαιτήσεις που καλύπτουν για την ολοκλήρωση μεγάλων project ή απλών αποτυπώσεων και μετρήσεων, σύμφωνα με έμπειρους μηχανικούς βρίσκονται δύο μοντέλα  γεωδαιτικών δεκτών GPSGNSS, που είναι περιζήτητη η απόκτηση τους. Πρόκειται για 2 μοντέλα που προσφέρει η  METRICA:

LeicaGS18 IGNSSRTKRover: Είναι το τελευταίο μοντέλο της LeicaGeosystemsAG που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2020. Πρόκειται για  έναν υπερσύγχρονο δέκτη GNSS RTK rover, που ενσωματώνει εκπληκτικές τεχνολογίες, όπως την Visual Positioning. Είναι σχεδιασμένος για γρήγορη, αποτελεσματική λήψη μετρήσεων σε σημεία που με έναν οποιοδήποτε άλλο δέκτη ήταν δύσκολο ή αδύνατο να μετρηθούν.

MROVER100: Είναι ένας σύγχρονος FullGNSSδέκτης, που χρησιμοποιεί πλακέτα τελευταίας γενιάς με 576 κανάλια και υποστηρίζει όλους τους υπάρχοντες ενεργούς δορυφορικούς σχηματισμούς (GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, SBAS, QZSS).

«Μπορείς να μετρήσεις ότι βλέπει η κάμερα»

« Ο LeicaGS18 IGNSSRTKRover εκτός από τον δέκτη GPS έχει ενσωματωμένη κάμερα και αδρανιακό σύστημα IMU. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στέκεσαι σε ένα σημείο και μπορείς να μετρήσεις ότι βλέπει η κάμερα», λέει στο ecopress μηχανικός που έχει χρησιμοποιήσει το συγκριμένο εργαλείο εξηγώντας ότι:

-«Κανονικά για να μετρήσεις με το GPS πρέπει να στηθείς ακριβώς πάνω από το σημείο και το GPS να έχει σήμα. Με το όργανο αυτό μπορείς να σταθείς σε ένα σημείο που έχει σήμα και να μετρήσεις ότι φαίνεται από το σημείο αυτό σε ένα ευρύτατο οπτικό πεδίο, ακόμα και τα σημεία στα οποία αν πήγαινες με το GPS δεν θα είχε σήμα. Για παράδειγμα μπορεί να στηθείς το κέντρο ενός οικοπέδου και να μετρήσεις σημεία που βρίσκονται κάτω από μεγάλα δέντρα όπου το GPS δεν έχει σήμα η σε διασταυρώσεις και στενά της πόλης όπου δεν έχει σήμα. Συνδυάζει δύο τεχνολογίες: το GPS και την ψηφιακή φωτογραμμετρία».

Ο ίδιος προσθέτει ότι  το « LeicaGS18 I» αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει το χρόνο και το κόστος της εργασίας, καθώς «φεύγοντας από το πεδίο της εργασίας έχεις πάρει μαζί σου όλες τις πληροφορίες, ακόμη και αυτές που παρέλειψες να καταγράψεις και δεν χρειάζεται να επαναλάβεις τις μετρήσεις και τις αποτυπώσεις πολλές φορές σε μακρινές και δύσκολές περιοχές».

Η αγορά εξοπλισμού και τα έργα

Οι γεωδαιτικοί δέκτες GPS (GlobalPositioningSystem) GNSS (GlobalNavigationsatelliteSystems) αποτελούν αναπόσπαστο εξοπλισμό των μηχανικών, που μελετούν και πραγματοποιούν τοπογραφικές, κτηματογραφικές, χαρτογραφικές και άλλες εργασίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ακριβή καταμέτρηση, τον καθορισμό, την αναπαράσταση του μεγέθους και της μορφής της επιφάνειας της γης, με αποτελεσματικότητα και ακρίβεια, ως προϋπόθεση καλών μελετών για την σωστή υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων.

Έμπειροι μηχανικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις διατυπώνουν την άποψη ότι «η αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού ουσιαστικά έρχεται να καλύψει με ρεαλιστικό τρόπο τις ανάγκες, που έχουν σήμερα οι μηχανικοί, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν και ταυτοχρόνως να προεξοφλήσει τις προοπτικές της επόμενης ημέρας των έργων».

