τ.ΤΣΜΕΔΕ: από το «κτίριο των μηχανικών» της Κλαυθμώνος στην Αχαρνών
ΑρχιτεκτονικήΈργαΟικονομίαΥποδομές 22 Νοεμβρίου 2020 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 το Τμήμα Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (τέως ΤΣΜΕΔΕ) λειτουργεί κανονικά σε νέα έδρα επί της οδού Αχαρνών 29 στον 5ο όροφο, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ.
Το κτίριο επι της οδου Παλαιών Πατρών Γερμανού 5
Μπαίνει οριστικό τέλος εποχής για τις συντάξεις και την ασφάλιση των μηχανικών στο εμβληματικό κτίριο, επι της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού 5 στην πλατεία Κλαυθμώνος, αποκαλούμενο και «κτίριο των μηχανικών», όπου παραμένουν και αναπτύσσονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ).
Προηγήθηκε διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας την περασμένη εβδομάδα από τις 18 έως 20 Νοεμβρίου 2020 στον δεύτερο όροφο του εμβληματικού κτιρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, προκειμένου να γίνει η μετακόμιση και όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως, ήδη οι «κούτες» με τα αρχεία και ο σχετικός εξοπλισμός έχουν μεταφερθεί στην Αχαρνών 29.
Ανακοίνωση ΕΦΚΑ
Σχετικά η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι «λόγω μεταστέγασης του Τμήματος Συντάξεων της Περιφερειακής Δ/νσης Συντάξεων και Ασφάλισης του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (τ.ΤΣΜΕΔΕ) σε νέο κτήριο, η συναλλαγή των ασφαλισμένων με την εν λόγω υπηρεσία δεν θα είναι δυνατή κατά το χρονικό διάστημα από τις 18/11/2020 έως και τις 20/11/2020. Το εν λόγω Τμήμα Συντάξεων θα λειτουργεί κανονικά από 23/11/2020 στη νέα διεύθυνση που θα στεγάζεται επί της οδού Αχαρνών 29 στον 5ο όροφο».
Το κτίριο επι της οδού Αχαρνών 29
Νέα μετακόμιση
Σημειώνεται ότι στην οδό Αχαρνών 29 στον ΕΦΚΑ μεταφέρεται προς το παρόν μόνον το τμήμα Συντάξεων του τέως ΤΣΜΕΔΕ, ενώ έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και θα ακολουθήσει η μετακόμιση και όλων των άλλων ασφαλιστικών υπηρεσιών του τεως ΤΣΜΕΔΕ, όπως ασφαλιστικό πρωτόκολλο, εισφορές, υπηρεσίες ασφάλισης κλπ, οι οποίες προς το παρόν για σύντομο χρονικό διάστημα παραμένουν στο «κτίριο των μηχανικών» στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υπηρεσίες των μηχανικών μετακομίζουν από το «κτίριο των μηχανικών» της Κλαυθμώνος σε κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΦΚΑ, στην οδό Αχαρνών, στο πλαίσιο της ενοποιήσης των ασφαλιστικών ταμείων και αυτό γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες και για τα άλλα ταμεία, τα οποία ανεξάρτητα από τα αν είχαν δικές τους κτιριακές εγκαταστάσεις ή όχι έχουν περάσει στην ασφαλιστική ενοποίηση του ΕΦΚΑ.
Το επόμενο βήμα, όπως αναφέρουν γνώστες του θέματος, είναι να δημιουργηθούν στις περιφερειακές ενότητες της Αττικής και αντίστοιχα όλης της χώρας τοπικά ασφαλιστικά παραρτήματα , τα οποία θα εξυπηρετούν με ενιαίο τρόπο και οριζόντια τους ασφαλισμένους όλων των κλάδων και ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι σε όλη αυτή τη μεταβατική φάση γίνεται προσπάθεια οι φάκελοι συντάξεων και ασφάλισης να μεταφερθούν με οργανωμένο τρόπο μέχρι τον τελικό προορισμό τους, ώστε να καταλήξουν οργανωμένα και χωρίς απώλειες στα νεά «ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ΚΕΠ». Μέχρι να ολοκληρωθεί το εγχείρημα οι ίδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν ορισμένα προβλήματα στην εξυπηρέτηση υποθέσεων από τον ΕΦΚΑ, καθώς δεν είναι πλήρως ψηφιοποιημένα τα αρχεία συντάξεων και ασφάλισης.
Τα χρόνια της αναμονής
Η μεταστέγαση του τέως ΤΣΜΕΔΕ φέρνει στην επιφάνεια συζητήσεις για λειτουργικά, οικονομικά, διαχειριστικά αλλά και για πολλούς μηχανικούς, ιδίως της παλαιάς φρουράς μιά άλλη συναισθηματική πλευρά. Οι μηχανικοί ως συνολική οντότητα επιστημονικού και παραγωγικού κλάδου περίμεναν περισσότερα από 60 χρόνια, από το 1951 όταν αγοράστηκε από το ΤΣΜΕΔΕ το οικόπεδο της πλατείας Κλαυθμώνος δίπλα στο παλαιό υπουργείο Ναυτικών μέχρι το 2014 που ολοκληρώθηκε το λεγόμενο “κτίριο των μηχανικών”. Η πραγματικότητα είναι ότι στέγασε τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υπηρεσίες των μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων μόνον για 6 χρόνια, από το 2014 που ολοκληρώθηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, μέχρι σήμερα που οι σχετικές υπηρεσίες μετακομίζουν.
Αρχιτεκτονικός διαγωνσιμός
Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του αείμνηστου Θανάση Φιλιπίδη, μέλους του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ « για την κατασκευή του νέου κτιρίου υστερα από δημοπρασία άρχισαν οι εργασίες εκσκαφών, αλλά σε βάθος επτά μέτρων διαπιστώθηκαν αρχαιότητες στο οικόπεδο οπότε διεκόπησαν οι εργασίες και άρχισαν ανασκαφές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να γίνει νέα μελέτη, οπότε έγινε νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το 1995 η συσταθείσα Επιτροπή ομόφωνα, ύστερα από υποβληθείσες 36 συμμετοχές, ενέκρινε 1ο βραβείο τη μελέτη από ομάδα αρχιτεκτόνων. Είναι ένα σημαντικότατο κτήριο με αξιόλογες συνθετικές αρχές, που αναδεικνύει και προστατεύει τα αρχαία ένας κύβος με εσωστρεφές διαχρονικό γεωμετρικό σχήμα. Το κτήριο έχει σχεδιασθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία όσον αφορά την εσωτερική διάταξη, αλλά το κυριότερο, με μία πρόσοψη μεγαλοπρεπή. Είναι με λίγες λέξεις ένα κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας».
Σημειώνεται ότι η αρχιτεκτονική Μελέτη κτιρίου τ. ΤΣΜΕΔΕ έγινε από την ΩΜ Μελετητική. Αρχιτέκτονες: Αθ. Δημοπούλου, Καλ. Σαϊτη , Γ. Σταθόπουλος , Αικ. Χριστοδουλέα
Σύγχρονη κατασκευή
Υπενθυμίζεται ότι την κατασκευή του Νέου Κτιρίου Κεντρικών Γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ ολοκλήρωσε το 2014 η εταιρία ΑΚΤΩΡ, αναφέροντας σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ότι «πρόκειται για ένα κτήριο γραφείων συμβατικής κατασκευής από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα με υπόγειο, ισόγειο, πατάρι και επτά ορόφους, συνολικής επιφάνειας κυρίων χώρων 6.000 τ.μ.
Κεντρικό παράγοντα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την κατασκευή του κτηρίου από την ΑΚΤΩΡ αποτέλεσε η ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων του οικοπέδου που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εκσκαφής των θεμελίων και αποτελούν συνέχεια του αρχαίου τείχους των Αθηνών.
Το κτίριο περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους «ανοιχτής κάτοψης» (“openplan”), χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και μια υπερσύγχρονη Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, ενώ με τη χρήση κινητών χωρισμάτων επιτυγχάνεται η απαραίτητη ευελιξία για την προσαρμογή του σε μελλοντικές αλλαγές. Όλες οι λειτουργίες χωροθετούνται στους πέντε ορόφους, ενώ στους δύο τελευταίους βρίσκονται η διοίκηση και η συνεδριακή αίθουσα, μαζί με ένα πλήρως εξοπλισμένο διώροφο κυλικείο για τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες.
Ως «πράσινο» κτίριο, είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακά υαλοστάσια, ηλιακούς συσσωρευτές, φωτοβολταϊκά στοιχεία, INSTABUS για τη λειτουργία και τη διαχείριση του φωτισμού, συστήματα BMS για τον έλεγχο και λειτουργία όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων, οπτικοακουστικά – μεταφραστικά συστήματα για τη διεξαγωγή συνεδρίων, καθώς και ολοκληρωμένα συστήματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης».
ΤΜΕΔΕ: σκυτάλη στη νέα εποχή
Βεβαίως στο «κτίριο των μηχανικών» στην πλατεία Κλαυθμώνος είναι σε πλήρη αξιοποίηση, καθώς παραμένουν και αναπτύσσονται σε αυτό, οι χρηματοοικονομικές και άλλες υπηρεσίες του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.
Το ΤΜΕΔΕ όπως τόνισε σε πρόσφατες ανακοινώσεις του ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κων/νος Μακέδος στηρίζει την εγγυοδοσία των ελλήνων μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρών και μεγάλων τεχνικών εταιριών.
Όπως εξήγησε ο κ. Μακέδος, «για να έρθουν οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα πρέπει πρώτα εμείς να επενδύσουμε σε δύο συντελεστές: Στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία του κράτους, αλλά και στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, ως βασική συνιστώσα, του νέου οικονομικού υποδείγματος, που επιβραβεύει την ποιότητα και την καινοτομία μακριά από κάθε είδους παρασιτισμό».
Καθώς, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ταμείου, «σε όλα τα έργα θα συνεισφέρουν και θα τα φέρουν εις πέρας, κατά κύριο λόγο, οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες».
Μάλιστα, όπως επεσήμανε: «Η Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές μας, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης της πιστοδοσίας και της εγγυοδοσίας μέσω φορέων, όπως το ΤΜΕΔΕ. Και αυτές τις δυνατότητες θέλουμε να αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «σε συνθήκες τραπεζικής ασφυξίας, η ενίσχυσή του θεσμού της πιστοδοσίας και εγγυοδοσίας, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές για τη χρηματοδότηση μικρών και μεγάλων projects».
Όπως έκανε γνωστό, «στο ΤΜΕΔΕ ως μέλος του AECM και σε συνεργασία με υπερεθνικούς επενδυτικούς και χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς αναζητούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Διεκδικούμε και σχεδιάζουμε νέες πιστοληπτικές γραμμές, προκειμένου να τονώσουμε ακόμα πιο δυναμικά την πραγματική οικονομία και να διαμορφώσουμε ένα δυναμικό οικοσύστημα προσέλκυσης επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος τόνισε, ότι «στο Ταμείο εν μέσω πανδημίας και lockdown συνεχίσαμε απρόσκοπτα και ανταποκριθήκαμε πλήρως στα αιτήματα των 5.500 επιχειρήσεων και των 30.000 πιστούχων μελών μας, προσφέροντάς ανάσες ρευστότητας στην αγορά».
Σχετικά Άρθρα
- Αρχιτέκτονες: παρέμβαση για τα κτίρια των μηχανικών στο κέντρο της Αθήνας
- ΤΜΕΔΕ-ΕΑΤ: σήμερα η εκδήλωση για χρηματοδότηση μηχανικών
- Πυρκαγιά: σοβαρές ζημιές σε κτίριο του ΥΠΕΝ
- ΣτΕ: αναστολή λειτουργίας για ένα μήνα λόγω έργων στο Αρσάκειο Μέγαρο
- Ολυμπία Οδός: υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές Πανεπιστημίου Πατρών
- Εκδήλωση: για τα 50 χρόνια του τμήματος πολιτικών μηχανικών Πάτρας
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024