-«Οι τεχνολογικές λύσεις του συγκεκριμένου εξοπλισμού γεωδαιτικών συστημάτων, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες,  ότι είναι απαραίτητες για την αποτύπωση και την εκπόνηση μελετών σε όλο το φάσμα της των έργων που έχουν δρομολογηθεί ή προετοιμάζονται να ξεκινήσουν. Από τις απλές τοπογραφικές αποτυπώσεις ακινήτων για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, τους Δασικούς Χάρτες και τις υπαγωγές αυθαιρέτων, μέχρι τα μεγάλα προγράμματα κτηματογραφήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, όπως επίσης σε έργα δικτύων, τουριστικών και πολεοδομικών αναπτύξεων, αστικών αναπλάσεων και κάθε είδους κατασκευαστικές υποδομές».

Σύντομη παρουσίαση

Ειδικότερα τα δύο μοντέλα γεωδαιτικών δεκτών GPSGNSS, της METRICA συγκεντρώνουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Leica GS18 I GNSS RTK Rover

Χάρη στην τεχνολογία visual positioning που διαθέτει ο υπερσύγχρονος δέκτης gnss rtk rover,  οι χρήστες μπορούν να μετρήσουν οποιοδήποτε σημείο επιθυμούν, ακόμα κι αν δεν το είχαν αρχικά υπολογίσει, είτε στο πεδίο είτε αργότερα κατά την φάση της εργασίας στο γραφείο.

Η τεχνολογία Visual Positioning (συνδυασμός των τεχνολογιών GNSS, IMU και κάμερας), επιτρέπει στους χρήστες να προσεγγίζουν και να μετρούν σε απρόσιτα σημεία με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Βασίζεται στη φωτογραμμετρία με επεξεργασία δεδομένων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν την ποιότητα των δεδομένων τους ενώ βρίσκονται στο πεδίο.

Ο GS18 I εκτός από την τεχνολογία Visual Positioning διαθέτει κάποια ιδιαίτερα χρήσιμα χαρακτηριστικά όπως αισθητήρα κλίσης, δεν χρειάζεται καλιμπράρισμα και δεν επηρεάζεται από μαγνητικά πεδία.

Επιπροσθέτως, η χρήση του λογισμικού πεδίου Leica Captivate (που ενσωματώνει ο GS18I)είναι μια πολυδιάστατη λύση που σας βοηθά να ολοκληρώνετε με ευελιξία και αποτελεσματικότητα την εργασία σας, από την απλή χαρτογράφηση έως και σύνθετα projects BIM (Building Information Modeling). Όσο απαιτητικά κι αν είναι τα έργα που οι χρήστες καλούνται να ολοκληρώσουν, η λύση του GS18Iκαι του LeicaCaptivateεγγυώνται την επιτυχημένη υλοποίηση τους με τις πιο σύγχρονες ροές εργασίας.

MROVER100

Ο  σύγχρονος FullGNSSδέκτης, σε συνδυασμό με την υπερ-υψηλής απόδοσης κεραία, προσφέρει πολύ μικρούς χρόνους «φιξαρίσματος» (TTFF), σταθερή και υψηλή απόδοση καθώς και Βελτιωμένες επιδόσεις anti-jamming.

Με το ενσωματωμένο UHFmodemπου διαθέτει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως Baseενώ συνεργάζεται και με πολλούς δέκτες της αγοράς για μεγαλύτερη ευελιξία. Είτε δουλεύει ως NetworkRoverμε το FullGNSSδίκτυο Σταθμών Αναφοράς HxGNSmartNet, ή ως Base/Roverσύστημα, παρέχει απεριόριστες δυνατότητες και εξαιρετική απόδοση.

Με την αποσπώμενη μπαταρία λιθίου μπορεί να δουλέψει απρόσκοπτα έως και 8 ώρες συνεχόμενα, ενώ με τις δύο μπαταρίες που διατίθενται στο πακέτο, η αυτονομία του φτάνει τις 16 ώρες συνεχούς χρήσεως.

Επιπλέον, διαθέτει ηλεκτρονική αεροστάθμη κάνοντας έτσι την οριζοντίωση του στειλεού πιο εύκολη και καθιστά την πολύωρη εργασία στο πεδίο ξεκούραστη και παραγωγική.

Στα επιπλέον χαρακτηριστικά του είναι το ενσωματωμένο modem 4G/3G/2G, τα 8 GBαποθηκευτικού χώρου για απευθείας καταγραφή RINEX2.χ/3.χ παρατηρήσεων, η υποστήριξη Bluetoothκαι NFC, καθώς και η υποστήριξη WiFi.

Είναι ανθεκτικός σε πτώση από 2μ, με ΙΡ67 και διατίθεται με 2 χρόνια εγγύηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ευρύ φάσμα λύσεων που προτείνει η METRICA, επισκεφθείτε τον ιστότοπο  της εδώ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας